Ante Despot, kipar i likovni pedagog, preminuo je na današnji dan, 1. rujna 2007. godine u Zagrebu.

Rođen je 1. prosinca 1919. u Mandalini pokraj Šibenika. Studij kiparstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti završio je 1946. u klasi Frane Kršinića.

Do 1950. surađivao je u majstorskim radionicama Antuna Augustinčića i Frane Kršinića. Od 1950. do 1976. bio je profesor i voditelj kiparskog odsjeka u Školi primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, da od 1978. direktor Centra za likovni odgoj u Zagrebu.

Sudjelovao je u radu više likovnih kolonija, izradio je više spomen-obilježja na temu ratnih stradanja. Bavio se i medaljarstvom, a među najpoznatijim medaljama su one posvećene Marinu Getaldiću, Ljudevitu Gaju te 650. obljetnici ljekarne u Dubrovniku.

Na žalost, zaboravljeni kipar Ante Despot, dugogodišnji profesor na ŠPU, autor mnogih spomenika, vrstan skulptor i medaljer, Kršinićev đak, zatočenik Golog otoka, izuzetan čovjek, humanist, imao je svoju prvu samostalnu izložbu u Atelijeru Lučko 10. listopada 2003. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.