Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ) diljem zemlje organizira prosvjede protiv štetnog zračenja. Prosvjedi pod motom ‘Ne želimo antene pod svojim prozorima’ će se istovremeno održati na osam lokacija diljem zemlje, među kojima i na Meterizama u ulici Put Gvozdenova, 11. lipnja s početkom u 19 sati. Riječ je o gusto naseljenim naseljima u kojima su građanima pod prozorom niknule bazne stanice mobilnih operatera.

-Prosvjedujemo jer se u Hrvatskoj pod okriljem njenih zakona i pravilnika događa novi oblik fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Mobilni operateri mogu postaviti telekomunikacijske antene (bazne stanice) gotovo gdje god žele, bez prethodne suglasnosti ili barem informiranja lokalnog stanovništva. Doslovno se može dogoditi da se ujutro probudimo s antenom postavljenom neposredno uz spavaću sobu naše djece – priopćeno je iz HUZEZ-a.

-Kako se broj postavljenih telekomunikacijskih antena povećava, tako raste i zabrinutost stanovništva o mogućem štetnom utjecaju elektromagnetskog zračenja na ljudsko zdravlje. Mobilni teleoperatori koriste svaku prigodu da naglase kako nema dokaza o štetnom utjecaju zračenja na zdravlje ljudi. Međutim, to nije istina. Postoji niz znanstvenih istraživanja koja ukazuju da elektromagnetsko zračenje može povećati rizik od zloćudnih tumora i drugih bolesti, kako u odraslih tako i u djece – zabrinuti su.

HUZEZ je osnovan upravo s ciljem da se zakonska regulativa na ovom području izmijeni, na način da se u najvećoj mogućoj mjeri zaštiti zdravlje ljudi, a da se pri tom ne ograničava razvoj mobilnih telekomunikacija.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.