Samo tri kandidata za gradonačelnika i tri za dogradonačelnika Šibenika poznata su do današnjeg dana, iako su lokalni izbori za svega 10 tjedana. Kao što je poznato, HDZ se, očekivano, odlučio za dosadašnjeg gradonačelnika Željka Burića i njegovog prvog zamjenika Danijela Miletu, a umjesto koalicije, zahvaljujući kojoj je dogradonačelnik prije četiri godine postao Nikica Penđer, HDZ na izbore ide samostalno pa je, umjesto Penđera, u utrci Paško Rakić. Penđer, koji je u međuvremenu od starčevićanca postao konzervativac, razočaran HDZ-om, stao je uz bok Hrvoju Zekanoviću iz Hrasta koji je istaknuo kandidaturu za gradonačelnika, a Penđer bi mu trebao biti jedan od zamjenika.

SDP za Grad Šibenik ide s Josipom Živkovićem, koji je u vrijeme njihove vladavine, od 2009. do 2013. godine bio pročelnik za komunalne djelatnosti, no imena njegovih zamjenika još nisu objavljena jer se čekaju dogovori s mogućim partnerima. Najbliži su im HNS i HSS s kojima bi trebali i u borbu za županiju gdje je kandidat Franko Vidović, no kako neslužbeno doznajemo, pregovori nisu završeni.

Osim tih imena, koja su javnosti poznata od prije nekog vremena, skoro pa nikakvih predizbornih aktivnosti – nema. Svega nekoliko konferencija za novinare, naravno oporbenih, nema plakata, nema ‘lajavca’, nema skupova. Jedino mjesto gdje se ‘njuše’ izbori je Facebook koji, ruku na srce, ipak ne koriste baš svi birači koji konzumiraju to svoje građansko pravo.

Podsjetimo, prije četiri godine do ožujka smo znali imena šestero od sedam tadašnjih kandidata. Sedmi kandidat HSP-ov Jurica Burazer ‘uskočio’ je tek u svibnju nakon što su se pravaši razišli s Goranom Grguričinom kojeg su, kao svog kandidata predstavili u veljači 2013. godine.

Do izbora je ostalo 69 dana, a situacija danas može se tumačiti kao da je trenutna vlast uvjerena u novi mandat, a da su se svi ostali oporbenjaci predali uz tek nekoliko ispaljenih ćoraka. Jer kako drugačije tumačiti da, osim spomenutih oporbenjaka, skoro ni glasa od Mosta, Živog zida, Nezavisne liste Stipe Petrine koja ima vijećnika i u šibenskom Gradskom vijeću i Županijskoj skupštini. Reformista Petar Baranović tek stidljivo najavljuje moguću kandidaturu, a o ostalim pretendentima možemo samo nagađati, tako da nije ni čudo što se birači pitaju – ima li u Šibeniku uopće lokalnih izbora?

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.