Ljubitelji adrenalina prošle su godine došli na svoje kada je u kanjonu Čikole s radom započeo zipline koji je realiziran u okviru projekta Grada Drniša ‘Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka’.

Na pola puta između Šibenika i  Drniša, oko kilometar udaljen od Pakova sela, putokaz za Visovac – Miljevci iz smjera Šibenika, nalazi se zipline koji se sastoji od tri čelične sajle postavljene na visinama zbog kojih će i onima najhrabrijima srce zakucati malo brže.

Zipline je najveća atrakcija kanjona Čikole, dug je 1,4 kilometara, a sastoji se od tri platforme, tri sajle i predstavljaju pravu adrenalinsku bombu koja će malo koga ostaviti ravnodušnim.

zip line cikola 130417 14

zip line cikola 130417 7

Početna platforma nalazi se na visini od 234 metra, sajla je duga 507 metara, a put do druge strane traje oko 40 sekundi pri brzini od 70 kilometara na sat. Zvuči zastrašujuće? I nama je bilo dok smo se približavali platoformi, razmišljali o 200 metra visine i ‘tankom konopčiću’ na kojemu ćemo visjeti. Ali straha nema, čak ni za one koji se boje visine jer sajle su nosivosti desetak tona, a ukoliko nemate dovoljno hrabrosti da se otisnete samostalno, tu je instruktor s kojim se možete spustiti u tandemu.

zip line cikola 130417 3

zip line cikola 130417 4

Kako bi se pripremili  na vožnju iznad kanjona, na tlu je postavljena i probna sajla na kojoj se prolazi ‘obuka’ i gdje vam instruktori objasne kako i kad kočiti.

A nakon obuke kreće avantura. Spust od prve do druge platforme, kao što smo već spomenuli, traje oko 40 sekundi i nakon prvotne navale adrenalina, kreće vožnja u kojoj uživate u pogledu na okomitu liticu s lijeve strane i kanjon Čikole koji se pruža pod vama.

Na drugoj platformi smještenoj na 185 metara visine čeka vas instruktor koji vam daje znak za kočenje, a ako se upravo sad pitate ‘Što ako ne zakočim na vrijeme i zaletim se u liticu’, nema straha. Na sajli se naime nalazi i sigurnosno uže koji će usporiti ‘slijetanje’, a tu su i instuktori koji paze da sve prođe u najboljem redu.

zip line cikola 130417 8

zip line cikola 130417 9

Kad ste došli do druge platforme povratka nema jer jedini način kako ćete s ove točke doći do tla je spuštanje sajlom. No, nakon što ste probili led prvom vožnjom, ovdje straha više nema i spremni ste samostalno nastaviti dalje do treće platforme. Druga sajla je duga 650 metara, a kako je riječ o ‘najsporijoj’ upravo ovdje ćete imati priliku uživati u spektakularnom pogledu na šumu i kameniti kanjon Čikole.

zip line cikola 130417 10

Treća platforma nalazi se na visini od 141 metra, a sajla koja je povezuje sa završnom platformom duga je 250 metara. Iako najkraća, upravo na njoj se postiže najveća brzina, a kako ste do ove točke postali iskusni, straha više nema ni u tragovima i pitate se zašto se na početku uopće bojali.

‘Let’ nad kanjonom Čikole na 200 metara visine uistinu predstavlja neponovljivo iskustvo koje je šteta ne doživjeti. Stisnite zube, zaboravite na strah od visine i upustite se u avanturu koju nećete zaboraviti.

zip line cikola 130417 15

Sve informacije o ziplinu možete pronaći na sljedećoj stranici, a kako smo se mi proveli pogledajte u fotogaleriji.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.