Na ‘Danima Hrvatskog pršuta’ koji se ovog vikenda, 21. i 22. travnja, održavaju u hotelu D-Resort u Šibeniku, izlagat će dvadesetak certificiranih proizvođača Drniškog, Dalmatinskog, Krčkog i Istarskog pršuta. Idealna je to prilika za ugostitelje, hotelijere i trgovce da na licu mjesta usporede i odaberu najbolje proizvođače pred nadolazeću turističku sezonu.

Pršut je jedan od tržišno najisplativijih gastro proizvoda s izvrsnim mogućnostima plasmana kroz turizam. Potražnja u restoranima, trgovinama i suvenirnicama u stalnom je porastu, baš kao i kvaliteta domaćeg proizvoda. U proteklih nekoliko godina napravljen je velik tržišni iskorak. Pršuti četiriju hrvatskih regija stekli zaštićeni su na EU tržištu. Time je zaštićen tradicionalni način proizvodnje i onemogućen plasman plagijata na tržište.

XXL_6067

Turisti traže izvornost i spremni su za to platiti više, ali žele biti sigurni. Autentičnost na EU tržištu jamče oznake zaštite. Da bi nosio zaštitnu oznaku ‘Drniški’, ‘Dalmatinski’, ‘Krčki’ ili ‘Istarski’, pršut mora biti proizveden na točno određen način. Dalmatinski i Drniški pršuti su dimljeni, uz dodatak samo morske soli. Proizvođači Istarskog i Krčkog koriste i neke začine, a pršute suše isključivo na zraku, bez dimljenja. Svima je zajednička proizvodnja bez kemijskih aditiva i konzervansa, uz minimalno dvanaest mjeseci sušenja i zrenja. Detaljne opise i specifikacije proizvoda potražite na stranicama  www.hrvatskiprsut.com .

XXL_6176

Važno je napomenuti da pravo korištenja brendova hrvatskih pršuta imaju isključivo certificirani proizvođači, koji svake godine prolaze strogi proces kontrole. Nekada je bilo sasvim uobičajeno u trgovinama i restoranima pronaći uvozne proizvode sumnjive kvalitete, deklarirane kao Dalmatinski’ ili ‘Istarski’ pršut. Danas je takva praksa zabranjena. Oznaka zaštite kupcima jamči da je proizvod autentičan. Europski kupci to znaju prepoznati.

Stoga pozivamo trgovce i ugostitelje da za svoje kupce osiguraju autentične hrvatske proizvode s oznakom zaštite. Nabavkom pršuta od certificiranih proizvođača pomažete rast i unapređujete kvalitetu domaćih proizvoda, a svojim gostima nudite proizvode dokazanog porijekla i načina proizvodnje.

Svi certificirani proizvođači, ponosni nositelji oznaka Drniškog, Dalmatinskog, Krčkog i Istarskog pršuta naći će se ovog vikenda, 21. i 22. travnja, u Šibeniku, u Hotelu D-Resort.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.