Grad Vodice financijski će pomoći izdavanje knjige koja govori o prošlosti Vodica od 1891. do 1945. godine. Naime, kako postoji jako malo poznatih izvora, a građa je do sada nedovoljno istražena, u ovaj zahtjevni posao uključeno je više stručnjaka, dok jedan dio tekstova jesu sjećanja pisana 1980-ih godina.

Glavna urednica je magistra znanosti, povjesničarka u mirovini Lucia Benyovski, koja usko surađuje s organizatoricom projekta Tončikom Cukrov, rođenom Vodičankom, profesoricom povijesti i povijesti umjetnosti.

Nastavak projekta uključuje razne kulturne i obrazovne institucije: Muzej grada Šibenika, Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić, Gradsku knjižnicu Vodice i Osnovnu školu Vodice, a koriste se materijali Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, gradskih muzeja u Šibeniku i Splitu, Državnog arhiva u Splitu, Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu te državnih arhiva u Beogradu, Beču i Trstu.

U knjizi će po prvi puta biti opisane neke povijesne činjenice, poput osnivanja Obćine Vodice 1891. godine, potom će biti prezentirana politička i ekonomska situacija u Vodicama u vrijeme Habsburške monarhije, za vrijeme Prvog svjetskog rata i između dva rata te Drugi svjetski rat. Početnu inicijativu nastajanju knjige dala je Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Vodica, međutim, kako Vodice do sada nemaju pisanih povijesnih knjiga o tom razdoblju, projekt je nadišao granice prvotne zamisli.

Knjigom se želi što kvalitetnije i objektivnije predstavi kompleksna i kompletna povijest Vodica od kraja 19. do sredine 20. stoljeća, a u njezino pisanje Grad Vodice je već uložio gotovo 50 tisuća kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.