Šibenik je dva dana domaćin međunarodnog okupljanja JRE chefova iz 16 zemalja Europe, koji će na tvrđavi sv. Mihovila održati svoju redovitu konferenciju. Riječ je o udruzi mladih restoratera Europe koja okuplja 350 chefova i njihovi nacionalni predsjednici i potpredsjednici sastaju se dva puta godišnje kako bi utvrdili strategiju za sljedeće razdoblje.

jre shefovi09052017 (13)

– Jako smo počašćeni što nas je ova međunarodna organizacija respektabilnih i uglednih chefova prepoznala kao lokaciju na kojoj se mogu održavati odlične stvari. Šibenik je i mjesto odlične gastronomije koji može predstaviti od obične pučke kuhinje do vrhunskih restorana, ali i svoje zaleđe s lokalnim OPG-ovcima i vrhunskim namirnicama. Jedan je to potpuni krug od dobavljača do restorana u kojem se gostima Šibenika nudi samo lokalno, izvorno i autohtono. Za same šibenske tvrđave, od kojih se jedna i bavi predstavljanje lokalnih OPG-a znači jako puno, kazala je Vera Jergović Bolanča, voditelj marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Tvrđava kulture Šibenik.

jre shefovi09052017 (14)

– Budući da je riječ o jednoj europskoj obitelji na ovim sastancima određuju se smjernice i u smislu evenata, komunikacija i drugih događanja. JRE djeluje od 1974. godine, osnovana je u Francuskoj, a Hrvatska je članica već sedam godina i krajnja je istočna članica. JRE okuplja chefove među kojima više od polovine ima jednu do tri Michelinove zvjezdice, dvije trećine Gomio bodove od 14 do 18 što znači da je to respektabilna udruga za visoku gastronomiju, kazala je Irina Ban, voditeljica ureda JRE Hrvatska.

jre shefovi09052017 (22)

Ovaj događaj je za Hrvatsku i Šibenik izuzetno značajan jer nas pozicionira na mapu gastronomski zanimljivih i obećavajućih zemalja. JRE ima i svoj brend tako da chefovi na uniformi nose logotip, a pod tim se znakom radi niz kvalitetnih proizvoda među kojima Hrvatska ima već dva kvalitetna brendiranja s Vinarijom Kozlović i Uljarom Chiavalon.

– Oznaka JRE je prestižna, ali prvenstveno znači predanost radu i usavršavanju te odgovornost prema standardima udruge i konstantnim provjerama kvalitete. S druge strane JRE je motivacija mladim restoraterima jer im pokazuje da je moguće i da je put trasiran uz velike obaveze i odgovornost, kazala je Irina Ban.

jre shefovi09052017 (54)

– Ovo je Europa, ovo je vrlo važan dio Europe. Vrlo smo zainteresirani za gastronomiju ovog kraja, poznajem neke vaše proizvođače maslinovog ulja i vina koja jako volim. Ja sam iz Firence, ali moji su sa juga Italije i nalazim mnoge sličnosti u gastronomiji. Maslinova ulja su različita, ali opet vrlo, vrlo slična, priča Filippo Saporito iz Italije.

jre shefovi09052017 (35)

– Vrlo smo impresionirani zemljom i našim domaćinima. Ovo nam je prvi međunarodni sastanak u Hrvatskoj, a nekima od nas i uopće prvi posjet Hrvatskoj. Hrana koju smo probali nas je oduševila i rado ću kušati tradicionalna jela ovoga kraja. Sinoć smo večerali na tvrđavi Barone gdje nas je zadivio pogled na noćnu panoramu grada i more. Hrana je bila vrlo dobra i Rudi Štefan je u maloj kuhinji napravio vrlo dobar posao, priča Alexander Dressel, potpredsjednik JRE iz Njemačke.

jre shefovi09052017 (27)

jre shefovi09052017 (29)

jre shefovi09052017 (41)

jre shefovi09052017 (42)

jre shefovi09052017 (44)

jre shefovi09052017 (6)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.