Svečanom akademijom u šibenskom kazalištu obilježen je danas 20. rođendan Šibensko-kninske županije i dodijeljene su županijske nagrade i priznanja pojedincima i udrugama.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk istaknuo je kako je u županiji završen niz projekata temeljem načela ravnomjernog razvoja, te kako je za županiju važan svaki radnik, od poljoprivrednika do poduzetnika. Podsjetio je na niz projekata ostvarenih diljem županije, od Studija energetike, preko Studentskog doma u Kninu, skore gradnja Palacina, preko kanala svetog Ante i tvrđave svetog Nikole, odnosno cjelokupnog projekta na Minerskoj za koji Županija očekuje novac za izradu projektne dokumentacije.

zupanija svecana akademija 170517 18

– Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi županijama delegira poslove obrazovanja, školstva, zdravstva, urbanističke infrastrukture i niza drugih poslova od iznimne važnosti za županiju. Šibensko-kninsku županiju vidim kao modernu i samosvjesnu, a s vremenom će postati još atraktivnija mladim ljudima koji će na ovom prostoru zasnivati svoje obitelji, kazao je Pauk u svom govoru.

Prije 20 godina, nastavio je Pauk, županija je bilježila 1,25 milijuna noćenja, a danas ostvaruje preko 6,6 milijuna. Poticanjem trajnih nasada vinove loze, maslina i voćaka donacijama ili subvencijama, Županija je osigurala egzistenciju mnogim žiteljima Zagore. Ulaganje u luke, projekt navodnjavanja Donjeg Polja i daljnje brendiranje domaćih izvornih proizvoda, samo su dio planova za budućnost županije.

zupanija svecana akademija 170517 11

– Županija će i dalje predano raditi s ciljem unaprjeđenja života građana. Zajedno ulažemo kako u postojeću, tako i u novu infrastrukturu, a zajedno s vama spreman sam i dalje raditi na njenom ravnomjernom razvoju, zaključio je Pauk.

Mlada šibenska violinistica Jelena Žaja nastupila je s glazbenom točkom na violini, dok se Marta Burazer uzvanicima predstavila na klarinetu.

zupanija svecana akademija 170517 16 zupanija svecana akademija 170517 14

– Raduje me što su Šibenik i gradovi u županiji prepoznati u cijeloj Hrvatskoj. Znam kako nas vide i kako doživljavaju naše programe. Zavičaj je negdje između obitelji i domovine, to je svako naselje, selo, grad, općina, a ono što nas sve ovdje okuplja je Šibensko-kninska županija. Ona ima svoju prošlost, stvarnost i planove, što jamči da ima i sigurnu budućnost, rekao je državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak i čestitao rođendan Županiji.

zupanija svecana akademija 170517 15

Među uzvanicima su bili i saborska zastupnica i još uvijek aktualna vodička gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, saborski zastupnik i kandidat za župana iz redova SDP-a Franko Vidović, vijećnici iz proteklog četverogodišnjeg mandata Županijske skupštine, šibenski gradonačelnik i kandidat za novi mandat Željko Burić, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, kninski gradonačelnik Nikola Blažević, predstavnici sudske vlasti, policije i vatrogasaca, a šibenski biskup Tomislav Rogić zbog neodgodivih obaveza nije mogao prisustvovati svečanosti, pa je čestitke uputio pismeno.

Dodijeljene su potom i nagrade Šibensko-kninske županije. Dušan Šarac nagrađen je za izniman doprinos u očuvanju tradicijske baštine, kulturne i turističke promocije šibenskog kraja te unaprjeđenja kulturnog života županije. Don Stipe Perkov nagradu je dobio zbog višegodišnjeg rada i iznimno značajnog doprinosa u kulturi i očuvanju kulturne baštine Šibenske biskupije i Šibensko-kninske županije te Ante Radić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenika zbog iznimnog doprinosa u promociji obrtništva i poduzetništva te aktivnog sudjelovanju u nizu gastro događaja kojim se promovira Šibensko-kninsku županiju u domovini i inozemstvu.

zupanija svecana akademija 170517 10 zupanija svecana akademija 170517 9 zupanija svecana akademija 170517 8

Laureati Grba Šibensko-kninske županije su županijska Liga protiv raka, Lions klub ‘Luca’, Ekološka udruga ‘Krka’ iz Knina i Muzej grada Šibenika.

– Vjerujem da nas je 100, a ne 10. Živimo u najljepšoj županiji, bogatoj povijesnim zbivanjima i slobodnoj. Spominjem Krešimira, Šižgorića, Vrančića, Šupuka, Miletu, Brešana, Zenića i mnoge druge. Oni su dokaz da nas kultura objedinjuje. Prekrasni zemljopisni položaj, grad Šibenik i navedeni velikani, temelj su na kojem treba graditi županiju. Laureati znani i neznani jamstvo su života županije i ove države. Vi koji nagradu niste primili, budite strpljivi. Nemojte stati, budite hrabri, kazao je u ime nagrađenih don Stipe Perkov.

zupanija svecana akademija 170517 7 zupanija svecana akademija 170517 6 zupanija svecana akademija 170517 5 zupanija svecana akademija 170517 4

Podsjetimo, prema Ustavu iz 1990. godine i kasnijem Zakonu o organizaciji vlasti i uprave, Šibenska županija utemeljena je 15. travnja 1993. godine, a obuhvaćala je područje bivših općina Šibenik i Drniš. Nakon oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. godine oslobođen je cijeli teritorij Šibenske županije i stvoreni su uvjeti za priključenje njenog prirodnog geopolitičkog prostora nekadašnje Općine Knin, koja je bila u sastavu Zadarske županije. Novim Zakonom o teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske u veljači 1997. godine nastala je Šibensko-kninska županija. Njena županijska skupština konstituirana je  17. svibnja 1997. u Kninu i zato taj dan slavimo kao Dan Šibensko-kninske županije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.