Hrastovac Hrvoje Zekanović mogao bi se naći u situaciji da ruši vladajuću većinu u Hrvatskom saboru obistini li se mogućnost da nakon Matije Posavca, koji je podnio ostavku na sve funkcije u nacionalnom HNS-u i čvrsto kontrolira zastupnicu Bernardu Topoloko, koja je njegova zamjenica u Međimurskoj županiji, poslušnost otkaže i Marija Puh, zastupnica HNS-a iz Zagorja gdje ta stranka usko surađuje s SDP-om i protivila se koaliranju s HDZ-om.

Matija Posavec je međimurski župan i odlučio je ostati ‘samo’ župan jer i birači i članstvo nisu dobro primili koaliciju s HDZ-om.

Može se očekivati, kažu za 24sata izvori bliski Posavcu, da on napusti HNS, bude ili nezavisni, ali možda se čak i pridruži Reformistima Radimira Čačića s kojima izvrsno surađuje. Ako Posavec uskrati podršku ili postavi svoje uvjete za podršku, vladajuća većina pada sa 78 na 77 zastupnika od potrebnih 76.

Predsjednik zagorskog HNS-a Anđelko Topolovec se protivio koaliciji s HDZ-om i u tom bi ogranku moglo biti odlučeno o uskrati podrške u Saboru preko zastupnice Marije Puh.

Ako se to dogodi, vladajuća većina pada na 76 ruku, a HNS na tri zastupnika. HDZ-ov premijer Andrej Plenković tako se nalazi opet u situaciji da broji svaku ruku i da mora pregovarati oko svake važnije odluke, pišu 24sata.

Tada, ako bi većina bila 76 zastupnika, samo zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović može uskratom podrške rušiti većinu, ako ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak krene u promjenu ključnih ljudi za obrazovnu reformu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.