Protiv Luke Modrića otvoren je postupak zbog sumnje u davanje lažnog iskaza u procesu protiv Zdravka Mamića u Osijeku. Iako se u priopćenju ne navodi imenom i prezimenom da se radi o trostrukom osvajaču Lige prvaka, jasno je kako je riječ o njemu – samo je jedan čovjek rođen 1985. tog 13. lipnja izašao pred sudsko vijeće Županijskog suda u Osijeku i u svojstvu svjedoka govorio o okolnostima pod kojima mu je Dinamo isplatio polovicu odštete od njegova transfera u Tottenham, piše Jutarnji list.

Riječ je o procesu koji se vodi protiv braće Zdravka i Zorana Mamića, Damira Vrbanovića i Milana Pernara, a upravo je Pernar prvookrivljenik i rođen je 1970. godine, koju navodi i DORH.

Priopćenje DORH-a prenosimo u nastavku:

“Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo je istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi prilikom davanja svjedočkog iskaza pred Županijskim sudom u Osijeku počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza iz članka 305. stavka 1. Kaznenog zakona/11. (19. 6. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina (1970.) i drugih, zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavka 1. i 2. KZ/11; premda je prethodno bio upozoren da je kao svjedok dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo; ispitan u svojstvu svjedoka neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s nogometnim klubom iz Zagreba u omjeru 50:50 posto) potpisao 10. srpnja 2004. kod potpisivanja svog prvog ugovora o profesionalnom igranju s navedenim klubom te da je kod svakog produžavanja profesionalnog ugovora o profesionalnom igranju s tim klubom potpisivao i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja.

Osumnjičenik je, a nakon što mu je predočen dio njegovog iskaza danog u postupku pred Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 30. kolovoza 2015. godine, sada neistinito naveo kako je tada pred USKOK-om, kada je govorio o razgovorima između njega i drugookrivljenika (1959.) u svezi podjele transfernog obeštećenja, mislio samo na reguliranje građanskopravnog odnosa između njih dvojice, kao i da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za inozemni nogometni klub.

Osumnjičeniku je istoga dana poslan i poziv za provođenje dokazne radnje njegovog prvog ispitivanja.”

Modrić na suđenju: ‘Ne mogu se sjetiti jesam li potpisivao i neke druge anekse osim onih za podjelu transfera’

Modrić je, podsjetimo, prošlog tjedna govorio ovako:

– U Dinamo sam došao kad sam imao 14 godina i ostao do 22. godine, u međuvremenu na posudbama u Zrinjskom i Interu Zaprešić. U Tottenham sam prešao za oko 21 milijun eura, a meni je bio isplaćen dio tog transfera. Do te isplate je došlo temeljem aneksa kojeg sam Dinamom potpisao 50:50. O tome sam razgovarao s gospodinom Mamićem i ni s kim drugim. Ti razgovori su počeli od prvog profesionalnog ugovora, od tada sam imao potpisan aneks o podjeli transfera. Svaki put kada bih produživao ugovor potpisivao sam anekse. Ne mogu se sjetiti jesam li potpisivao i neke druge anekse osim onih za podjelu transfera. Možda sam ih dva puta potpisao – ispričao je Modrić.

Na pitanja USKOK-ovog tužitelja Tončija Petkovića, Modrić je dalje rekao:

– Kad sam se vratio s posudbe iz Mostar potpisao sam prvi profesionalni ugovor, a onda sam na pola godine posuđen Interu. Nisam imao menadžera kod potpisivanje prvog ugovora. Bili su prisutni roditelji, a o uvjetima sam razgovarao sa Zdravkom Mamićem i dobio sam primjerak ugovora. Ne mogu se sjetiti jesam li ga dao knjigovođi. Prvi aneks o podjeli obeštećenja potpisan je kada je potpisan i prvi profesionalni ugovor – kazao je kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, piše Jutarnji list.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.