Ljetna sezona na obali se zahuktala, no u ljetnim radostima ne uživaju svi jednako. Naime, donesen je novi Zakon o koncesijama. Pojedinci iskorištavaju neznanje dobrog dijela javnosti te se ponašaju kao da su dodjelom koncesije dobili pravo učiniti plažu gotovo privatnom te tjerati kupače koji ne iznajmljuju ležaljke, suncobrane i ostalo.

Upoznajte se sa svojim pravima

Mnogi ne znaju što koncesionar smije ili ne smije, koji se sadržaji plaćaju, a koji bi trebali biti besplatni te koliko se prostor na plažama koje su pod koncesijom uopće smije koristiti. Upravo zbog tog neznanja koncesionari često krše pravila.

Nitko vam ne može zabraniti boravak na plaži

No, situacija je zapravo prilično jasna. Građani imaju pravo koristiti gotovo sve plaže u Hrvatskoj jer su za većinu njih izdana samo koncesijska odobrenja, a ne i koncesije. To znači kako vam nitko ne može zabraniti da se na njima kupate i da im pristupite besplatno, a isto potvrđuje Zakon o pomorskom dobru. To je decidirano kazao i stručnjak za pomorsko dobro Branko Kundih, voditelj stručnog portala Hrvatsko pomorsko dobro.

Koncesionar ne smije:

  • zabraniti prilaz plaži
  • naplaćivati ulaz na plažu
  • ograničiti kretanje po plaži

Kupač smije:

  • slobodno ući na plažu i staviti ručnik na slobodno mjesto
  • pomaknuti ležaljku i leći na njeno mjesto
  • na bilo kojoj plažu kupači mogu konzumirati hranu i piće koje su sami donijeli

Koncesionar je također dužan osigurati dovoljno prostora za kretanje, kupanje i šetanje te navlačenje malog broda na obalu.

Koncesija koja se dodjeljue na rok od 5 do 99 godina djelomično ili potpuno ograničava opću upotrebu obale, no ona se zato skupo plaća.

Hrvatska nema kontrolne mehanizme

‘Kada dajete koncesijsko odobrenje za 100 ili 50 ležaljki, a netko konzumira veći broj, to znači da je protuzakonito koristi. Međutim, u Hrvatskoj nemate kontrolne mehanizme koji bi to nadgledali, praktički nema organizirane inspekcije. Formalno pravno je to lučka kapetanija’, istaknuo je Branko Kundih za Jutarnji. On kaže kako bi svaki korisnik plaže koji se susretne s problemom korištenja trebao napisati prigovor ministarstvu ili lučkoj kapetaniji.

Ipak, većina ljudi to ne radi jer ne želi ulaziti u sukobe.

‘Imate dvije mogućnosti – povući se ili ući u konflikt’

‘Vi dođete na plažu i oni vas tjeraju. Svi me tada pitaju što onda i koja su prava kupača. Imate dvije mogućnosti – ili da se povučete i idete lučkoj kapetaniji ili da uđete u konflikt. Nažalost, od koncesionara nećete dobiti odluku o davanju koncesijskih odobrenja da vidite što on smije, a što ne smije. Ali zato bi bilo dobro kada bi postojale informativne ploče na svakoj plaži gdje bi bilo jasno vidljivo tko je koncesionar i što ima pod koncesijom. Bilo bi manje konflikata’, smatra Kundih.

Na javne plaže treba uvesti reda, smatra zagrebački turistički konzultant Miroslav Dragičević.

‘Uskoro će se umjesto ručnicima tući s noževima i pištoljima’

‘Netko mora čuvati komunalni red jer će se inače osim ručnicima početi tući s noževima i pištoljima’, kazao je Dragičević te dodao kako bi također trebalo zabraniti ručnik te osigurati prostor plaže za lokalce, ali i vikendaše. Rješenje vidi u gradnji novih plaža jer će ovakvih problema biti sve više.

Kundih dodaje ako nije protiv koncesija kojima bi se korištenje plaže omogućilo samo gostima hotela. Takve koncesije trenutačno ima tek nekoliko hotela u Dubrovniku,piše net.hr

‘To je osjetljivo pitanje. Takva se koncesija može dati samo hotelima s 5 zvjezdica i više, ali za to moraju postojati kvalitetni kontrolni mehanizmi. To bi se uglavnom trebalo odnositi na izdvojene dijelove obale gdje javni interes nije doveden u pitanje. U Dubrovniku se, primjerice, može dopustiti da 100 metara neke plaže bude za takve ekskluzivne goste, ali onda to moraju jako mnogo platiti, a tu je potrebna i dozvola lokalne zajednice’, zaključio je Kundih.

‘Hotelima treba ići na ruku’

Dragičević smatra kako se sve plaže ispred hotela s 4 i 5 zvjezdica moraju dati hotelima na korištenje, dok ostale trebaju biti javne.

‘Dakle, sve općine moraju odrediti način i namjene plaža sukladno broju interesnih skupina. Hotelima sa 4 i 5 zvjezdica, pak, treba ići na ruku, jer ćemo se inače isključivo pretvoriti u zimmer frei i kampersku destinaciju’, zaključio je Dragičević.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.