Dolaskom ljeta grad se redovito isprazni i mnogi uživaju u kolektivnom godišnjem, tapkajući nogama u plićaku Jadranskog mora. Jedni od onih koji ostaju u Zagrebu su poneki Dalmatinci, ponajviše studenti, koji su dolaskom u Zagreb more i plaže zamijenili vrućim gradskim asfaltom. Iz tog nas je razloga zanimalo zašto ostaju u Zagrebu upravo onda kada bi svi “dušu dali” da mogu otići doma i osvježiti se u moru. Što to Zagreb ima, a Jadran nema pokušao je otkriti portal zagreb.info koji je razgovarao sa Dalmatinkom Anom koja je neki dan otišla nazad u rodni Zadar, a već je drugi dan bila pomalo ljuta i živčana, što je potvrdilo da joj je puno bolje – u Zagrebu.

‘U Zagrebu je bolje; bolja je ekipa, vibra, ponuda kafića i događaja. Totalno drugačije od prenatrpanog Zadra s milijun turista i kafića koji su povećali cijenu za milijun posto, pa su tako cijene u Zagrebu prihvatljivije.

U Zadru ne možemo ni na plaži naći mjesto, gužve su nesnosne’ – kazala je Ana pa ustvrdila da u rodnom gradu ne može naći mir za sebe, dok u Zagrebu može naći i mir i dobru zabavu.

Sličnog mišljenja je i Mirela, Zadranka koja kaže da Zagreb studentima nudi bolje uvjete za sezonske poslove jer, kako tvrdi, na moru bi dobila degradirajuću plaću za 18 sati rada.

‘Zagreb ima svoje ljetne čari, počevši od ljetnog kina na otvorenom koje je organizirano na Tuškancu, ispunjene večeri s pogodnim cijenama i raznolika zabava.

‘U Dalmaciji vas čekaju kokteli za 10 eura i ponuda koja je razočaravajuća. U Zadru ne postoji nijedan klub gdje možete otići slušati nešto ‘alternativnije’, već imate cajke ili bubalice”, kaže Mirela.

Ova Zadranka kao prednosti zagrebačkog ljeta istaknula je brojne aktivnosti, a sve uz odlično društvo.
Čak i ako ‘njezini Dalmoši’ odu doma, naša sugovornica kaže da – ostaju vjerni Zagrebu.

Mirela voli večernje šetnje kroz ulice, koje ljeti nisu pune ljudi i turista, što je, kako je već i Ana ranije spomenula, slučaj u Dalmaciji,

Neki novi ljudi

Uz to, dodaje Mirela, Zagreb nudi bezbroj skrivenih mjesta koje u miru možeš otkriti upravo ljeti. Osim što otkriva tajne Zagreba, otkriva i nove ljude za koje kaže da nikad nisu isti.

‘U Zagrebu uvijek upoznaš neke nove, zanimljive, šarolike likove – zaključila je Mirela.

Međutim, ima, naravno, i onih Dalmatinaca, kojima Zagreb svakako nije najdraže ljetno odredište, unatoč gore navedenim razlozima koji idu u prednost Zagrebu. Naime, Lana se raduje ljetu upravo zbog odlaska iz Zagreba u Šibenik.

‘Nema teoretske šanse da ostanem u Zagrebu, eventualno bi me neki super posao mogao zadržati. Ljeto u Zagrebu je jadno jer se topiš, a nema mora.

‘Ljeto u Zagrebu je jadno jer se topiš, a nema mora. I smrdi. Zagreb ljeti nema prednosti. Najčešće ostaju oni koji moraju i koji sada praktički žive tu – kazala je Lana.

Ne voli kada Kinezi ispune grad i razgledavaju ga u podne, no voli to što je grad pun navečer, što vidi kao jedinu pozitivnu stvar što se tiče Zagreba ljeti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.