Najmanje 1.000 žena i djevojaka u Škotskoj koje su u nepovoljnoj financijskoj situaciji će uskoro besplatno dobiti higijenske uloške i tampone. Odluka je to Škotske vlade, a radi se o pilot projektu koji će se provesti u gradu Aberdeenu.

Ovo je možda i prvi ovakav nacionalan projekt jedne Vlade, a trajat će šest mjeseci. Tajnica Vlade za zajednicu, socijalnu sigurnost i ravnopravnost, Angela Constancerekla je: “Neprihvatljivo je da žena ili djevojka u Škotskoj ne može imati higijenske potrepštine jer si ih ne može priuštiti. Ovaj projekt je prvi korak koji će nam pomoći da shvatimo s kakvim se sve preprekama žene i djevojke suočavaju. Želimo stvoriti dostojanstveno rješenje kako bi proizvodi bili dostupni onima koji ih trebaju.”

Političarka i pripadnica Laburističke stranke Monica Lennon započela je ovu kampanju, a kaže kako je potrebno napraviti još mnogo više za one kojima je potrebna pomoć. “Pilot projekt je odličan korak u pravom smjeru, ali moramo ići puno dalje i pomoći ženama i djevojkama diljem zemlje koje svaki mjesec jedva dolaze do proizvoda koji su im prijeko potrebni. Moramo poboljšati pristup higijenskim proizvodima diljem cijele Škotske i upravo ću zato uskoro pokrenuti konzultacije o prijedlogu zakona koji će svim ženama u Škotskoj omogućiti pristup ovim proizvodima besplatno”, rekla je Lennon, prenosi net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.