Hrvatska elektroprivreda planira izgraditi zamjensku podzemnu Hidroelektranu Miljacka, a u postojećoj hidroelektrani osnovao bi se Muzej hrvatske hidrogradnje, dok bi se na području Općine Promina gradile dvije solarne fotonaponske elektrane.

S tim ciljem u Oklaju je jučer potpisan ‘Iskaza namjere i zajedničkog interesa na razvoju aktualnih razvojnih investicijskih projekata društva Hrvatska elektroprivreda na području Općine Promina’. Iskaz su potpisali načelnik Općine Promina Tihomir Budanko i direktor Sektora za ostale izvore energije pri Hrvatskoj elektroprivredi Josip Perica.

Foto: Radio Drniš
Foto: Radio Drniš

-Nakon 60 godina mi moramo nešto napraviti. HEP je odgovorno društvo u stopostotnom državnom vlasništvu i ne možemo dopustiti da se raspadnu naša postrojenja. Ne samo zbog dobiti, nego i zbog potencijalne opasnosti za posjede i ljude. Nije nevažno i šezdesetak radnih mjesta, ljudi koji daju svoje doprinose općini te prinos od vodne i komunalne naknade koja se dijeli na način da 50 posto dobije Općina Promina, a po 25 posto općine Kistanje i Ervenik gdje su vodonosna područja. Nisu to veliki novci, ali su značajni kontinuirani prihodi, rekao je Josip Perica, direktor sektora za ostale izvore energije pri HEP-u.

Načelnik Općine Promina, Tihomir Budanko dao je podršku inicijativi HEP-a, ne samo zbog izgradnje zamjenske hidroelektrane i muzeja već i zbog solarnih elektrana za koje u svom prostornom planu Promina ima 330 hektara rezerviranih za solarne elektrane.

-Protežirane su bile vjetroelektrane, a u ovih zadnjih nekoliko dana kada vjetra nije bilo od 300 megavata praktično nije bilo proizvodnje. Uvozila se struja, a mi imamo insolaciju najbolju u širem okruženju i prostor koji može prihvatiti 500 megavata solara, kazao je Budanko.

Projekt su podržali i Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša zadužen za energetiku te Darija Puljić, zamjenica šibensko-kninskog župana.

Foto: Radio Drniš
Foto: Radio Drniš

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.