Naša su djeca u skrivenoj, ali vrlo velikoj opasnosti, ističu stručnjaci Kineziološkog fakulteta iz Zagreba. Ubrzani rast broja pekarnica i objekata brze hrane rekordnom brzinom postao je jedna od najvećih prijetnji zdravlju djece i adolescenata u Hrvatskoj. U neposrednoj blizini škola, signal za veliki odmor znak je za odlazak po ovu nezdravu hranu punu soli koja je u potpunosti zamijenila nekadašnje puno zdravije odabire. Iz dana u dan, prekomjerna konzumacija pekarskih proizvoda postaje neposredan uzročnik razvoja brojnih bolesti i jedna od značajnih vodilja prema ozbiljnom riziku od prerane smrti, piše Jutarnji.

Od najvećih opasnosti svakodnevne konzumacije pekarskih proizvoda prvenstveno je velika količina soli koju sadrže kruh i razna peciva. Povećan unos soli povezan je s visokim krvnim tlakom i povećanim rizikom od moždanog udara, bubrežnim bolestima pa čak i pretilosti. Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila da dnevni unos soli ne prelazi 5 grama kod odraslih osoba, dok se djeci preporučuje još niži dnevni unos soli. Natrij koji je jedan od sastojaka kuhinjske soli je glavni regulator tlaka u krvnim žilama pa njegov povećan unos dovodi do povišenja krvnog tlaka. A baš taj povišeni krvni tlak je najvažniji čimbenik rizika za preranu smrt, odgovoran za više od 10 milijuna smrti godišnje u svijetu.

Jedan od razloga za dominaciju Hrvata u svijetu hipertenzije je vrlo visok unos soli, koji prema podacima Hrvatskog društva za hipertenziju dostiže prosječno 11,6 grama dnevno i više nego dvostruko nadmašuje najvišu dopuštenu granicu. Prema istom izvoru unos soli kod osnovnoškolske djece je ipak nešto niži i kreće se oko 9g na dan.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.