Muzej betinske drvene brodogradnje i ove godine organizira ‘Dane male drvene brodogradnje’. Manifestacija počinje 14. kolovoza izložbom minijatura ‘Otok’, autora Nenada Bojmića, nekadašnjeg urednika časopisa o brodomaketarstvu Mala Karaka. Projekt je nastao kao rezultat autorova interesa za zavičajne teme, arhitekturu otočnih naselja, te brod koji je u središtu svake otočne priče. Posebnost njegova rada je i u tome što svoje makete upotpunjuje i mikroskulpturama ljudi kojima dočarava mjerilo makete i priči daje dodatan smisao.

MBDBotok

Radionicu crtanja brodskih linija za arheološka istraživanja vodit će Irena Radić Rossi i Katarina Batur s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Posjetitelji će saznati kako nam podvodna arheologija pomaže u proučavanju brodogradnje i brodarstva te znanja o brodskoj konstrukciji.

Predavanje o velikoj pomorskoj bitci kod Lepanta 1571., šibenskoj galiji Sv. Juraj iz XVI st., te njenoj ulozi u toj velikoj bitci, održat će Nikica Vučenović iz Hrvatskog registra brodova. Joško Radić, tehnički direktor Brodogradilišta i marine Betina, prezentirati će proces gradnje laminirane gajete ‘Lipa moja’. Zainteresirane će upoznati s procesom i tehnologijom gradnje te primjenom laminiranog drva u brodogradnji.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

U Danima male drvene brodogradnje planirane su dvije promocije knjiga o moru. Jurica Gašpar, sin lanterniste, ispričat će priče hrvatskih svjetionika koje je prikupio i objavio u svojoj knjizi Legende svjetla, a Mitja Zupančič, novinar i zaljubljenik u jedrenje, predstavit će svoju knjigu Z morjem na ti. U knjizi opisuje 30 destinacija na Jadranskoj obali, ispričane iz oka moreplovca, samog autora, a naglasak stavlja na ljude, događaje i legende, te more koje sve povezuje.

U suorganizaciji s JK Žal iz Betine organizirana je i prezentaciju RU (radio upravljanog) jedrenja. Dvodnevna prezentacija obuhvaća edukativni dio i regatu jedrilica na radio upravljanje. Prezentaciju vodi Josip Marasović, instruktor i promotor RU jedrenja iz JK Zenta, a događanje je pod pokroviteljstvom Hrvatskog jedriličarskog saveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Svrha događanja je da se polaznicima približe osnove koncepta tehničke kulture RU jedrenja, fizike, regatnih pravila i taktika, te funkcioniranja elektroničkih komponenti.

Jedan od najboljih hrvatskih brodomaketara, Luciano Keber, održat će dvodnevnu radionicu izrade makete betinske gajete. Radionica je predviđena za djecu od 5 do 8 godina. Održat će i predavanje kojim će zainteresirane podučiti kako rekonstruirati brod didaktičkim maketama. Ponosni smo što su makete ovog vrsnog majstora i umjetnika brodomaketarstva dio postava našeg Muzeja te se veselimo radionici i predavanju.

betina-trg-210916-3

Nezaobilazna ‘Regata za dušu i tilo’, 20. kolovoza, označit će kraj ovogodišnje manifestacije Dani male drvene brodogradnje. Nadamo se velikom broju jedara u betinskom akvatoriju, novim znanjima, dobroj zabavi i ugodnom društvu!

MBDBprogram

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.