Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić  jutros je višem kustosu antičke zbirke Muzeja grada Šibenika Toniju Brajković uručila detektor metala kojeg je Grad Vodice kupio za potrebe arheoloških istraživanja na lokalitetu Velika Mrdakovica.
Grad Vodice u kontinuitetu od 2011. godine sufinancira iskapanja i istraživanja na nekropoli liburnsko-rimskog naselja na Velikoj Mrdakovici tijekom kojeg je pronađen čitav niz vrijednih staklenih, keramičkih i metalnih nalaza, među kojima je jedinstveni stakleni pužoliki riton u besprijekornom stanju, jedan od ukupno osamnaest koliko ih je do sada u svijetu pronađeno. Od 2014. godine sredstvima Europskog fonda iz programa HERA i Šibensko-kninske županije započelo je istraživanje samog naselja na tjemenu brda Velike Mrdakovice. Dobivena sredstva bila su dovoljna za iskapanje, otkrivanje i konzervaciju ostataka zidova osamnaest prostorija, a pronađen je i veliki obrambeni bedem.

Zbog potrebe za hitnom intervencijom, bedem se trenutno konzervira sredstvima Ministarstva kulture i Grada Vodica. To znači da se izvršilo raslojavanje kamenog plašta, izvadila se ispuna između vanjskog i unutarnjeg lica bedema, nakon čega se kamen ponovno vratio na njihovo originalno mjesto uz konsolidaciju statike i korekciju originalnog pravca bedema te je izvedena i djelomična rekonstrukcija sloga izvorne gradnje.

detektor metala
Nabavom detektora vrijednog 16.000 kuna bez PDV-a, pospješit će se pronalazak metalnih predmeta koji je u postotku puno veći nego metodom klasičnih arheoloških istraživanja, što se pokazalo na nizu arheoloških lokaliteta diljem Hrvatske. Provedenom usporedbom na terenima Virovitičko-podravske županije utvrđena je bolja učinkovitost pronalazaka arheoloških artefakata uz pomoć detektora za više od 70 posto.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.