Povodom obilježavanja 400. obljetnice smrti hrvatskog polihistora, izumitelja i leksikografa Fausta Vrančića, početkom tjedna se održao znanstveni kolokvij u Domu narodnih manjina u Pragu. Poznati fotograf Šime Strikoman  tom je prilikom na Strossmayerovom trgu u Pragu snimio tri milenijske fotografije posvećene trojici hrvatskih velikana povezanih s glavnim gradom Češke: Faustu Vrančiću, Josipu Jurju Strossmayeru i Nikoli Tesli.

To su 591., 592. i 593. Strikomanova fotografija u sklopu projekta Milenijska fotografija koji realizira od 2000., a ovo je prvi slučaj da proslavljeni fotograf iz Vodica istom prigodom na jednoj lokaciji snima čak tri milenijske fotografije, i to uz pomoć praških vatrogasaca. Inače, Prag je 197. grad u kojem se organizira projekt Milenijska fotografija. U snimanju je sudjelovalo nekoliko stotina učenika osnovne škole Strossmayerovo náměstí koja se nalazi na Strossmayerovom trgu, a koja ove godine slavi svoju 110. godišnjicu. U čast tog jubileja učenici su formirali logo svoje škole koji se sastoji od natpisa ‘Stross’ i četiri olovke, piše portal infovodice.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.