U organizaciji Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac  državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak večeras je održao predavanje ‘Između atrakcije i svakodnevice – Dionici života u povijesnoj jezgri Šibenika’.

Šibenska povijesna jezgra predstavlja iznimno sačuvano staro urbano središte na jadranskoj obali. Prepoznatljive kale, skale i bute, tvrđave i krovovi, palače i pučka arhitektura, gradska obala, katedrala svetog Jakova i brojne crkve, svi zajedno Šibenik čine jako prepoznatljvim. U tom je smislu stari Šibenik turistički atraktivan.

– Trenutno se u Šibeniku događa jako puno dobrih stvari kada govorimo o povijesnoj jezgri, životu u njoj i njenoj revitalizaciji. S druge strane, svjedoci smo i drugog lica gdje u zimskom razdoblju svjedočimo malo drugačijem ritmu života, različitom od ljetne živosti – kazao je Poljičak.

poljicak2

poljicak4

poljicak3

S dolaskom prvih bura i zime svakodnevica u staroj gradskoj jezgri poprima drugi ritam. Umjesto ljetne živosti i punih štekata zimi prevladava utiha. Dva lica istog grada.

poljicak1

poljicak

– Snažan utjecaj kulturnog turizma donio je puno dobroga, ali sad već ima i vidljive elemente nečega što bi trebalo obuzdati i ne prepustiti tržištu -objasnio je Poljičak koji se zalaže za revitalizacijski model koji bi trebao sve dionike, stanovnike i one kojima je u srcu i dolaze u taj dio grada, brojne stručnjake, dionike iz ekonomskog dijela života i one političke, okupiti i pokrenuti raspravu.

Nakon predavanja, Kino klub Šibenik održao je projekciju filma Kroz šibenske tisne kale u sklopu projekta Šibenik na filmskoj traci.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.