Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku sutra će izabrati jednog od dva kandidata, čije su prijave stigle na natječaj za ravnatelja gradskog teatra. Naime, kako je Šibenski portal već pisao, za prvu fotelju kazališta zainteresirani su Jakov Bilić, ali i pomalo iznenađujuće, Jasminka Mesarić iz Osijeka. Obje njihove kandidature su, doznajemo, valjane i bit će razmatrane sutra na sjednici Kazališnog vijeća.

– Otvorili smo natječajnu dokumentaciju oba kandidata i ona je u redu. Pristigle su dvije molbe, a jučer smo na sjednici zaključili da se umnože materijali s programom i da se podijele svim članovima Kazališnog vijeća. Naći ćemo se sutra, u petak, i predložiti kandidata koji će ići prema Kazališnom vijeću – kazala nam je predsjednica Kazališnog vijeća Anita Škugor Kodžoman te dodala kako razmišlja i o sazivanju press konferencije na kojoj će obznaniti svoj prijedlog.

Ona će, dakle, s ostalim članovima tog vijeća, Dianom Dulibić, Markom Škugorom, Frankom Klarić i Jadrankom Šestan Kostanić odlučiti o novom ravnatelju šibenskog ‘hrama kulture’ koji će dobiti mandat na četiri godine, a naposljetku ga treba potvrditi Gradsko vijeće.

Podsjetimo, nakon što su propali pregovori sa Srećkom Šestanom, bivšim pomoćnikom ministra kulture u HDZ-ovoj Vladi, a sada ravnateljem kazališta Zorin dom u Karlovcu, šibenska gradska uprava okrenula se domaćem kadru. Riječ je, naravno, o Jakovu Biliću, nagrađavanom glumcu koji je zaposlenik HNK u Šibeniku.

Međutim, šibensko kazalište zanimljivo je i onima ‘sa strane’, pa tako i Jasminki Mesarić koja je široj javnosti postala poznata kao ravnateljica Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku kada je dospjela u medije zbog izložbe čija je naslovna fotografija nosila naslov ‘Pi*kin dim’.

Mesarić je prvo 23 godine vodila Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku da bi potom preuzela Muzej likovnih umjetnosti. Ona je naposljetku smijenjena jer Muzejsko vijeće nije prihvatilo njezino financijsko izvješće. U javno dostupnom dokumentu istaknuto je kako nije postupala po propisima i općim aktima muzeja, a spočitavane su joj i nepravilnosti u radu, kao i manjak od pedesetak tisuća kuna.

No, Mesarić je jaka u kulturnim krugovima povezanim s vrhom HDZ-a, stoga je i šibenski gradonačelnik Željko Burić dobio poziv od nekoliko utjecajnih stranačkih kolega koji su se raspitivali što se događa sa šibenskim kazalištem, odnosno prevedeno – koji su lobirali za nju.

U šibenskom HDZ-u, pak, ne žele ni čuti za Mesarić jer imaju svog kandidata, Jakova Bilića, a sama činjenica da netko sa strane, bio on i (bivši) ministar, pokušava ‘uhljebljivati’ u šibenskom teatru govori o tome da lokalni HDZ još nema snagu u nacionalnim okvirima. Ali jakim otporom i rezolutnim odbijanjem tuđih kadrova HDZ-ovci žele pokazati kako postaju ravnopravan politički faktor.

Dogradonačelnik Paško Rakić, zadužen za kulturu i sport, zaključio je prošli tjedan kako vjeruje u iskustvo i znanje Jakova Bilića s kojim će kazalište još jače krenuti naprijed.

– Imamo povjerenje u njega i čvrsto stojimo uz njega. Vjerujem da je Jakov sastavio dobar program. Uskoro će i 60. obljetnica MDF-a koja će sigurno biti na visokoj razini – kratko je kazao Rakić i poručio da šibenski HDZ definitivno stoji iza Šibenčana.

Prvu fotelju šibenskog kazališta žele Jakov Bilić i konkurentica ‘sa strane’. Šibenski HDZ namjerava pokazati zube kulturnom lobiju

(Naslovna fotografija: Duško Jaramaz/Pixsell)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.