‘Županije provode brojne projekte koje za cilj imaju povećanje proizvodnje i konkurentnosti hrvatskih poduzeća. Tu su i centri kompetencija kroz koje su strukovne škole postale bolje opremljene i bliže poslodavcima. Osim poboljšanja infrastrukturnih kapaciteta, ti projekti imaju pozitivan efekt koji je do sad bio gotovo nepostojeći, a to je povezivanje različitih javnosti. Provedbom navedenih projekata povezana je poslovna zajednica, obrazovne institucije, građani i jedinice lokalne i područne samouprave’. Poručio je to predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk na regionalnom summitu ‘Europska kohezijska politika: Jačanje inovacija u europskim regijama’ koji je održan u Bruxellesu.

Pauk je tom prilikom istaknuo i nekoliko projekata koji predstavljaju osnovu za poticanje razvoja inovacija u Šibensko-kninskoj županiji, kao što su AluTech, poduzetnički i regionalni razvojni centar ABC te inovacijski centar za prehrambenu industriju u Kninu.

summit pauk

Kohezijska politika pruža financijsku podršku članicama Europske unije s ciljem ekonomskog rasta i jačanja društvene kohezije. Predstavnici regija su primjerima iz prakse pokazali zašto je nužna provedba kohezijska politike u obliku u kojem je bila do sada. Sudionici su fokus stavili na kohezijsku politiku nakon 2020. godine, osvrnuli se na trenutno stanje, ali i ključne izazove u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine.

pauk bruxelles 2

O tim temama raspravljalo se kroz dvije panelne rasprave – Inovacije kroz suradnju te Razvoj regionalnih ekosistema kroz inovacije u kojoj je sudjelovao i predsjednik Pauk. U svom izlaganju osvrnuo se na trenutni pravni i financijski okvir za poticanje razvoja inovacija u Republici Hrvatskoj kroz pametnu specijalizaciju, istraživanja i razvojne strategije te Europske strukturne i investicijske fondove i operativne programe u Hrvatskoj.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.