Više

    Korisnik sam saborske mirovine, ali podržavam odluku o njihovom ukidanju!

     

    Rade Ivas obilježio je političku scenu Vodica i Šibensko-kninske županije u protekla dva desetljeća hrvatske samostalnosti. U tri mandata od 1993 do 2005. godine bio je načelnik općine Vodice i  gradonačelnik Vodica. Bio je i dvije godine zastupnik u Hrvatskom saboru. Na proljeće 2009. godine, uoči lokalnih izbora, Ivasa je „preko noći“ s funkcije predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Vodica smijenio Županijski odbor stranke. Otada se Ivas  povukao iz politike i javnog života, te je vrijeme uglavnom provodio na svom poljskom imanju podno brda Okita.  Nakon trogodišnje šutnje, Rade Ivas  pristao je na intervju za Šibenski tjednik.
    Nakon što ste 17 godina bili na čelu Vodica i vodičkog HDZ-a, naprasno ste smijenjeni prije tri godine i otada se ne pojavljujete u javnosti. Sa ovog vremenskog otklona kako komentirate ondašnji vaš „odstrel“  od strane Županijskog odbora HDZ-a zbog navodnog kršenja Statuta. Koji su bili stvarni razlozi, koja je bila pozadina te vaše političke eutanazije od vaših stranačkih kolega?
    Zasigurno da je raspuštanje Gradskog odbora HDZ-a Vodice, a time i moja smjena s čelne funkcije tog tijela, bilo protivno Statutu stranke. Stvarni razlog zbog čega je raspušten Gradski odbor bio je onemogućavanje mog kandidiranja za gradonačelnika na izborima te 2009. godine. Županijski odbor HDZ-a Ante Kulušić je imao svog kandidata za gradonačelnika u osobi Branke Juričev-Martinčev, premda su gotovo svi članovi Gradskog odbora podržali moju kandidaturu. Jedini način da  ostvare svoju namjeru, bio je nestatutarno raspuštanje Gradskog odbora.
    Je li ste još uvijek član HDZ-a?
    Da, ja sam još uvijek član HDZ-a, jer nijedno stranačko tijelo nije me brisalo iz članstva, a niti sam u protekle tri godine zatražio brisovnicu. Međutim, situacija je takva da me u Središnjici stranke u Zagrebu i dalje vode kao člana, ali me je Županijski odbor, očito, izbrisao iz članstva. Naime, iako sam legalno izabran za člana Županijskog odbora, od dana moje smjene i raspuštanja Gradskog odbora, mene se više ne poziva na sjednice Županijskog odbora. Također i takozvano privremeno Povjerenstvo Gradskog odbora na čijem je čelu Branka Juričev-Martinčev, ne poziva me na nikakve skupove.

    MOGUĆ PORAZ HDZ-A I U VODICAMA

    Na nedavnim parlamentarnim izborima vodički HDZ doživo je prvi poraz u 20 godina hrvatske samostalnosti od koalicije predvođene SDP-om. Je li je taj poraz plod loše percepcije HDZ-a na razini države ili je tome doprinijela i Gradska organizacija HDZ-a Vodica? Je li se može dogoditi da HDZ bude poražen u Vodicama i na lokalnim izborima?
    Da, vodički HDZ je doživio prvi poraz od svog osnivanja 1990. godine, na nekim od izbora. Glavni razlog je tome opterećenost stranke brojnim aferama koje su izašle na vidjelo na državnoj razini. Međutim, ne može se zanemariti činjenica da je tome pridonijelo i izuzetno slab rada unutar HDZ-a Vodice. Ukolilo se nastavi s takvim lošim stranačkim radom, moguć je poraz i na predstojećim lokalnim izborima. No, ipak sam mišljenja da se to teško može očekivati, jer u Vodicama ne postoji kvalitetna oporba koja je u stanju doći do izborne pobjede.
    Nakon vaše smjene, vodstvo vodičkog preuzela je aktualna gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev i to u svojstvu povjerenika. Prošlo je tri godine, a nisu provedeni unutarstranački izbori. Je li tom činjenicom prekršen  statut stranke?
    Sam naziv Privremeni Gradski odbor ukazuje da se radi o privremenom tijelu. Prema Statutu stranke glavni zadatak privremenog Gradskog odbora je priprema unutarstranačkih izbora, a ne i vođenje stranke. Kako je nestatutarno bilo raspuštanje Gradskog odbora, tako je nestatutaran i ostanak Povjerenstva na čelu Gradskog odbora od prije tri godine  do danas.
    Kako vidite vođenje stranke i vođenje grada od strane gradonačelnice Branke Juričev-Martinčev, koju ste zapravi vi doveli u stranku prije desetak godina, a ona se kasnije našla na suprostavljenoj strani?
    Kao što sam kazao Privremeni Gradski odbor, kao i privremeni povjerenik tog tijela, trebali su pripremiti unutarstranačke izbore i nisu imali stranački legitimitet vođenja Gradske organizacije Vodice. Iz tih razloga smatram da nema smisla ni komentirati taj nestatutarni rad tog i takvog Gradskog odbora HDZ-a. Inače, u zadnje tri godine nisam pratio rad gradske vlasti, pa mi je teško komentirati uspješnost ili neuspješnost tog rada. No, činjenica je da se na terenu ne vide neke ozbiljne aktivnosti i napredak.
    ODLAZAK BEZ POVRATKA
    Je li  postoji mogućnost vašeg povratka na vodičku političku scenu, drugim riječima – namjeravate li se možda kandidirati za neku stranačku funkciju na predstojećim izborima unutar Gradske organizacije?
    Ne, ne postoji mogućnost mog povratka u politiku, pa time niti mog kandidiranja na neku stranačku funkciju Gradske organizacije HDZ-a Vodice. Naime, ja sam već gotovo tri godine izvan svih političkih zbivanja i smatram da je bilo dovoljno gotovo dvadeset godina aktivnog bavljenja politikom, te da su iza mene ostali vidljivi tragovi i u stranci i u gradu. Mislim da je sazrelo vrijeme da stranku preuzmu nove, mlađe snage i to ne samo u Vodicama, već i u Županiji i u Središnjici stranke.
    Neki će kritičari kazati da HDZ još uvijek nije demokratska stranka i da je predstoji proces demokratizacije. I vama su zamjerali autokratsko vođenje stranke, a koje je, očito je, nastavljeno i nakon vašeg odlaska!?
    HDZ je i dalje velika stranka. Sigurno da je u početku stvaranja stranke i hrvatske države, stranku trebalo voditi čvršće, autoritativnije od strane njezinog vodstva. No, ne slažem se s tvrdnjom da stranka nije bila demokratska, naročito u njezinim počecima kada su se sva tijela u stranci birala demokratski. Kasnije su pojedinci, poglavito lokalni čelnici počeli voditi stranku na nedemokratski način, kada su počeli primjenjivati instituciju raspuštanja izabranih tijela. To je postala metoda kako bi se riješili pojedinaca i stranačkih tijela koja nisu htjela biti poslušna.
    Treba li HDZ provesti predstojeće unutarstranačke izbore po modelu jedan član – jedan glas?
    U HDZ-u treba što prije provesti unutarstranačke izbore i to prave demokratske izbore. Najbolje bi bilo da izbori provedu po principu jedan član – jedan glas. To znači da svi članovi stranke direktno biraju svoja vodstva, a ne preko izaslanika. Vjerujem da će se ovi slijedeći izbori provesti upravo na taj način.

    HDZ JE VELIKA STRANKA

    Kako zapravo vidite budućnost HDZ-a. Može se li se nakon brojnih afera i potresa, stranka konsolidirati i ponovno izboriti vlast?
    – Ponavljam, HDZ je velika stranka i nema dvojbe da će se ona konsolidirati bez obzira na sve ono loše što se dogodilo u zadnjih nekoliko godina. Ali pod uvjetom da se slijedeći unutarstranački izbori provedu na stvarni demokratski način.
    Kad bi bili u prilici, koga biste od nominiranih kandidata podržali za predsjednika HDZ-a?
    Bez konkretnih programa svih kandidata za predsjednika stranke, teško je još govoriti o podržavanju nečije kandidature. Dobro je, što će vjerojatno na izborima biti više kandidata. Međutim, meni je nelogično da se neki pojedinci već danima izjašnjavaju za pojedine kandidate, a da nisu uopće upoznati s njihovim programima. Vjerujem da će svi kandidati imati jednake šanse za iznošenje svojih programa, na osnovu koji će se članovi po principu jedan član – jedan glas izjašnjavati o kandidatima.

    ISPUNIO UVJETE ZA MIROVINU

    U zadnje vrijeme puno se govori o povlaštenim mirovinama. Je li ste i vi korisnik takve mirovine, s obzirom da ste bili saborski zastupnik?
    Korisnik sam povlaštene mirovine zbog saborskog mandata. Treba napomenuti da sam ispunio sve uvjete za mirovinu, dakle, puni mirovinski staž i godine života.
    Kako komentirate odluku Sabora o ukidanju povlaštenih mirovina?
    To je vladajuća koalicija obećala u kampanji za izbore. Iako povlaštene mirovine nemaju nekog bitnog utjecaja glede ušteda u mirovinskom fondu, mislim da je odluka dobra s obzirom na raspoloženje građana dobra. Možda je postojanje povlaštenih mirovina u početku stvaranja hrvatske države bilo opravdane, danas one više nisu, i zato je dobro što će ubuduće saborski zastupnici ići u mirovine prema zakonu koji važi za sve građane.
    Je li uopće saborski zastupnici zaslužuju ovako visoka mjesečna primanja?
    Ako ih uspoređujemo sa ostalim plaćama onda su ona prilično velika. No, ako saborski zastupnik obavlja svoju dužnost kvalitetno, onda mislim da te plaće i nisu baš velike. Saborski zastupnik nema radnog vremena i trebao bi biti na raspolaganju građanima cijeli dan. Međutim, mali je broj zastupnika koju tu funkciju obavljaju kvalitetno, pa iz tog razloga možemo kazati da su plaće velike.
    Koliko saborski zastupnici mogu biti korisni za svoju lokalnu zajednicu, odnosno u lobiranju da se neki gradski projekti isfinanciraju iz državnog proračuna?
    Svaki kvalitetni saborski zastupnik morao bi lobirati za realizaciju lokalnih projekata. Sigurno da zastupnik koji pripada vladajućoj opciji ima više šanse za lobiranje. No moramo biti realni i kazati da svaki zastupnik pripada određenoj političkoj stranci i kao takav u prvom redu mora provoditi odluke svoje stranke. Tako se mora i ponašati u Saboru. Mislim da je vrijeme da se promijeni izborni zakon u tom smislu da se na izborima bira i stranka, a i konkretni zastupnik na stranačkoj listi. Time bi zastupnik imao veći legitimitet, jer bi bio biran direktno od građana, a time bi imao i veće šanse u lobiranju za realizaciju lokalnih projekata.
    Treba li smanjiti broj saborskih zastupnika, čime bi se napravile uštede u državnom proračunu?
    Sabor broji 156 zastupnika i smatram da je to prevelik broj. Zasigurno  bi ga trebalo smanjiti, ali ne zbog neke prevelike uštede u proračunu, već zbog svoje efikasnosti. Manji broj zastupnika zasigurno bi omogućio bolji i učinkovitiji rad Sabora.

    MANJAK KADROVA U VRHU

    Zašto je do sada bio slučaj da se vrlo malo političara iz Šibensko-kninske županije našlo u državnoj izvršnoj vlasti, za razliku od nekih drugih županija?
    Da, točno je da s našeg područja vrlo mali broj političara sudjeluje u izvršnoj državnoj vlasti. Čini mi se da osim svojevremeno Josipa Jurasa, koji je bio ministar, niti jedan političar iz šibensko-kninske županije nije obavljao neku značajniju funkciju u izvršnoj vlasti. Što je tome razlog? Pa najvjerojatnije nepovjerenje vladajućih stranaka u političare s našeg područja. Ne bi rekao da nemamo stručnih i kvalitetnih ljudi koji bi mogli sudjelovati u izvršnoj vlasti. No, stranački županijski čelnici nisu uspjeli nametnuti svoje kandidate. Ne odnosi se ovo samo na HDZ. Pa i u sadašnjoj izvršnoj vlasti nema ni jednog političara sa šibenskog područja.

    POVUKAO SE U KRUG OBITELJI

    Ne pojavljujete u javnosti. Kako zapravo provodite svoje vrijeme?
    Nakon nestatutarnog raspuštanja Gradskog odbora HDZ-a Vodice, odlučio sam napustiti politiku i posveti se svojoj obitelji, koja je zbog mog angažiranja bila i te kako zapostavljena.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...