Više

    U sezoni Vodicama nedostaje čitav jedan hotel ležajeva!

     

    Prema službenim pokazateljima, unatoč nekim pesimističnim prognozama, ova godina trebala bi završiti s rekordnim turističkim ostvarenjima i na području Šibensko-kninske županije. A prema ostvarenom prometu, perjanica turizma Šibenske rivijere i dalje su Vodice. To je bio povod da o dosadašnjim učincima turističke sezone i očekivanja do kraja godine, razgovaramo s Anitom Franin, direktoricom Ureda Turističke zajednice grada Vodica.

    S ostvarenih 356 tisuća noćenja u mjesecu srpnju, Vodice su daleko najuspješnija destinacija na području Šibensko-kninske županije. Iako je u srpnju zabilježen manji broj dolazaka za tri posto, ostvareno je tri posto više noćenja. Jeste li zadovoljni s takvim ostvarenjem, odnosno jeste li očekivali da će ovogodišnji srpanj biti još bolji od lanjskog?

    Naravno da smo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Očekivali smo ovakve rezultate, mjesec srpanj zajedno s kolovozom čini središnji dio turističke sezone i u ova dva mjeseca ostvaruje se najveći broj dolazaka i noćenja. Ovdje treba naglasiti da je porast noćenja ostvaren u privatnom smještaju, gdje je i broj dolazaka na istom nivou kao i prošle godine, a prosjek popunjenosti privatnog smještaja iznosi 22,8 dana. Mali obiteljski hoteli i Olympia bilježe također porast, jedino hoteli Punta i Imperial imaju pad i u dolascima i u noćenjima. Očekuje nas još i drugi dio špice sezone – kolovoz, te prema najavama odličan rujan i listopad, tako da vjerujemo da ćemo  ostvariti planom predviđeni fizički turistički promet.

    S obzirom na odlične srpanjske rezultate, može li se očekivati da će biti premašeno lanjsko rekordno ostvarenje od milijun noćenja u Vodicama?

    Prema našem planu i programu očekujemo porast od jedan do dva posto što će premašiti milijun noćenja i imat ćemo ponovno rekordnu turističku godinu.

    Tijekom srpnja od brojnih iznajmljivača u Vodicama moglo se čuti da su im apartmani i sobe prazne, a onda se ipak ispostavi da je prema statističkim podacima sezona bolja od lanjske. Kako to tumačite?

    U Vodicama samo 21 posto kapaciteta čini hotelski smještaj, 72,4 posto kapaciteta je privatni smještaj, a ostalo su kampovi i drugi vidovi smještajnih kapaciteta. Samo Vodice imaju gotovo devet tisuća ležaja u privatnom smještaju. Logično je da se kapaciteti postupno pune i da se jedan dio kapaciteta početkom srpnja ne uspijeva popuniti. Isto tako imamo i nove pokazatelje koji govore o novom povećanju ležaja u privatnom smještaju, koji u pravilu imaju dobru popunjenost. Danas nije dovoljno samo opremiti sobe i apartmane, danas je puno više nego prije potrebno raditi na promociji svojih kapaciteta, a internet tu ima najveću ulogu. Isto tako, veliki broj iznajmljivača ulaže u poboljšanje kvalitete svojih kapaciteta. Tako je mjesec srpanj pokazao povećanje noćenja u privatnom smještaju od pet posto, a što je 10 tisuća noćenja više.

    Koliko zapravo ima registriranih kreveta u vodičkom hotelskom i privatnom smještaju i je li se dogodilo u dosadašnjem dijelu sezone da se u Vodicama nije moglo naći slobodnog kreveta?

    Realno gledajući, mislim da se uvijek može naći slobodni ležaj, mada je zadnjih dana bilo jako puno upita na našoj recepciji za smještaj, što govori o tome da su kapaciteti gotovo popunjeni. Što se tiče kapaciteta, hotelski smještaj broji 2.591 ležaj, u vilama ima 308 kreveta, kampovi imaju 652 mjesta, privatni smještaj 11.725 ležaja, a hosteli i odmarališta 362 ležaja. Dakle, ukupno je 15.638 registriranih ležaja za cijelo područje grada koje obuhvaća Vodice, Srimu i otok Prvić.

    Koliko je realno Vodicama potrebno još smještajnih jedinica s

    obzirom na interes gostiju?

    Kad razgovaramo o smještajnim jedinicama koji Vodicama nedostaju, uvijek govorimo o hotelima. Vodicama nedostaje veliki hotelski kompleks sa svim pratećim sadržajima, te posebno s naglaskom na razvoj kongresnog turizma. Stoga nas posebno veseli najava novih ulaganja vlasnika hotela Olympia u nove hotelske kapacitete. Ne samo veliki hotelski kompleksi, i svaki novi mali obiteljski hotel je važan, jer predstavlja novu kvalitetu destinaciji. S kvalitetnim hotelskim kapacitetima, koji nude bogate sadržaje možete očekivati produženje turističke sezone i razvoj novih oblika turističke ponude.

    Je li bilo pritužbi gostiju i na što su se one konkretno odnosile?

    Kao i svake godine, uvijek ima zadovoljnih i nezadovoljnih gostiju. Mi se trudimo gostima biti na raspolaganju i pomoći im riješiti sve probleme. Obično gosti upućuju svoje primjedbe pisanim putem, odnosno mailom, na koje odmah reagiramo i obavještavamo goste o poduzetom.

    Poznato je da je iz godine u godinu u Vodicama sve prisutniji

    problem buke, na koji se podjednako žale i Vodičani i dio gostiju, a s obzirom da je gradska vlast ove sezone dodatno produžila radno vrijeme ugostiteljskim objektima i noćnih klubova. Kako, po vašem mišljenju, to treba uskladiti?

    Točno je, i dobro smo upoznati s problemom buke. U posljednje vrijeme zaprimamo brojne pritužbe i od građana i od gostiju. Ove pritužbe odmah prosljeđujemo nadležnim tijelima. Zadnja odluka grada o produženju radnog vremena ugostiteljskih objekata poziva se na zakonsku odredbu o visini buke, a i Turističko vijeće je raspravljalo o ovom problemu i dalo svoje mišljenje. Turističko vijeće uvijek je isticalo da se rad ugostiteljskih objekata uskladi s potrebama turista. Međutim, što se tiče buke, ovdje se radi o nekoliko poznatih prekršitelja. Inače, mislim da sve one koji krše zakonske odredbe o jačini buke treba sankcionirati.

    Zbog bogatog noćnog života, Vodice sve više postaju turistička

    destinacija mlade populacije, a nauštrb obiteljskog turizma. Može li činjenica da Vodice sve više sliče na Zrče biti pogubno za vodički turizam dugoročno gledano, odnosno da li će Vodice na taj način izgubiti goste srednjih i starijih godina, a koji su dobri potrošači?

    Ne bih se baš složila s ovom tezom. Vodice su turističko mjesto otvoreno za sve goste. Istina je da nas u špici sezone, osobito krajem srpnja i početkom kolovoza, posjećuje veći broj  gostiju mlađe populacije, očito radi dobre zabave. Ali turistička sezona nije samo špica. Sezona se u Vodicama svake godine produžuje, tako je i ova godina pokazala poraste u predsezoni, a očekujemo i jako dobru posezonu. U tom periodu turističke godine struktura gostiju je drugačija. Osim toga, trendovi se u turizmu brzo mijenjaju, već se duži niz godina godišnji odmori koriste u nekoliko navrata godišnje, gosti putuju češće, ostaju kraće, u tim kratkim posjetima očekuju i posebnu ponudu i doživljaje.

    Ovog ljeta svjedoci smo bili i nekoliko koncerata turbo-folka u vodičkim klubovima, a na koje su svoje nezadovoljstvo izrazili pripadnici vodičke Torcide, brojni građani Vodica i nekoliko političkih stranaka. Kakav je vaš stav o tome?

    Manifestacije koje organizira Turistička zajednica i manifestacije uz potporu Grada, prvenstveno su namijenjene našim gostima i pri tome posebno vodimo računa da programi budu interesantni tako da im približimo naše običaje, tradiciju, našu kulturu, na koncu i naš stil zabave. Što se tiče programa koji se nude u klubovima, mi nemamo utjecaja na njihov izbor. Moj stav je da turbo folk nije program koji odražava kulturu naše destinacije.

    Sve se više mijenja i struktura gostiju. Dosad su u Vodicama

    najbrojniji bili Nijemci, a u srpnju su ih po ostvarenim noćenjima pretekli Česi, Poljaci i Slovaci. Kako to komentirate?

    Struktura varira čak i u određenim periodima sezone, a do kraja godine će se struktura također mijenjati. To ovisi o interesima putovanja, godišnjim odmorima i slično. Slovačka nam je u srpnju zabilježila manji pad, kao i Poljska i Češka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je Njemačka zabilježila rast od 17% u odnosu na prošlu godinu, a rast bilježimo i s francuskog, nizozemskog, švedskog, ruskog tržišta. Ima puno faktora koji utječu na odabir destinacije i perioda korištenja odmora. Ovu godinu očekujemo da ćemo imati daljnji pad gostiju iz Italije i Mađarske i to iz poznatih razloga, međutim, to neće bitno utjecati na planirani fizički promet u Vodicama. U turističkoj sezoni Vodice su Europa i svijet u malom.

    I za kraj, imali problema u naplati boravišne pristojbe od hotelskih subjekata?

    Hotelski subjekti plaćaju nam boravišnu pristojbu prema ostvarenim noćenjima, a teškoće oko naplate do sada smo rješavali sporazumno. Nadam se da će tako i ubuduće biti.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    NAJNOVIJE

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...