Više

    I ŠIBENSKOM KRVLJU UPRAVLJAT ĆE SPLIT! Ddk klubovi upozoravaju: smanjit će se broj darivatelja krvi u županiji

     

    Nakon dislociranja nekoliko državnih institucija iz Šibenika, a posljednja je bila šibenska  Carinarnica koja je ukinuta i od prije dva mjeseca djeluje kao ispostava splitske Carinarnice, na djelu je, moglo bi se kazati,  još jedna marginalizacija Krešimirova grada. Naime, novom reorganizacijom Službe za transfuzijsku medicinu koju je provelo Ministarstvo zdravstvo, formirano je nekoliko regionalnih centara za transfuzijsku djelatnost, među kojima su Split i Zadar, ali ne i Šibenik. Drugim riječima, Klinički centar Split  dobio je status tog regionalnog  centra, dok to nije uspjelo Županijskoj bolnici Šibenik. U reorganizaciji kriteriji za dobivanje tog statusa bilo je prikupljenih 2500 doza krvi godišnje, dok se broj darovanih doza krvi na području Šibensko-kninske županije na godišnjoj razini kretao oko 2200 doza. Dakle, sve one aktivnosti vezane za transfuzijsku djelatnost, a to je prikupljanje krvi i spravljanje krvnih pripravaka, te njihovu distribuciju od šibenske Službe preuzima navedeni splitski regionalni centar.

    ZA BURIĆA REORGANIZACIJA LOGIČNA?

    U sklopu tog centra osnovane su ekipe koje su preuzele i organizaciju akcija darivanja krvi na šibenskoj području, ono što je dosad radila šibenska Služba transfuzije u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Šibenika. Doduše, Transfuzijska služba u sklopu šibenske bolnice neće biti ukinuta, ali su njezine djelatnosti  svedene  u okvire šibenske bolnice.

    – Ne znam kako će funkcionirati u praksi onaj dio koji se odnosi na organiziranje akcija darivanja i prikupljanja krvi koje je dosad odlično obavljala naša Služba za transfuzijsku medicinu i gradska organizacija Crvenog križa. No, za mene je provedena reorganizacija logična i prihvatljiva jer će doći od iskoristivosti opreme za proizvodnju krvi koju posjeduje splitska bolnica. Na ovaj način postići će se najviši mogući standardi koje propisuje Europska unija u proizvodnji krvnih pripavaka i njihovoj distribuciji, a znatno će  podići i kvaliteta krvnih pripravaka. Ujedno, doći će i do ušteda u našoj bolnici, jer postojeći transfuzijski tehničari bit će raspoređeni kroz smjenski rad, a ne više u dežurstvima   – rekao je dr. Željko Burić, ravnatelj šibenske Županijske bolnice.

    – Ne mogu, ne želim, niti smijem komentirati reorganizaciju i regionalizaciju transfuzijske djelatnosti. To je zakonska regulativa koju je donijelo Ministartsvo i moramo je poštovati – kratko nam je kazala dr. Milena Deković-Livaić, voditeljica Službe za transfuzijsku djelatnost šibenske bolnice.

    Puno su rječitiji bili u županijskim DDK-a klubovima u kojima su zabrinuti da će se zbog ove reorganizacije smanjiti broj darivatelja krvi na našem području.

    – Ovaj zakon se pripremao šest godina da bi sada stupio na snagu. Kao dugogodišnji darivatelj i osnivač dobrovoljnog davalaštva krvi na šibenskom području prije 36 godina, apsolutno sam protiv ovakve reorganizacije transfuzijske službe jer će Šibenik i Šibensko-kninska županija izgubiti masu  darivatelja krvi. Vidite, taj splitski regionalni centar sazivat će jedanput mjesečno akciju darivanja krvi na šibenskom području što znači da svi oni darivatelji koji se u to zakazano vrijeme, zbog raznoraznih profesionalnih obveza  neće moći odazvati, više neće biti u mogućnosti dati krv ponovno do sljedeće akcije. A nitko od njih zasigurno neće otići u Split i tamo naknadno dati krv. Dakle, ovakvom regionalizacijom krv se više neće moći dati u šibenskoj Službi za transfuzijsku medicinu, što će itekako utjecati na znatno smanjenje broja darivatelja – kazao je Zdenko Zjačić, predsjednik Savjeta klubova DDK-a GDCK-A – Šibenik.

    Gradonačelnik Šibenika dr. Ante Županović priznat će kako nije upoznat s detaljima provedene reorganizacije te da nije involviran  u ovu tematiku.

    – Ono što želim naglasiti jest da ovo ne treba gledati kroz nekakav gubitak Šibenika i njegovu marginalizaciju. Ovdje je po srijedi odluka struke koja zasigurno zna kako najbolje i najkvalitetnije ustrojiti sustav transfuzijske djelatnosti – kazao je Županović.

    VELIKI PUTNI TROŠKOVI

    Kninska gradonačelnica i ravnateljica Županijskog društva Crvenog društva Šibensko-kninske županije protiv je ovakvog modaliteta regionalizacije transfuzijske djelatnosti.

    – Na žalost, brojne se institucije gase u Šibeniku, Zadru i u Lici i sele se u Split. Uz dužno poštovanje prema tom gradu, to zasigurno nije u skladu s ravnomjernim razvojem svih hrvatskih krajeva u koji se mnogi zaklinju. Stoga, ne podržavam ovu najnoviju reorganizacija Ministarstva zdravstva kojom dosadašnje ovlasti šibenske Službe za transfuzijsku medicinu preuzima splitski regionalni centar. Pa, sam transport krvi iziskuje velike putne troškove, pa se ne može nikako govoriti o uštedama, već samo o daleko većim izdacima. – kazala je Josipa Rimac.

    Sanja Radin-Mačukat: Dosta je nepoznanica!

    Sanja Radin-Mačukat, predsjednica Kluba DDK-a Vodice: – Za sada je dosta nepoznanica oko ove regionalizacije. Ona zasigurno ne bi trebala donijeti neke promjene što se tiče rada našeg DDK-a, jer pretpostavljam da ćemo i dalje nastaviti provoditi akcije darivanja krvi u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Šibenik. Nadam se da se prebacivanje ovlasti distribucije krvi i spravljanja krvnih pripravka u splitski centar neće odraziti na smanjivanje kvalitete usluge transfuzijske djelatnosti, koju je šibenska Služba dosad obavljala na najvišoj mogućoj profesionalnoj razini.

     

    Tonka Mikulandra: Nismo dobili službenu obavijest

    Tonka Mikulandra, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Šibenik: – Nezahvalno je bilo što komentirati jer o novom modalitetu transfuzijske djelatnosti još nismo dobili službenu obavijest, niti smo pozvani na sastanak u splitski regionalni centar. No, poznato mi je da naš Crveni križ nastavlja s organizacijom akcija darivanja krvi po klubovima DDK-a, s time da će o terminima njihova održavanja odlučivati regionalni centar. Najvjerojatnije će se istog dana zakazivati i  organizirati za više klubova s našeg područja. Kolege s kojima sam kontaktirala iz ostalih gradova i općina, u kojima je ovaj novi sustav već profunkcionirao, imaju i pozitivna i negativna iskustva.

    Dr. Oliver Ojdanić: Neće biti bitnih razlika

    Dr. Oliver Ojdanič, ravnatelj kninske bolnice: Ova reorganizacije neće donijeti neku bitniju razliku u odnosu na dosadašnje stanje funkcioniranje naše zdravstvene ustanove u segmentu transfuzijske djelatnosti. Doduše, umjesto u Šibenik, po krv će se za potrebe kninske bolnice odlaziti u Split, što predstavlja nešto veću udaljenost. Ipak, čini mi se da će biti određenih problema oko prikupljanja krvi, odnosno oko održavanja akcija darivanja krvi i taj dio treba uskladiti.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo...

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo što su vam sve pripremili

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...