Više

    Vidović je kandidat SDP-a, ali ne i koalicije. O tome tek trebamo pričati

     

    Mandat vam je pri kraju, ostalo je još osam mjeseci i pravo je vrijeme za rezime. Jeste li zadovoljni načinom na koji ste gospodarili Šibenikom?
    U principu jesam. Međutim, nakon iskustva od tri godine, kada bih mogao prevrtjeti traku na početak, s ovim spoznajama i znanjem o vođenju grada sigurno da bih neke stvari djelomično korigirao i postavio drugačije. Govorim samo u svoje osobno ime jer je moja pozicija tek ona zamjenika gradonačelnika i samo sam dio jednog većeg tima koji provodi politiku grada. Treba uzeti u obzir činjenicu da smo ušli u mandat u doba koje je bilo najkritičnije ne samo za Hrvatsku, već i globalno, kada doživljavamo pad investicija, velikih financijskih poteškoća i krize u gospodarstvu. Samim time nismo imali jednostavan zadatak. Unatoč svemu tome, mi danas, u četvrtoj godini mandata, u odnosu na druge hrvatske gradove, imamo relativno korektno stanje s financijama. Nema nikakvih posebnih turbulencija ili potresa koji bi u bilo kojem trenutku poremetili funkcioniranje Grada. Mislim da smo i odradili određeni broj projekata i investicija od javnog komunalnog značaja, te uspjeli sve to isfinancirati bez nekih kreditnih zaduženja ili raspisivanja municipalnih obveznica, kao što su to činili neki gradovi. Povući ću paralelu – Split i Zadar dižu kredite kako bi mogli financirati dugove koji su astronomski veliki. Grad Šibenik, kao i svi u ovom vremenu, ima financijskih poteškoća, ali niti izbliza tako velikih.
    Tijekom našeg mandata, istina, realiziran je određen broj projekata koje su isplanirali naši prethodnici, pa je nas dopalo da od papira napravimo beton, što bi se kazalo. Jedan dio projekata su originalno naši, poput plaže Banj ili tvrđave sv. Mihovila, a tu bih svrstao i iNavis koji je, kad smo došli na vlast, bio tek u ideji koja je bila papirnato obrazložena i kasnio je iz opravdanih razloga jer je bilo zamišljeno da se gradi nova zgrada s dvije tisuće metara kvadratnih korisne površine, a grad je upao u recesiju i probleme zbog preambiciozog proračuna. Sukladno obećanju koje smo dali građanima, glavni je cjevovod s vodom došao do Boraje, uskoro će se cijevi provući i do kućanstava, izgrađena je škola na Meterizama, radi se RCGO Bikarac, uređena je infrastruktura na Podima, izgrađen kolektor na Pekovcu, uređena plaža na Banju, te čitav niz novih malih simpatičnih stvari.
    Kazali ste kako ste nastavili neke projekte bivše vlasti i uvažavam da to čini svaka mudra i dobronamjerna vlast. No, jedini projekt koji je djelomično realiziran, a iskonski je vaša ideja još je uvijek projekt plaže Banj. Može li samo taj jedan projekt, kao jedini autorski projekt neke vlasti, nositi čitav mandat?
    Treba ići nekim redom, no ovdje ću kazati kako Banj nije jedini takav projekt. Ovih dana izlazi lokacijska dozvola za projekt izgradnje nove OŠ Vrpolje sa sportskom dvoranom, u međuvremenu je izdana lokacijska dozvola za novi vatrogasni dom u vojarni Bribirskih knezova, u pripremi je dokumentacija za dječji vrtić za djecu s posebnim potrebama, a na Jamnjaku u bivšoj vojarni otvorit ćemo još jedan gradski vrtić. Šest projekata šibenskog Vodovoda i odvodnje ukupne vrijednosti 26 milijuna kuna, prošlo je na natječaju Hrvatskih voda koje će financirati čak 90 posto tog iznosa. Ministarstvu kulture kandidirali smo projekt uređenja multimedijalnog centra u bivšem kino Odeonu, pri kraju je stalni postav Muzeja, a odobren je i novac za završetak Restauratorskog odjela u Mandalini. Ide se u veliki projekt izgradnje kolektorskog sustava istočnog dijela grada, industrijske zone Podi, Brodarice, Ražina i Donjeg Polja. Upravljanje gradom je proces koji traje, koji je podijeljen na mandate, i nije čudno kada se desi da ste obvezni realizirati projekte koje je netko prije vas pripremio, a ukoliko ne dobijete izbore, netko drugi će iza vas nastaviti vaše projekte. To je neminovnost i od toga ne treba bježati. Mi ćemo sigurno ostaviti neke stvari koje su pripremljene za vrijeme našeg mandata onome tko pobijedi na idućim lokalnim izborima. Možda ćemo ih realizirati mi, a možda netko drugi, demokracija ima svoja pravila i sada je to teško predvidjeti.
    Koju biste ocjenu dali aktualnoj vlasti?
    Između dobar i vrlo dobar.
    Kazali ste da biste neke stvari radili drugačije. Na što točno mislite?
    Ponajprije, na planiranje prihoda grada i na postavljanje nekih pravila koja se tiču njegovog funkcioniranja, na čitav niz stvari koje Grad opterećuju u svakodnevnom funkcioniranju, a nisu dovoljno definirane. Imamo strašno veliku razliku između prihoda u sferi komunalija i rashoda koje moramo realno imati kako bi grad bio čist i održavan. Žao mi je što se nismo dovoljno dobro prezentirali javnosti. Odradili smo mnogo projekata koji su prošli a da ih se nije adekvatno vrednovalo, no to je u cijelosti naš propust. Iskreno, žao mi je i što nismo imali financijske mogućnosti da se više posvetimo staroj gradskoj jezgri.
    To je bilo jedno od vaših predizbornih obećanja…
    Tako je. No njega, nažalost, financijski nismo bili u mogućnosti realizirati. Ipak, moram reći da za realizaciju nekih projekata koje smo planirali nismo imali dovoljnu razinu kooperativnosti od nekih javnih tvrtki. Bilo kako bilo, u idućih nekoliko godina situacija će biti bitno povoljnija za grad Šibenik.
    Kada se analizira sve što ste kazali, ispada da je jako puno vremena proteklo od ideje do realizacije svakog projekta. Zašto ste tek sada, nakon 3,5 godina mandata, odjednom poslali gro toga na ministarstva sa zahtjevima za potporu?
    Slali smo mi to i prije, ali nije bilo uvažavano od strane bivše vlasti u državi.
    Prebacimo se na aktualnu situaciju. Ako se gleda prema obavijestima koje svakodnevno dolaze na mailove novinara, te prema gradskoj službenoj web stranici, ispada da vi osobno niste previše aktivni u radu gradske uprave…
    Da vam budem iskren, ne vodim statistiku i nisam opterećen s tim stvarima. U životu me ponajviše veseli nepromijenjen odnos s ljudima koje sam poznavao prije ovog mandata i politike. Također, znam da sam aktivno radio na nizu projekata koji su realizirani u Šibeniku. A, kakav je ‘skor’ i tko od nas vodi računa o svom osobnom PR-u, to ne bih komentirao.
    No, činjenica je da mediji u posljednje vrijeme dobivaju obavijesti koje se isključivo odnose na aktivnosti dogradonačelnika Franka Vidovića. Zašto je to tako?
    U ovom trenutku stvarno ne bih znao odgovor na to pitanje. Kao što vidite iz kontakta samnom, uvijek sam dostupan novinarima i svima ostalima za sva pitanja. Moj je osobni stav da u ničemu ne treba pretjerivati, i toga se držim. A pristup drugih ljudi ne bih komentirao.
    U posljednje vrijeme službeni dopisi iz Grada Šibenika stižu potpisani samo s Ured gradonačelnika, a šalju se s maila informatičara zaposlenog u Gradu. Je li to prema vašem mišljenju korektno?
    Za mene osobno posao komunikacije Grada prema javnosti obavlja Ana Gojanović Rakić, jer nikakva druga odluka od strane gradonačelnika koji je jedini mjerodavan nije donesena. Osobno, sav posao koji se tiče odnosa s javnošću radim preko pročelnice Gojanović Rakić.
    Kakav je odnos vas i dogradonačelnika Vidovića? Govori se kako niste u bajnim odnosima, te kako šibenska koalicija odavno ne brodi mirnim vodama…
    Jutros smo popili kavu, prokomentirali aktualnosti i pročitali novine i to je recentno stanje. No, kako sam ja u životu 20-ak godina ‘tukao’ more, dobro znam da ne možete stalno ploviti po bonaci, već vas ponekad uhvati malo tvrdog nevremena, ali ipak stignete do luke. SDP, HNS i dr. Ante Županović su koalicijski partneri koji su dobili izbore, proveli sve ovo o čemu smo razgovarali dosad i mandat ćemo odraditi profesionalno. Mi najnormalnije komuniciramo i to nikad nije izašlo izvan okvira prihvatljivog i profesionalnog, no ljubavi u politici – nema. Osobno ću učiniti sve da mandat do kraja odradim profesionalno, a nadam se da će i druga strana tako postupiti.
    Vidović će, izvjesno je, biti kandidat Kukuriuku koalicije za gradonačelnika Šibenika.
    Odmah ću vas u startu ispraviti! Potpuno je logično i očekivano da je kolega Vidović favorit SDP-a. No Kukuriku koaliciju čini više stranaka, a kako će i u kojem sastavu koalicija izaći na iduće izbore, još je prerano govoriti. Tu je i aktualni gradonačelnik Ante Županović. Sve što do medija dolazi još uvijek su samo kuloarske priče i neslužbene procjene jer do danas nije bilo nikakvih službenih dogovora ni odluka na ovu temu.
    Biste li vi podržali Vidovića za kandidata?
    Mislim da je to preuranjeno pitanje. Nisu bitni samo pojedinci jer niti Vidović sam čini SDP, niti Baranović čini HNS. Nakon što stranke obave razgovore i naprave analize, stvorit će se zaključci o najoptimalnijem načinu izlaska na izbore kada je u pitanju formacija, ali i pojedinci.
    Vi očekujete da u toj križaljci budete adekvatno zastupljeni?
    HNS očekuje, ja osobno nikad. Koliko god će možda zvučati patetično, nikad na nijednu funkciju nisam išao temeljem svojih osobnih i izričitih ambicija. Sve epizode u kojima sam sudjelovao, od vremena kada sam predstavljao hrvatske ribare, do danas, kad sam saborski zastupnik HNS-a, bile su rezultat procjene kolega do čijeg sam mišljenja držao i zbog kojeg sam se osjećao obveznim i odgovornim. Ako moja stranka bude od mene tražila da se angažiram, bit ću joj na raspolaganju. Ako ne, imam dovoljno posla i prostora baviti se politikom jer saborski mandat je sam po sebi poprilično zahtjevan.
    Zbrajali smo nedavno kako vam previše vremena oduzima angažman u Saboru.
    Zbroj vam je bio dosta plastičan i previdio je neke momente. Ja sam, recimo, ponedjeljkom, a u pravilu i utorkom ujutro uvijek bio na poslu, što znači da sam izostajao srijedu, četvrtak i petak. To je činjenica.
    Ali je činjenica da je i to previše.
    Poprilično je. Ali morate znati da naš posao traje i subotom i nedjeljom, a da do odlaska na kratki odmor ovog ljeta nisam imao nijedan slobodan dan. Nije nimalo jednostavno, ali dali smo sve od sebe i grad funkcionira.
    Utječe li to na rad gradske uprave?
    To utječe ponajprije na moje zdravlje. Bilo bi s jedne strane idealnije da smo 24 sata tu, no s druge strane, realizacija prihodovne stanje proračuna ove je godine jača za 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Realiziran je čitav niz stvari koje su dobile potporu resornih ministarstava. Znam da to nije lijepo reći i da to nitko ne može izričito tvrditi, ali svatko tko realno sagledava politiku i zna kako ona funkcionira svjestan je da kolega Vidović i ja nismo saborski zastupnici, da bi grad Šibenik ostao ‘kraći’ za mnoge stvari, a njegova pozicija bila bi puno zahtjevnija. Dakle, s jedne strane dobivate, a s druge gubite. Nitko nije mogao predvidjeti da ćemo oboje proći na parlamentarnim izborima u Sabor.
    No, vi svoju ambiciju niste nikad skrivali. Kakve su vam ambicije ubuduće?
    Moje daljnje ambicije bit će vezane uz ono što mi budu dozvoljavale okolnosti u funkcioniranju moje obitelji, ali i uz ono što moje kolege koje su me izbacile kao jednu vrstu frontmena, budu držali primjerenim. Osim toga, niti danas se nisam odvojio od struke, imam osobne ambicije u daljnjem školovanju i napredovanju na studiju ribarstva, pa što život i budućnost donesu.
    Čujem da ste odlučili karijeru nastaviti u Zagrebu, te da se selite…
    Ako išta u životu teško podnosim, to je boravak u Zagrebu, bez obzira što je to naša metropola. Ne leži mi Zagreb i moji boravci tamo funkcioniraju na način da dolazim neposredno prije sjednice Sabora ili nekog sastanka, a čim se to okonča bježim za Šibenik. Od pete do glave sam stopostotni Mediteranac. Moj je život primarno vezan za Šibenik. Hoće li budućnost pružiti priliku i nametnuti obveze koje bi me fizički preko tjedna, zbog nekih dužnosti koje bih obnašao, vezale za Zagreb, to sada ne mogu prognozirati. Može se dogoditi, a ukoliko to budu odgovorni zadaci za koje držim da sam spreman, ‘tući’ ću autocestu, kao i dosad. O mom preseljenju u Zagreb nema govora!

    TRI MJESECA MALO ZA LOBIRANJE
    Držite li da Šibenik gubi na težini kao administrativno središte slabljenjem statusa državnih institucija poput Carine, HZZO-a, Fine, Trgovačkog suda?
    U svakom slučaju, bih bio sretniji kada bi u budućnosti neke nove službe i djelatnosti dobile svoj centar u Šibeniku. Onoliko koliko budem mogao kao saborski zastupnik doprinijet ću da se to desi. Držim da za gašenje nekih službi nije bilo opravdanja, primjerice za Trgovački sud i za Gotovinski centar Fine, jer je Šibenik u samom središtu Dalmacije, a kada je u pitanju Fina ima i najbolji financijski trezor.
    Neki će to reći i za Carinu…
    Što se tiče Carine, kao zastupnik sam, a nakon obavljenog razgovora u Carinskoj upravi, postavio niz pitanja Ministarstvu financija. U odgovoru jasno stoji da se u Šibeniku ne predviđa niti smanjenje opsega carinskih usluga, niti broja radnika, niti njihovo dislociranje. Budući da je u tom slučaju u pitanju samo tabla, a pošto nikad nisam bio formalista, taj slučaj ne doživljavam pozitivno, ali ne i tragično.
    No, opet dolazimo do pitanja institucionalne provincijalizacije Šibenika.
    Događa se to i ostalim gradovima veličine Šibenika – Velikoj Gorici, Puli i Dubrovniku. Takve su odluke državnog vrha uvjetovane reformama koje provodi državna vlast, a dio njih uvjetovan je propisima EU-a. Takve odluke nisu svima simpatične, no nastojat ćemo takva događanja svesti na minimum, a situaciju kompenzirati nekim novim institucijama koje bi mogle doći u Šibenik.
    Moram vas, međutim, pitati – vi ste na prošlim izborima dobili vlast u gradu kojeg su nazivali ‘utvrdom HDZ-a’. Trenutno je u državi na vlasti ‘vaša’ koalicija. Nije li vaš izborni uspjeh sam po sebi bio dovoljan da se neke od odluka o gašenju institucija, a koje su u konačnici bile političke, donesu u korist Šibenika? Ili, drugim riječima, niste li vi bili u situaciji da izlobirate?
    Naš je uspjeh u svakom slučaju bio iznenađenje, no do 12. mjeseca prošle godine, budući da je HDZ bio na vlasti, nismo mogli imati neke spektakularne rezultate u lobiranju. Prvih osam mjeseci funkcioniranja nove vlasti u državi i to u jako teškim uvjetima, nije bilo realno za očekivati da napravimo tako radikalni zaokret u pozicioniranju Šibenika. Od ljudi koji se doslovno još uvijek bore da stabiliziraju svoje resore teško je očekivati da se spuštaju na takvu taktičku razinu zadataka i razmišljaju o tome hoće li se u Šibeniku nešto napraviti danas ili za šest mjeseci. Imamo ispred sebe skoro tri i pol godine mandata.
    Na koje institucije mislite kada kažete kako bi mogle imati svoje sjedište u Šibeniku?
    Prije svega mislim kako će hrvatska morati uvesti Agenciju za pomorsko dobro. Ono je definitivno najveći resurs koji Hrvatska ima, a komercijalno u ovom trenutku i najinteresantniji. Nemamo adekvatno uspostavljen sustav gospodarenja pomorskim dobrom. Hrvatska ima 5860 kilometara obalne crte i gospodari sa sedam posto pomorskog dobra Mediterana, a tim se resursom danas organizirano bavi vrlo mali broj ljudi. To će trebati promijeniti i uspostaviti instituciju koja bi, vjerujem, sjedište mogla imati u Šibeniku koji je točno u centru Jadrana. Osim toga, predložit ćemo i da u drugačijem ustroju Obalne straže Šibenik dobije ili zapovjedno mjesto ili da bude jedan od regionalnih centara.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Još malo nestabilno pa od petka sve toplije

    Nestabilno i svježe vrijeme, gdjegod kiša, u gorju i snijeg, nastavlja se do petka, u dijelu Hrvatske i subote, a nakon toga pretežno sunčano...

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra...

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila,...

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu,...

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...

    NAJNOVIJE

    Još malo nestabilno pa od petka sve toplije

    Nestabilno i svježe vrijeme, gdjegod kiša, u gorju i snijeg, nastavlja se do petka, u dijelu Hrvatske i subote, a nakon toga pretežno sunčano...

    Ovako su operirali prevaranti iz lažnog call centra koji su građanima oteli milijun eura, zloupotrijebili i Turudićevo ime!

    "Mobitel morate odnijeti u banku i čitavo vrijeme držati liniju otvorenom kako bismo mi mogli snimiti razgovor koji će se dostaviti sucu Turudiću na...

    VIDEO Gotovo pa nestvarni prizori: Dalmacija se zabijelila, pada gust snijeg i hladno je

    Travanj je poprilično iznenadio Hrvate. Nakon gotovo pa ljetnih temperatura i pospremanja zimske odjeće u ormare, vratila se mnogima nimalo ugodna hladnoća i vjetar,...

    Ryanair upravo ima super akciju. Letovi za Malagu, Maltu i Rim već od 13 eura

    Uzbudljive destinacije sada su doslovno na dohvat ruke, jer Ryanair, jedna od najvećih europskih aviokompanija, upravo ima super akciju. Sada je pravo vrijeme da...