Više

    SDP izbore ne može dobiti sam! Stvaramo veliku koaliciju s HNS-om, HSU-om, HSLS-om i ostalima

     

    Vi ste predsjednica Županijskog odbora SDP-a i kako ta stranka nije na vlasti u županiji donekle je jasno što niste eksponirani kao šibenski SDP koji vlada Šibenikom i na čelnom mjestu ima saborskog zastupnika Franka Vidovića. No, vi osobno, kao predsjednica stranke ne istupate pretjerano u javnost. Zašto?

    Razlog proizlazi iz činjenice što imamo različitu organizaciju unutar stranke, a u odnosu na ostale stranke. To se prije svega odnosi na odnose općinskih, gradskih i županijskih organizacija koje su sve na istom nivou organiziranosti i samostalne su u svom radu. Uzima se da se svaki od tih odbora može u javnosti predstaviti, ali i obraniti sam.

    Ipak, često se može čuti kako se zbog manjka reakcije stječe dojam ili da niste uključeni u rad SDP-a, te da i na županijskoj razini netko drugi donosi odluke, ili da se ne slažete s politikom koju na šibenskoj stranačkoj razini provodi Vidović…

    To nije istina. Vodim županijski SDP, izvršavam sve svoje statutarne i političke obveze koje je stranka stavila ispred mene.Sve odluke na županijskojrazini donosi županijski odbor i nitko drugi.Inače postoji naputak iz vrha stranke da predsjednici županijskih organizacija više djeluju na onim područjima na kojima stranka nije na vlasti jer tamo moramo stvoriti uvjete da dođemo na vlast. Tamo gdje vlada SDP zadaća je čelnika stranačkih ogranaka da vlast zadrže i djeluju na najbolji način. Unutar stranke pričamo o svim temama, no u nastupu prema van držimo se naših stranačkih načela i unutarstranačkog dogovora.

    Predizborna kampanja je počela iako službeno nije oglašena, jasno je da se politička scena uskovitlala. Jeste li vi razgovarali s vrhom SDP-a na koji način stranka treba izaći na predstojeće lokalne izbore?

    Prije desetak dana u Zagrebu je održana sjednica Glavnog odbora stranke gdje smo dobili naputke da možemo razgovarati s koalicijskim partnerima, pregovarati o isticanju kandidata i sastavljanju lista. Naputak stranačkog vrha je da sami o svemu odlučujemo, naravno, uvažavajući načela i stavove SDP-a, prije svega da na lokalne izbore idemo s koalicijskim partnerima na nivou države, HNS-om i HSU-om, te da koaliciju možemo proširiti s onim strankama za koje smatramo da nam mogu donijeti dobar rezultat.

    S kojim ćete strankama u Šibensko-kninskoj županiji pregovarati o koaliciji?

    Dosad smo razgovarali sa HNS-om, HSU-om i HSLS-om i te su stranke izrazile želju da budu naši koalicijski partneri. Još ćemo razgovarati sa HSS-om, Šibenskim građanskim forumom i Lozom, te s još nekim nezavisnim listama. Poznato je da nezavisne liste ne mogu biti u koaliciji, ali mogu izraziti podršku našim kandidatima. Osim toga, držim da bi SDP-uza  izborni rezultat na lokalnim izborima poželjna bila i koalicija sa SDSS-om. Mi bismo bili sretni da potpišemo tu koaliciju jer mislim da ta stranka prirodno pripada uz nas.

    S obzirom na to što ste iznijeli, izgleda da će županijski SDP ići na masovnost i na veliku koaliciju. Štoviše, čini se kako će HDZ biti jedini s kojim nećete pokušati koalirati?

    Naravno da s HDZ-om nećemo koalirati, ali svi su ostali dobrodošli. Ili da uđu u koaliciju, ili da podrže naše kandidate. S nekima ćemo nakon izbora obaviti razgovore o koaliciji…

    Imate li kandidata za župana Šibensko-kninskog i hoće li o tome, kao što se šuška u neslužbenim stranačkim krugovima, odlučivati vaš kolega Franko Vidović, šef šibenskog SDP-a i saborski zastupnik?

    O kandidatu za župana odlučit će Županijski odbor SDP-a Šibensko-kninske županije koji je statutarno i politički nadležan za donošenje takve odluke. Naravno da ćemo uvažavati i mišljenje naših koalicijskih partnera. Sve su opcije otvorene, ovise o dogovoru između partnera.

    Agencija Ipsos plus među građanima već neko vrijeme radi anketu koju je navodno naručio šibenski SDP, a u kojoj na mjestu kandidata za župana sučeljava aktualnog gradonačelnika Šibenika Antu Županovića pred Kukuriku koalicijom i HDZ-ovog župana Gorana Pauka. Znate li što o tome?

    Čula sam da je anketa napravljena, ali o rezultatima me nitko do sada nije službeno obavijestio.

    Radi li anketu šibenski SDP?
    Koliko ja znam, da. Koliko mi je poznato, riječ je o anketi koju je organizirala Gradska organizacija SDP-a Šibenik.

    Zašto gradska organizacija SDP-a ‘pipa’ teren na županijskoj razini?

    Potpuno mi je nepoznato da se u anketi postavljaju pitanja o kandidatima za župana. Županijska organizacija nije sudjelovala u toj anketi, niti smo na Županijskom odboru razgovarali o našim kandidatima za župana.Pretpostavljam da su kolege iz gradske organizacije željele uštedjeti novac županijskoj organizaciji za drugu anketu,a neka imena su morali spomenuti.

    Imate li vi ambicija biti kandidat za županicute velike koalicije koju spominjete?

    Naravno da imam. To sam pokazala kad sam se kandidirala za predsjednicu Županijske organizacije stranke. No,to hoću li kandidat biti ja ili netko drugi ovisit će o odluci Županijskog odbora stranke i mišljenju koalicijskih partnera. Kada bi naši koalicijski partneri to prihvatili, ja bih pristala biti kandidat za županicu.

    Zašto je ta velika koalicija važna i jeste li u SDP-u razmišljali o samostalnom izlasku na izbore?

    U ovom trenutku SDP ne može izbore dobiti sam. Ako se pogleda analiza dosadašnjih izbornih rezultata, a brojke su neumoljive, jasno je da nemamo još toliku snagu na županijskom nivou, pa bi bilo glupo riskirati. Mislim da SDP može ostvariti pobjedu samo uz koalicijski potencijal. On je sad veliki ali bit će još i veći.

    Iako ne možemo razgovarati o imenima, možemo li, s obzirom na koalicijske odnose kazati gdje će SDP dobiti svoje kandidate?

    S obzirom na sve što je dosad dogovoreno, SDP-ovi će kandidati biti u Šibeniku, Vodicama i Tisnom, dok će u ostalim sredinama sve ovisiti o dogovoru s koalicijskim partnerima. Osobno mi je iznimno interesantan grad Knin, drugi po veličini u županiji, gdje ćemo nastojati stvoriti širu koaliciju i s njom pobijediti HDZ.

    Znači li to da će u Kninu kandidat biti Kragulj, inače predsjednik kninskog SDP-a?

    Naravno da ne znači.

    Je li istina da će u bitku za šibenskog gradonačelnika ići vaš kolega Vidović, kao šef šibenskog SDP-a?

    Takva odluka nije još donesena. O tome tek treba odlučiti gradski stranački odbor, a ja i Županijski odbor podržat ćemo svakog njihovog kandidata.

    Mislite li da je on kao čovjek koji je osvojio vlast u Šibeniku, te dobio priliku da zastupa Šibenčane u Saboru, zaslužio dobiti priliku u političkoj utakmici?

    Mislim da je Vidović dobar kandidat i Županijski odbor će ga podržati ako šibenski SDP tako odluči. No, ukoliko kandidat bude netko drugi, stat ćemo i iza njega…

    Dakle, predsjednici SDP-ovih organizacija ne moraju nužno biti kandidati. No, je li istina da je premijer i šef SDP-a Zoran Milanović svima njima dao odriješene ruke da rade kako hoće na izborima, no da s druge strane predsjednici organizacija budu spremni na preuzimanje odgovornosti u slučaju poraza?

    To smatram iznimno korektnim stavom. Mislim da je došlo vrijeme da svaki kandidat, ukoliko ne poluči dobar rezultat na lokalnim izborima, treba snositi posljedice.

    Trebaju li se predsjednici stranačkih organizacija prepasti aktualne situacije i činjenice što će na državnom nivou Kukuriku koalicija na vlasti morati povlačiti neke nepopularne poteze?

    Mislim da se toga nitko ne mora bojati. Naša je vlast naslijedila ovakvu situaciju, to građani znaju, i mislim da će znati honorirati neke odluke koje se moraju donijeti kako bi se u budućnosti bolje živjelo. Osobno sam uvijek bila odgovorna, i ne bojim se kandidature. Imam dva izbora – uspjeti ili ne uspjeti. Ako ne uspijem, snosit ću posljedice, a tako je sa svim mojim ostalim kolegama.

    Je li vrh stranke zadovoljan radom SDP-ovih načelnika i gradonačelnika u našoj županiji, dakle svojim ljudima iz Šibenika i Tisnog?

    Mogu reći jedino da je vrh učinio sve da im olakša. Ne znam jesu li zadovoljni, pretpostavljam da jesu.

    Pitam to jer je u jednom trenutku iz šibenske gradske uprave počelo kuljati nezadovoljstvo. Šibenski HSP samo je zbog ignoriranja od strane gradskih čelnika raskinuo neslužbenu koaliciju s vladajućima u Gradskom vijeću, nastala je gruba prepiska između Grguričina i gradskih čelnika, zbog nezadovoljstva kadroviranjem ostavku je podnijela Ana Gojanović Rakić… Nije li sve to pokazatelj kaosa u gradskoj upravi i u taktici gospodarenja Šibenikom?

    Međuljudske odnose unutar gradske uprave ne bih komentirala. To je u nadležnosti gradonačelnika i njegovih zamjenika.

    Je li Kukuriku koalicija u Šibeniku čvrsta?

    Mislim da je HNS održao nivo suradnje u Šibeniku, a ako se i nisu u pojedinim trenucima slagali s nekim odlukama, mislim da to neće remetiti stvaranje koalicije i na predstojećim lokalnim izborima. Po meni, riječ je o sitnim nesuglasicama koje neće imati bitnog utjecaja na čvrstinu koalicije.

    Komunicirate li vi demokratski s kolegom Baranovićem na županijskoj razini, kao s vašim koalicijskim partnerom?

    Apsolutno! Petar i ja gotovo svakodnevno komuniciramo. Ostvarili smo odličnu suradnju nakon prošlih parlamentarnih izbora i to traje do danas. Koalicija SDP-a i HNS-a na županijskom nivou je neupitna!

    Kada to preslikate na gradski nivo, kako onda komentirate nedostatak političkog dijaloga vašeg kolege Vidovića s partnerima iz HNS-a, na što se pozvao predsjednik te stranke Draško Lambaša govoreći o nesporazumu oko šibenskog GUP-a?

    Vjerojatno je napravljen propust u pripremi sjednice Gradskog vijeća. Naravno da bi bilo bolje da se to izbjeglo, no ne sumnjam da će to kolege između sebe riješiti.

    Koliko članova trenutno broji županijski SDP?

    Oko 1000 članova. SDP je učlanio oko 400 novih članova otkako ga je preuzelo novo vodstvo.

    Koliko je jak županijski SDP u ovom trenutku?

    Daleko jači nego prije četiri godine. U svim gradskim i općinskim organizacijama došlo je do bitnih pomaka u broju članova, političkom djelovanju, ali i jakosti stranke u tim sredinama.

    S kojim će smjernicama županijski SDP s budućom koalicijom ići na iduće lokalne izbore?

    Prije svega ćemo temeljiti smjernice na našim programskim aktivnostima i temama koje smo razrađivali tijekom posljednje tri godine. Ponudit ćemo modele gospodarskog i poljoprivrednog razvoja ovog kraja, a naglasak ćemo staviti i na socijalnu politiku. To su teme kojima smo se dosad bavili. Ako želite konkretnije, mogu reći da će nam prioritet biti brza cesta Šibenik – Drniš – Knin, potom osmišljavanje koncepta razvoja Petrovog polja u smislu okrupnjavanja i navodnjavanja, u programu ćemo ponuditi koncept razvoja medicinskog turizma, a socijalna politika obuhvatit će niz projekata, prije svega pokretanje pokretnih hospicija, modele pomoći najpotrebitijima, te gradnju skloništa za beskućnike.

    To će biti vaša vizija, no koja bi bila vaša kritika vladajuće nomenklature HDZ-a u Županiji?

    Ne bi bilo korektno kazati da se baš ništa na nivou Županije nije radilo, no na samoj Županijskoj skupštini, recimo, nikad nije bilo niti riječi o projektima koji bi bili ključni za uzlet županijskog područja. Sve su skupštine svedene na donošenje nekih akata koje se moraju donijeti po inerciji, no debate o razvoju županije nije bilo nikad. Svi projektu na županijskom nivou provode se parcijalno i nisu uklopljeni ni u kakvu strategiju razvoja. Mislim da je Županiji potrebna prava Strategija razvoja, te da se bez nje županija ne može razvijati u željenom smjeru, niti može donijeti dobrobit svojim stanovnicima.

    Hoće li, s obzirom na recesiju, ovo biti skromna kampanja?

    Svaka SDP-ova kampanja dosad je bila skromna. Sjetite se kampanje za parlamentarne izbore. Mislim da će ova biti najskromnija dosad.

    Jeste li nakon što je SDP s Kukuriku koalicijom osvojio vlast na državnoj razini, doživjeli bolji odaziv stranačkih sponzora?

    Zasad ne. Iz dosadašnjeg iskustva, financiranje naše kampanje vjerojatno će ovisiti o pomoći SDPH. No, ukoliko se javi netko od sponzora bit će dobrodošao.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    Stručna delegacija pedagoga iz Seoula posjetila Dječji vrtić...

    U sklopu stručnog studijskog boravka u Hrvatskoj, Dječji vrtić 'Ljubica' šibenske gradske predškolske ustanove 'Smilje' posjetila je danas grupa od 45 voditelja i odgojitelja...

    NAJNOVIJE

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    Stručna delegacija pedagoga iz Seoula posjetila Dječji vrtić ‘Ljubica’

    U sklopu stručnog studijskog boravka u Hrvatskoj, Dječji vrtić 'Ljubica' šibenske gradske predškolske ustanove 'Smilje' posjetila je danas grupa od 45 voditelja i odgojitelja...