Više

    Bolje bih vodio šibenski SDP od Franka Vidovića!

     

    Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine ustvrdili ste kako, prema vašem mišljenju, neće biti ništa od projekta nove šibenske bolnice. Na čemu temeljite taj stav i zašto ste tako sumnjičavi prema tom projektu?

    Bio sam među prvima koji su se zalagali za novu bolnicu, pa sam čak predlagao da se odreknemo vijećničkih naknada za izradu projektne dokumentacije. Kako su svake godine planirana sredstva za tu namjenu u županijskom proračunu, a izrada idejnog projekta nije niti započeta do današnjih dana, još kada je župan u ovom rebalansu proračuna planiranih petsto tisuća za tu namjenu prebacio na drugu stavku, jer se neće potrošiti do kraja godine, bilo je jasno da je nova bolnica samo lažno izborno obećanje. Pa, u ove četiri godine moglo se izraditi deset idejnih rješenja. Kada se ima u vidu da su sve ovo vrijeme vršena velika investicijska ulaganja u postojeće objekte, jasno je da nikada nije ni bila ozbiljna namjera aktualne županijske vlasti za izgradnjom nove bolnice, pa bi bilo pošteno građanstvu kazati da nema ništa od nove bolnice, bar u dogledno vrijeme. Očito je to izborni trik kao i pelješki most.

    Na istoj sjednici, replicirajući županu Pauku na temu nove šibenske bolnice, kazali ste kako vi razmišljate svojom glavom i niste poput slinavca iz SDP-a koji samo slušaju vrh stranke. Na koga ste konkretno mislili?

    Nisam rekao ni mislio u tom trenutku na slinavce kojih, nažalost ima u SDP-u kao i u drugim strankama. Opasno je kad takvi nadvladaju samosvjesne članove, jer u tom času stranka nestaje s političke scene, čega smo svjedoci s nekim strankama u Hrvatskoj. Bilo je to moje obraćanje županu koji voli dijeliti lekcije, a rezultati mu to ne daju za pravo. Vodio je Poliplast kojeg danas nema, HNK Šibenik koji je ispao u Drugu ligu, a kakvo je stanje županije, opće je poznato. Iritirao me je njegov stav da bi valjda ja trebao ići po svoje mišljenje kod svog kolege ministra zdravlja Ostojića, kao i tvrdnja da sam protiv gradnje nove bolnice, za razliku od ministra. Nikad nisam po svoje mišljenje išao bilo gdje, jer sam ga uvijek formirao na osnovu vlastitih spoznaja i činjenica kojima bih raspolagao, što očito nije županov životni moto. Normalno je kad se iznese ideja da će Županija graditi novu bolnicu, da tu ideju ministar podrži. Što mislite kako bi ministar Ostojić reagirao da mu je župan kazao da će nova bolnica koštati pedeset milijuna eura, da županija nema taj novac i hoće li ministar taj novac osigurati u državnom proračunu.

    S 12 godina u vijećničkim klupama Županijske skupštine, jedan ste od najdugovječnijih vijećnika. Kako ocjenjujete rad Županijske skupštine u tom razdoblju pod vodstvom HDZ-a i što općenito misliti o vođenju Šibensko-kninske županije?

    Kakvi su rezultati najbolje pokazuje činjenica da smo kao županija, po razvijenosti, na samom začelju, a nekada je tadašnja općina Šibenik, bila u vrhu razvijenosti u Hrvatskoj. Sada se hvale s nekoliko stotina zaposlenih u poslovnoj zoni Podi, a ne tako davno samo TLM je imao preko pet i pol tisuća zaposlenih. Reći će da imamo dobre rezultate u turizmu, ali nama se turizam dešava, pa imamo manje hotelskih kapaciteta nego prije rata, nema nikakvih novih investitora, nestalo je niz gospodarskih subjekata ili kako to reče bivši guverner (Željko Rohatinski op.a.) ‘sve pada što ne bi smjelo padati i sve raste što ne bi smjelo rasti’. Osobno mislim da županije treba ukinuti i formirati pet regija, na koje treba prenijeti niz državnih ovlasti, kako bi se stvarala regionalna odgovornost za razvoj, a došlo bi i do zdravog nadmetanja među regijama, da ne govorimo o smanjenju upravnog aparata, što bi znatno rasteretilo proračun.

    Kao član SDP-a, kako ocjenjujete rad gradske vlasti koju predvodi Vaša stranka. Jesu li pokrenuti projekt gradske plaže Banj i tvrđave sv. Mihovil dovoljni da gradska vlast dobije prolaznu ocjenu? Je li i što zamjerate?

    Plaža Banj je dobar projekt, ali još treba dosta uložiti za njegovo dovršenje, a što se tiče tvrđave sv. Mihovil, treba sačekati realizaciju tog projekta. Ne znam što se i koliko moglo napraviti obzirom na odnose snaga u gradskoj vlasti. Smatram da su svi akteri gradske vlasti trebali posije izbora zaboraviti na međusobnu nesnošljivost, te radi općeg dobra uskladiti programe od dobrobiti za grad. Što je nadležnost gradova i općina? Izgradnja vrtića, škola, cesta, komunalne infrastrukture općenito i stvaranje uvjeta za realizaciju privatnih investicija, a zar to nije interes svih nas. Nažalost, to se ne događa, a kakvi su rezultati govori činjenica da ni nakon jedanaest godina od potpisivanja ugovora o izradi GUP-a, taj osnovni prostorni dokument do danas nije donesen. Bez brzog donošenja prostornih planova nema investicija, bez investicija nema razvoja niti punjenja državnog ni lokalnog proračuna, pa se trebaju upitati svi akteri gradske vlasti i sama uprava – što će biti kad presuši proračun? Zar će se dalje opterećivati stanovništvo?

    Približavaju se lokalni izbori. Smatrate li da bi SDP ponovno trebao kandidirati dr. Antu Županovića ili neku drugu nestranačku osobu za gradonačelnika Šibenika ili bi tu kandidaturu trebao preuzeti član SDP-a? U tom kontekstu, podržavate li stranačkog kolegu Franka Vidovića za gradonačelnika Šibenika?

    Principijelno smatram da prvi čovjek stranke, u konkretnom slučaju predsjednik Gradske organizacije SDP-a, mora biti kandidat za gradonačelnika, jer time pokazuje da je sposoban preuzeti odgovornost za upravljanje gradom. Ukoliko Franko Vidović prihvati kandidaturu za gradonačelnika, svakako ću ga podržati. Ukoliko iz bilo kojih objektivnih, ali ne i subjektivnih razloga, Vidović ne bi mogao prihvatiti kandidaturu za gradonačelnika, nemam ništa proti da to bude netko drugi iz redova SDP-a, pa tako i dr. Županović, ako postane član stranke.

    Smatrate li da bi Vi bolje vodili šibenski SDP od Franka Vidovića?

    Svakako da bih bolje vodio šibenski SDP, pa zbog toga sam se svojevremeno kandidirao za predsjednika, iako bi mi to otežalo obavljanje mog odvjetničkog posla. Stoga je moj izborni slogan bio ‘ako želite dobro SDP-u, glasajte za mene, a ukoliko želite dobro meni, glasajte za Franka’. Očito je veći dio članstva želio dobro meni, pa je izabran Franko. Moram priznati da mi je malo i laknulo kada nisam izabran, znajući da taj posao ne bi mogao obavljati polovično, pa bih se više posvetio stranci nego svom poslu u koji sam puno uložio. Počeo sam u polovici ćaćine konobe, a danas imamo devet zaposlenih, od kojih sedam diplomiranih pravnika.

    Koja bi bila najbolja osoba iz SDP-a, po vama, da se kandidira za župana na predstojećim izborima?

    Kao i kod gradonačelnika, smatram da se prva osoba županijskog SDP-a, a to je Anita Bara, treba kandidirati za župana i time preuzeti odgovornost za vođenje Županije, a u slučaju neuspjeha snositi i posljedice. Samo takvo ponašanje je odgovorno ponašanje.

    U Hrvatskoj brojni političari obnašaju dvostruke funkcije. Istovremeno su na čelu jedinica lokalne samouprave i saborski zastupnici. Vaše mišljenje o tome? Konkretno, ‘Pati’ li zbog mandata saborskih zastupnika Franka Vidovića i Petra Baranovića, šibenska gradska vlast?

    Smatram da se samo jedan profesionalni posao može obavljati predano i odgovorno, pa je normalno da jedan od dva takva posla mora patiti. Posao saborskog zastupnika i  dogradonačelnika su dva vrlo zahtjevna posla, pa je pošteno odlučiti se između ta dva posla ili priznati da jedan od njih ne traži posebno zalaganje u radu. Sigurno je da zbog dvojnosti funkcija, u ovom slučaju, ‘pati’ funkcioniranje gradske vlasti. Drugo je pitanje da li uopće trebamo imati uz gradonačelnika, načelnika ili župana, i njihove zamjenike ili bi oni mogli imenovati svoje pomoćnike u funkciji pročelnika. To bi sigurno dovelo do efikasnije uprave. Iskreno, nezadovoljan sam radom i rezultatima, kako županijske, tako i gradske vlasti, jer su mogli i morali napraviti više. Mogli su dobiti i urediti bivšu vojarnu Jamnjak u sportski kampus, urediti lučicu Vrnaža, napraviti šetnicu od Mandaline do tvrđave sv. Nikole i tvrđavu staviti u funkciju, kao i već dobivenu tvrđavu Šubićevac. Mogli su urediti novu veliku gradsku plažu od rezališta do hotelskog naselja Solaris. Mogli su stvoriti uvjete za osnivanje Sveučilišta. Mogli su mnogo toga, ali nisu, a vrijeme je nenadoknadivo.

    Novim zakonom o lokalnoj samoupravi i upravi i o lokalnim izborima, ubuduće će se i za gradonačelnike i župane raspisivati novi izbori ako predstavnička tijela ne prihvate njihove proračune. Podržavate li takve izmjene zakona?

    Slagao bih se kad bi i vijećnici bili izabrani na otvorenim izbornim listama, što bilo blizu neposrednom biranju, kako se biraju gradonačelnici, načelnici i župani. Ovako će doći do trulih kompromisa i nagodbenjaštva između gradonačelnika i župana s jedne strane i vijećnika, kako bi se jedni i drugi održavali na vlasti. Gradonačelnici i župani, kao i svi koji obnašaju izvršnu vlast, trebali bi biti vizionari, pa ne bi bilo problema ni sukoba između gradonačelnika i vijeća. Bojim se da vizionara među šibenskim političarima nema na vidiku, a oni koji imaju vizije i znali bi ih realizirati za opće dobro, bježe od  politike glavom bez obzira.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo...

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo što su vam sve pripremili

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...