Više

    Mesari tajnu luganiga skrivaju kao zmija noge

     

    – Ante, Ante… bi li ti radije da ti netko pokloni biftek ili bi ti ove naše božićne kobasice luganige – upitao je mesar Zoran Sladić svoju dugogodišnju mušteriju, gospodina Kedžu, stavljajući pred njega oveći komad najsočnijeg i najkvalitetniji dijela goveđeg mesa. Ante je ponajprije u čuđenju pogledao meso, pa mesara, pa opet meso, pa na koncu presudio:

    – Ma, daj ti meni luganige, one su nezamjenjive.

    I mesar Sladić i gospodin Kedžo su se potom slatko nasmijali otkrivajući nam tek djelić recepta delicije, kobasice koja je rađena po posebnoj recepturi, a koju Šibenčani jedu baš u ovo doba godine.

    ZA PRSTE POLIZAT

    – Najbolje su kad se lešaju pa se stave u mesnu juhu, to vam je za prste polizat. Doduše, prova sam ih ja i pečene i frigane, ali nije to, to – priča nam Ante Kedžo, Šibenčanin čija obitelj već desetljećima tradicionalno na svom meniju ima ovu začinima punu kobasicu. U Krešimirovu gradu radi ju samo nekoliko mesara i to svatko po svojoj ‘tajnoj proceduri’. Rijetko tko će vam reći što u nju stavlja, a izvorni recept zna samo jedan ili dvoje umirovljenih mesara.

    – Luganige radim već 20 godina, naučio me jedan stariji mesar koji je radio kad mene, a ime mu je Zdeslav Maričić. Doduše, nikad nam nije otkrio kompletnu recepturu, ali gledanjem se puno toga nauči – kaže Zoran Sladić, vlasnik istoimene mesnice. Pokušali smo i mi doći do recepta, ali sve što smo saznali je da se kobasica puni smjesom od svinjetine (90 posto), te junetine (10 posto), te da unutra ima cimeta i korijandera.

    DOSTA ZAČINA

    – Ne pitajte za recept. Nećete ga dobiti. Ide dosta začina, čak pet, šest i tu je bit i tajna – zaključuje Sladić. Ovaj tajanstveni specijalitet navodno je doputovao u Šibenik i osvojio građene netom nakon Drugog svjetskog rata. U svoju mesnicu, koja se nalazila na mjestu Nove Pošte, luganige je iz Italije donio stari mesar Ivica Mutavčić, inače šibenski zet koji je u grad došao iz Đakova. Svoj zanat je prenio na šegrta, mesara Ozrena Marčića koji je potom specijalitet prenio na svog brata, danas umirovljenog mesara Zdeslava Maričića.

    – Svaki mesar ima svoju priču i svoj recept, svoju tajnu luganinga i ja sam izvukao od svih najbolje, te napravio svoju kobasicu, svoju luganigu. Radim ih već deset godina, a zanatu me naučio Mate Pamuković, stari umirovljeni mesar – kaže nam Mate Jurić, mladi mesar iz mesnice ‘Ivić’. U ovu aromatičnu kobasicu, koja se radi samo u Šibeniku i koju od milja zovu kraljicom blagdanskog stola, ovaj mladi mesar stavlja 70 posto  svinjskog mesa i 30 posto junetine, te čak deset mirodija.

    – Kažu da je recept došao iz Italije, a detalje vam nitko neće otkriti. Kako se kuhaju? Najbolje da ih se stavi u juhu, dvadeset minuta prije kraja, a neki je stavljaju čak u sarme – zaključuje Mate Jurić. Luganigu prodaje i mesnica ‘Miletić’, a rade je u samo nekoliko dana pred Božić i Novu godinu.

    – Došljaci vam ne znaju što je luganiga, pitaju me što je to, a ima onih koji ih kupe iz znatiželje – dodaje Zvonimir Kardum iz mesnice ‘Miletić’.

    Neki recepti govore da se meso za luganige miješa s jedanaest različitih začina, te se potom stavlja u ovčja crijeva. Među začinima su klinčići, kadulja, oraščići, korica limuna, cimet, sol i papar… A mesari savjetuju – probajte pa pokušajte napraviti svoju kobasicu.

    LUGANIGE

    sastojci za 10 osoba:
    50 dag krtog svinjskog mesa
    25 dag slanine
    mljeveni papar
    na vrhu noža salitre
    6 zrna zdrobljenog korijandera
    tanka ovčja crijeva

    Nemasno svinjsko meso očistimo od žilica i sitno sasjeckamo. Jednako pripremimo i slaninu. Dodamo mljeveni papar, salitru i korijander. Mješavinu rukama dobro izgnječimo i pustimo da pokrivena odstoji u hladnjaku 12 sati. Zatim njome punimo dobro oprana ovčja crijeva i bijelom vrpcom vežemo male,5 cmduge kobasice. Tako pripremljene kobasice popečemo i kuhamo ih u juhi s rižom. Ove svježe kobasice služe se u Dalmaciji prigodom raznih domaćih svetkovina. Vrlo su cijenjene i izdašne. Kobasice možemo ponuditi i pečene, sa salatom, kao glavno jelo.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    NAJNOVIJE

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...