Više

    Denis Šupe treninge je vodio iz kafića

     

    Nekoliko kola prije završetka regularnog dijela Jadranske lige uprava VK Šibenik odrekla se trojice najiskusnijih igrača, Sabionija, Sentića i Španje. Službeno objašnjenje – dodatno pomlađivanje momčadi. Međutim, mnogi sumnjaju kako je pravi razlog nedavna pobuna igrača koja je rezultirala smjenom trenera seniorske momčadi Denisa Šupe, a čije su kolovođe proglašena upravo spomenuta trojka. Šupe je nedavno u intervjuu Šibenskom tjedniku iznio svoju verziju događanja u svlačionici, a sada je o tim događajima progovorio i Andrija Španja, donedavni kapetan šibenskih vaterpolista i jedan od igrača s najdužim (desetogodišnjim) seniorskim stažem u klubu iz Crnice.

    Vjerujete li u objašnjenje uprave VK Šibenik da su se Sabioniju, Sentiću i vama zahvalili na suradnji s ciljem dodatnog pomlađivanja momčadi? Mislite li da je vaše izbacivanje iz momčadi zapravo kazna za pobunu igrača koja je rezultirala odlaskom Denisa Šupe, a čijim ste kolovođama proglašeni vas troje najiskusnijih?

    – Po mom mišljenju pravi razlog je to što su vjerojatno u nama trojici najiskusnijih vidjeli određenu prijetnju, faktor koji  potkopava klupsku atmosferu, koji nagovara mlađe igrače na neposluh, što je apsolutno neistina. Smiješno je da sad govore o nekom pomlađivanju ekipe, a prije dva, tri mjeseca me predsjednik kluba zvao i hvalio moje zalaganje na utakmicama, dobre igre, navodio me kao primjer mladim igračima. Mislim da to njihovo službeno objašnjenje ne drži vodu.

    – Vratimo se malo na te događaje od prije dva mjeseca. Denis Šupe nedavno je u Šibenskom tjedniku iznio svoju verziju, kakva je vaša priča?

    – Ovu moju verziju potvrdit će vam svi igrači koji su bili na tom sastanku. Dakle, nakon što smo zaredali sa slabijim rezultatima, nakon visokih poraza od Jadrana i Budve, trener Šupe nas je obavijestio kako ćemo imati sastanak s upravom, kazao je kako će na tom sastanku ‘padati glave’, prijetio da će biti financijskih sankcija. Mi igrači, suočeni s tim njegovim riječima, dogovorili smo se kako ćemo iznijeti svoje viđenje razloga loših igara upravi. Naime, isključivo su igrači trpjeli kritike zbog loših rezultata, sve se svaljivalo na nas, dok je trener od svega prao ruke. Recite mi u kojem to sportu se smjenjuje pomoćni trener, a ne trener kada zaredaju loši rezultati, a što se dogodilo Šišku.

     ŠUPE JE BIO MEZIMAC UPRAVE

     – Što vas je smetalo u njegovom radu?

    – Puno toga. Recimo, od konstantnog kašnjenja na treninge, preko toga je usred treninga odlazio po nekoliko puta sa bazena, pa do toga da bi za vrijeme rada u teretani došao na početak treninga, rekao bi mi kao najstarijem igraču da preuzmem njegovo vođenje, da bi ga po završetku treninga našli kako pije kavu i čita novine u obližnjem kafiću. Ukratko, njegov način rada bio je potpuno neprofesionalan. Kroz svoju dugogodišnju karijeru igrao sam u dosta klubova, trenirali su  me vrhunski stručnjaci poput Kovačevića, Tucka, pa  mladi treneri, poput Zeljka, i mogu reći da ovakav neprofesionalan način rada kao što je bio Šupin nigdje nisam vidio.

    – Jeste li se prije spomenutog sastanka izrazili upravi nezadovoljstvo radom trenera? Zašto ste čekali tako dugo, praktički kraj prvog dijela sezone, zašto ste se tek tada odlučili na bojkot?

    – Iskreno, nismo se službeno obratili upravi, već bi se u nekim neobaveznim razgovorima s članovima uprave dotakli načina na koji Šupe vodi treninge. Međutim, iz tih razgovora  smo shvatili da vodeći ljudi kluba stoje iza njega, da ga drže odličnim trenerom, što nas je obeshrabrilo da poduzmemo nešto konkretnije. Znali smo da to što bismo mi rekli ne bi naišlo na plodno tlo, da bi to bila ‘borba s vjetrenjačama’.

    – Jesu li igrači bili jedinstveni na tom sastanku, je li većina smatrala da je Šupin rad neprofesionalan?

    – Da, gotovo cijela momčad je stala iza odluke da nećemo trenirati i igrati dok je Šupe trener seniorske momčadi, a tu izjavu, s objašnjenjem, potpisala je cijela momčad, osim dvojice igrača. Valja naglasiti da je Šupe zabranio igračima da govore, odnosno, da to mogu učiniti jedino preko mene kao kapetana. Da bi me se onda zbog toga što sam iznio stav momčadi proglasilo jednim od kolovođa pobune.

    –  Mislite li da ste ipak pogriješili što niste izabrali neki drugu metodu borbe, da je bila greška što se odbili trenirati i igrati, što sportska javnost nije baš primila najbolje?

    – Istina, to nije uobičajen način, niti je za pohvalu. Ali, sam tijek sastanka i Šupin napad na igrače i ‘pranje ruku’ od svega u nama je izazvao revolt. Znači, nismo to smišljeno napravili, već je to bila naša reakcija na Šupin žestok i bezobziran napad, na njegovo izbjegavanje odgovornosti za rezultate. Bilo nam je žao što su rezultati loši, smatrali smo da naš klub zaslužuje bolje i jednostavno smo htjeli nekako reagirati. Ponavljam, možda smo pogriješili što smo izabrali bojkot, ali bili smo dovedeni pred zid. Htio bih kazati i to da niti jednom igraču koji je sudjelovao na tom sastanku nije nakon toga isplaćena ni kuna, što je valjda bila osveta uprave  zato što smo se pobunili protiv njezinog trenerskog mezimca. Prije tog plaće bi znale tu i tamo kasniti, ali uprava je

    ispunjavala svoje financijske obaveze prema nama igračima.

     UVIJEK SMO DAVALI SVE OD SEBE

     Jeste li prije spomenutog sastanka i bojkota ‘minirali’ Šupu u bazenu, igrali pod rezervom neke utakmice u znak revolta?

    – Ne, igrači su uvijek davali sve od sebe, u svakoj utakmici smo išli sto posto. U suprotnom nitko od nas igrača ne bi si mogao pogledati u oči. Međutim, zbog trenerovog nerada, zbog njegovog načina treniranja naša je snaga kopnila, normalno je da se to moralo osjetiti u našoj igri, da nismo u datim momentima mogli odgovoriti zahtjevima igre. Osjećali smo se nemoćno jer su utakmice prolazile pokraj nas, a zbog naše nepripremljenosti, zbog ploda višemjesečnog nerada nismo mogli odgovoriti na pravi način.

    Šupe je u spomenutom intervjuu kazao ‘ako je problem bio u meni, kako to da su nakon mog odlaska rezultati bili još gori?’. Pa, eto, i mi vas pitamo isto?

    – Zar je itko mislio da novi trener Perica Šišak može stvari promijeniti preko noći? Šteta je već bila napravljena, na vidjelo je izašao višemjesečni nerad i bilo je iluzorno očekivati da Šišak ima čarobni štapić, da u dva tjedna može ispraviti Šupin nered. Osim toga, uprava se ubrzo odrekla nas trojice najiskusnijih igrača, praktički nosioca igre, ostao je tek Vlahović, pa je Šišku posao bio dodatno otežan.

    Kako vidite budućnost kluba iz Crnice?

    – Ovoj upravi treba skinuti kapu jer su preuzeli klub u jednom kriznom trenutku, jer su napravili veliki napor kako bi riješili nagomilane dugove. Međutim, vidjevši način na koji su se proteklih godina odrekli gotovo cijele jedne postave, mladih igrača poniklih u našem klubu, poput Stojanovića, Santinija, Šarića, Jukića, pa i malog Gorete, onda, na žalost, ne vidim neku svjetlu budućnost.

    Namjeravate li i dalje igrati, što će biti s vašom daljnjom karijerom?

    – Što se tiče motiva, nakon svega što mi se dogodilo nemam volju ni snagu dolaziti na bazen. Ovo što sada radi aktualna uprava po pitanju igračkog kadra vodi ka ispadanju VK Šibenik u 1B ligu, a dogodi li se to, bojim se da će tamo jako dugo i ostati, što bi bilo katastrofa za šibenski vaterpolo. VK Šibenik je prošao kroz puno kriznih trenutaka, za vrijeme rata, kad je ostao bez bazena u Solarisu, pa je sve to izdržao. Sada kada ima gotovo savršene uvjete, napravljen je ogroman korak nazad.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta...

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović...

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice...

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    NAJNOVIJE

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    Škola i DVD Drniš udružili snage: Uređenje igrališta OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog

    U organizaciji Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog i uz pomoć DVD-a Drniš, uređeno je školsko igralište. Inače, igralište je prije dvije godine Šibensko-kninska županija neformalno...

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i Gordane Pavić

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice Šibensko-kninske županije

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...