Atmosfera prava domaća, tradicionalna, svi su dobre volje na jednom mjestu pod šatorom u Skradinu, na petom po redu sajmu agroturizma, jedino temperatura malo iznenađujuće visoka pa se vani hvata svježeg zraka i onda povratak natrag – pod šator. Jer ima se što vidjeti. Rekordnih 130 izlagača došli su nešto prodati, promovirati se, ali i počastiti. Tako na jednom mjestu ako krenete od ulaza dalje odmah možete složiti kombinaciju drniškog pršuta i recimo prominskog, pakovačkog ili pak nadaleko poznatog paškog sira. Sve još uz kruh ispod peke divnog mirisa.
– Ovo je peti sajam s najviše izlagača i čini mi se najraznolikiji koje je održan. Želja mi je da se dva dana u Skradinu naši gosti osjećaju ugodno, a mi ćemo biti dobri domaćini. Svi su prepoznali Skradin kao idealno središte za ovakav sajam. Moram naglasiti da dogodine, kada uđemo u Europsku uniju, želimo da ovaj sajam postane europski – pozdravio je sve okupljene gradonačelnik grada domaćina sajma Nediljko Dujić.
PARTNERSTVO ŽUPANIJA
Šibensko- kninska županija peti sajam uz prateću podršku županijskih institucija organizirala je u partnerstvu s ‘županijom prijateljicom’ Virovitičko- podravskom čiji je župan Tomislav Tolušić stigao u Skradin i u društvu kolega razgledavao štandove.
– Izuzetno sam ponosan što sam tu. Lijepo je, a nadam se da ćete prepoznati kvalitetu naših proizvoda, naših delicija koje su izlagači donijeli sa sobom. Hvala svima na gostoprimstvu – rekao je župan županije partnera.
Sve domaće, sve iz dobro profiliranog uzgoja i s različitih strana Hrvatske. Simpatični čovjek iz Slavonije neprestano je fotoreporterima pozirao s dva kulena u obje ruke i smješkao se. Na glavi je, dakako, imao pravi slavonski šešir.
– Probajte, ovdje smo na sajam donijeli samo najbolje. Ovo na pladnju ispred vas je da mi lijepo degustirate. Naravno, interes i vas i mene je da vam se svidi, pa da nešto i kupite – uz glasan smijeh rekao je Slavonac.
Sir je, izgleda, barem u jutarnjim satima odmah nakon otvaranja bio najtraženiji. Kupovao se ovčji, kravlji, miješani, pikantni. Dovoljan je bio jedan zalogaj da biste poželjeli nešto ponijeti i u svoj frižider.
Iz nadaleko poznatog Kolana na Pagu stiže isto tako poznati sir. I to nekoliko vrsta, Paški tvrdi, Kolanac, Tartufin i još razni sirevi.
– Trudimo se biti na ovakvim sajmovima to vam je najbolja reklama. Nakon svakog izlaganja broj narudžbi se poveća i u našim siranama skoče proizvodnja i prodaja – kažu dvojica izlagača iz jedne od najpoznatijih sirana na otoku Pagu.
Nazdravio je šibensko-kninski župan Goran Pauk čašicom crnog na štandu naših Drnišana.
– Uzdravlje – rekao je nakon gutljaja i poručio kako je županija zajedno s partnerima iz Virovitičko-podravske uložila dosta truda te kako je sajam agroturizma u Skradinu čini prepoznatljivom.
Osim hrane, pića i dobre kapljice bilo je još dosta svega. Prirodnih krema za dobar ten i zdravu kožu, raznih ulja, napitaka za dobro zdravlje.
– Izvolite, probajte, to vam je dobro, odmah ćemo pronaći što vam treba – govorili su predstavljači svojih proizvoda sa druge strane štanda.
Suvenira ima raznih, s vjerskim motivima, tradicionalnih od kojih uvijek u oko upada pleter sa šibenske kape. Narodne nošnje, torbe pletene čarape i džemperi, iako je jako vruće, uvijek privlače pažnju. Takvom tradicijskom proizvodnjom desetak godina u svojoj kući u Kistanjama bavi se Ružica Karanović.
– Kape, čarape, nošnje, vezovi sve što vidite, sve sama radim ali uz pomoć supruga Dušana. To je naš obiteljski posao. Mogu reći da mi ide dobro. Tko su mi naručitelji? Pa najviše kulturno-umjetnička društva. Za njih izradim sve što mogu, odnosno što može moj tkalački stan – kaže Ružica Karanović.
Također, kao i ekipa sa sirevima iz Kolana, posjećuje sve sajmove gdje sklapa dogovore i nove poslove, a jedan stalni štand ima u Benkovcu.
NARUDŽBE NAKON SAJMOVA
– Ljudi vole vidjeti naše proizvode, to je svima zanimljivo. Nešto se može prodati i ovako, ali najviše su narudžbe nakon sajmova – priča Ružica.
Još malo o hrani i piću. Izlagači iz Poljica su cijelu noć pekli soparnik, specijalitet iz Poljičke republike s domaćim tijestom, zeljem iz vlastitih vrtova i bijelim lukom, sve to na domaćem maslinovom ulju.
– Jedan mali trokutić vam je pet kuna. To je sajamska cijena, a cijeli ovaj krug može za 200 – kaže domaćica iz Poljica. Nikad nisam čula da netko ne voli soparnik, svima kojima ga ponudim odmah se svidi. Ima posla oko njega, a naručuje se za sve prigode u našem kraju, vjenčanja, krštenja, pričesti, krizme i slično – dodala je.
Sajam agroturizma u Skradinu, peti po redu, trajao je dva dana. Mnogi su za praznički izlet odabrali upravo njega zbog lijepe prirode, ugodnih i gostoljubivim ljudi, hrane pića i svega korisnog.
– Dobrodošli u Skradin još samo ove godine na županijski sajam. dogodine po ulasku u Europsku uniju čeka nas i europski sajam – kako je to rekao gradonačelnik Nediljko Dujić, Iako smo bili zadovoljni i ovim koji se do danas uspješno održao pet puta.
Atmosferu skradinskog Sajma pogledajte u FOTOGALERIJI.