" "
Više

    " "

    Novi šibenski doktorski studij prima prve studente!

     

    Novi doktorski studij ekonomije i poslovnih znanjakreće najesen u samostanu sv. Lovre u šibenskoj gradskoj jezgri, te već ima tri prva studenta, potvrdio je za šibenski tjednik gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić. Ozbiljnija promidžba novog studija kreće uskoro, te bi u svojoj prvoj školskoj godini studij trebao okupiti desetak studenata s područja Šibenika, Splita, Zadra, Gospića i šire. U tijeku je prepiska za ustupanje dijela samostana sv. Lovre za nastavne svrhe između Grada i franjevačkog provincijata, ali stvari su načelno dogovorene i prvi šibenski doktorski studij može startati, u suradnji sa Centrom za ekonomiku iz Zagreba, navodi Burić.

    – Za taj smo studij ispitali interes i znamo da on postoji, te da je na ovim područjima zaista izražen. Zapravo, pokretanje toga studija velika je želja profesora Ante Pulića, koji je član našeg akcijskog tima za visoko školstvo. On je procijenio, a vodeći se nekim relevantnim faktorima, da studenti koji izađu s Bolonje, a imaju ambiciju za učiniti još korak dalje, zapravo imaju interes za takvom vrstom edukacije. Stoga smo odlučili otvaranjem studija otvoriti i prostor ljudima željnima edukacije sa šibenskog i šireg područja. Studij će biti atraktivan, orijentiran na polaznike. Takav studij još postoji jedino u Zagrebu, stoga ne sumnjam kako ćemo popuniti kapacitete – navodi šibenski gradonačelnik.

    ZELENA EKONOMIJA NA PROLJEĆE

    studij2

    Što se tiče i magistarskog studija ‘zelene’ ekonomije (4.i 5. godina), odnosno ekonomije održivog razvoja s usmjerenjima turizam i poljoprivreda, te studija sestrinstva (prve tri godine), oni će pričekati proljeće 2014. Zašto je tomu tako objasnio je član akcijskog tima za visoko školstvo Grada Šibenika prof.dr.sc. Ante Pulić, inače redovni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu te gost profesor na Ekonomskom fakultetu u Grazu, dugogodišnji stručnjak na području intelektualnog kapitala bogatog životopisa.

    Magistarski studij ‘zelene’ ekonomije s usmjerenjima turizam i poljoprivreda, navodi prof. Pulić, izvodi se u suradnji s Ekonomsko-poslovnim fakultetom Univerziteta u Mariboru, te je oko njegove realizacije potrebno postići konkretan dogovor s Austrijom i Madžarskom. Uzimajući u obzir ozbiljnost zadatka i kompleksnost uvjeta, kaže prof. Pulić., vjerojatno je za pretpostaviti kako će taj studij krenuti u kasno proljeće ili nešto kasnije. Ali, na tome se intenzivno radi.

    – Želja nam je ponuditi nešto novo i izazovno, studij održive ekonomije koja se oslanja na turizam i poljoprivredu, dakle na grane koje u Dalmaciji i čitavom njezinom zaleđu imaju uporište i za kojima, u smislu inovacije i znanja postoji realna potreba – pojašnjava prof. Pulić.

    SESTRINSTVO ČEKA VELEUČILIŠTE

    studij3

    Pričekat će se, kao što smo naveli,i s pokretanjem studija sestrinstva  i to zbog, kako kaže prof. Pulić, izvjesnih problema koji su postali aktualni posljednjih tjedana.

    -Studij sestrinstva trebao bi se dijelom osloniti na šibensko Veleučilište, a dijelom na Opću bolnicu. Dogovorili smo suglasnost s visokim zdravstvenim veleučilištem u Zagrebu, pod kojim bi studij trebao djelovati, ali u ovom trenutku, dok na šibenskom Veleučilištu traje izbor dekana koji ne protječe baš u mirnom tonu, teško nam je postići konkretne dogovore s tom ustanovom. Svakako, pričekat ćemo da se to odvije, pa krenuti i u najgorem scenariju, studij otvoriti do proljeća 2014. godine – kaže Pulić.

    Što pokretanje dvaju novih studija, te tendencija otvaranja studija sestrinstva znači za visoko školstvo u Šibeniku, te što će odrediti daljnji razvoj studija i njihovo preoblikovanje u samostalno sveučilište upitali smo prof. Pulića.

    – Šibenik ima mnogo neiskorištenih resursa, u prvom redu zato što ne postoji znanje koje bi te resurse uobličilo i stavilo u funkciju. Znanje je, naime, bitan preduvjet za korištenje resursa. Vjerujem da ćemo za nekoliko godina svi vidjeti efekte tog znanja na konkretnim primjerima u Šibeniku – kaže prof. Pulić.

    Svi ovi studiji, zajedno sa studijem energetike i zaštite okoliša, čiji je osnutak također predviđen uskoro, u konačnici će rezultirati osnutkom Sveučilišta. To i jest konačni cilj čitave šibenske priče o visokom školstvu, kako je u više navrata istaknuo gradonačelnik Burić. Ipak, do toga valja prevaliti dug put. Nakon što se pokrene priča s doktorskim i ostala dva studija, sa zagrebačkim Sveučilištem treba dogovoriti pokretanje studija energetike, paralelno s tim treba osigurati prostor u kojem će oni djelovati, što će najvjerojatnije biti vojarna Palacin, nužno je potrebno ojačati kadrovski potencijal, a tek potom ući u priču o samostalnom sveučilištu.

    PALACIN UREDITI NOVCEM I EU-A

    – Ta priča za Šibenik nije nedostižna i nerealna, ali Šibenčani moraju znati da će ona trajati – navodi šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

    O konkretnim rokovima gradonačelnik ne želi govoriti iz prostog razloga što na njih ne može utjecati. Određeni problemi postoje, prije svega s prostorom u kojem će djelovati budući studij energetike i tek ih treba riješiti.

    – Ovih dana imamo sastanak s predstavnicima AUDIO-a koji gospodare prostorom vojarne Palacin kako bismo vidjeli dokle je uopće stiglapriča o ustupanju Palacina Gradu. Tek kad steknemo uvid u proceduru moći ću biti konkretniji s rokovima – zaključuje Burić, dodajući kako će svakako taj projekt imati visoki prioritet u aplikaciji na europske fondove, budući da u gradskoj upravi prostor studija namjeravaju urediti upravo tako – europskim novcem.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...