" "
Više

    " "

    Dariju će rad sa Spahijom i Repešom donijeti puno toga dobroga

     

    Predrag Šarić proteklog je tjedna glumio manekena Eurobasketa u Sloveniji. Naime, u sklopu promocije Europskog prvenstva susjedi Slovenci tzv. BasketPartyBusom obilaze najkošarkaškije punktove u Hrvatskoj, pa su tako prošlog tjedna svratili i u Šibenik kako bi se, kako su kazali, poklonili košarkaškom Mozartu, Draženu Petroviću. Njihov poseban gost tom prilikom bio je upravo Predrag Šarić, Draženov suigrač i najbolji strijelac Šibenke svih vremena,  ali i otac najvećeg hrvatskog, ali i europskog košarkaškog bisera, Darija Šarića. Doduše, odnosi između njega i sina malo su popucali nakon što je Dario, bez konzultacija s roditeljima, potpisao ugovor s Cibonom. Opalio je tada ‘Šiši’ drvlje i kamenje po sinu, upozoravao ga da se okružio ljudima koji samo žele izvući materijalni korist iz njega, predviđao kako će Dario ostati jedan od brojnih nerealiziranih talenata.

    DARIO NE SMIJE ŽURITI U NBA LIGU

    U zadnjem razgovoru za Šibenski tjednik, vođen tamo negdje krajem ožujka ove godine, kazao je ‘ovo što je Dario do sada odigrao je katastrofa i dokaz da je odlazak u Cibonu bio promašaj’. Međutim, te riječi kao da su probudile dišpet kod Šarića juniora, pa je završnicu prvenstva odigrao odlično i bio jedan od zaslužnijih u Ciboninom osvajanju naslova prvaka. Da to sada bolje izgleda, priznaje i njegov otac, iako je iz svake njegove riječi jasno kako to još uvijek nije to.

    – Opet ću ponoviti, ono što je Dario odigrao prvih mjeseci u Ciboni bilo je daleko od zadovoljavajućeg. Bilo je to, kako se kaže, ‘paćenje’. Međutim, u zadnjim mjesecima to je izgledalo puno, bolje, ozbiljnije. Dariju prije svega treba jedan ozbiljan trener koji će mu ukazati na njegove nedostatke, koji će znati iz njega izvući sve njegove kvalitete, jer daleko je on još od gotovog igrača. Njegov talent i rad nije upitan.

    Cibona je dovela vrlo ozbiljnog trenera, Nevena Spahiju, uz Repešu vjerojatno našeg najboljeg stručnjaka. Uz njega bi Dario trebao dodatno napredovati?

    – Sigurno. Na kraju je sve to s Cibonom ispalo super, ispada kao da se znalo da će doći jedan ozbiljan trener koji ima iskustva, koji je osvajao naslove u nekoliko država. Ono što je dobro jest da će Cibona igrati u Eurokupu, a od toga bi  uz, naravno, igranje ABA lige, Dario trebao itekako profitirati. Međutim, za njega će definitivno najveći dobitak biti rad sa Nevenom Spahijom.

    Dario se ove godine prijavio na NBA draft, ali je prijavu na kraju povukao. Kada bi po vama trebao ići ‘preko velike bare’?

    – Kada bude gotov igrač. Dakle, kada odigra bar jednu ozbiljnu sezonu u Eurokupu, odnosno u Euroligi. Da li će to biti za godinu, dvije ili pet godina, nije važno. Nigdje mu se ne žuri, ima tek 19 godina. Bila bi najveća greška otići u NBA prerano. Pa, sjetimo se što se dogodilo Draženu Petroviću koji je u NBA otišao kao najbolji europski igrač. Jadan se patio u Portlandu, da bi tek odlaskom u New Jersey eksplodirao. Što onda Dario ima tražiti u NBA kao poluproizvod? On trenutno niti po kilaži, ali niti po kvaliteti nema što tražiti u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

    U SLOVENIJI MOŽEMO U POLUFINALE

    saric1

    Što možemo očekivati od Hrvatske na Europskom prvenstvu u Sloveniji? Jeste li razočarani što su opet otkazali neki ključni igrači?

    – Jesam, kao što su, vjerujem, razočarani svi ljubitelji košarke u Hrvatskoj. S Planinićem, Popovićem, Baraćem izgledi za jedan dobar rezultat na Europskom prvenstvu sigurno bi nam bili veći, ali i ovako imamo solidnu momčad, koja je spoj iskustva i mladosti. Nije upitno da će Jasmin Repeša od momčadi izvući maksimum, da će ih pripremiti na najbolji mogući način. Što se tiče očekivanja, najvažnije je da budemo među prvih pet, šest, dakle da izborimo nastup na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama, da, kao što je istaknuo izbornik Repeša, imamo kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima. Bilo bi pogubno opet na nekoliko godina  nestati  s velike pozornice. Smatram da smo u stanju u Sloveniji napraviti jedan zapažen rezultat. Konkretno, mislim da možemo   ući u polufinale.

    Dariju je jako teško pao neuspjeh na nedavnom U-19 Svjetskom prvenstvu. Umjesto najavljene borbe za zlato s Amerikancima, momci su na kraju osvojili tek osmo mjesto?

    – Tu ne bih toliko krivio stručni stožer na čelu s Brajkovićem i igrače, nego Hrvatski košarkaški savez. Ne može se dogoditi da na Svjetsko prvenstvo ne idu četiri važna igrača, Hezonja, Žganec, Bundović i Lebo, da se tako olako prelazi preko tih otkazivanja. Smatram da bi da je reprezentacija bila u punom sastavu sigurno igrala finale s Amerikancima. Recimo, dobro poznajem momčad Srbije koja je igrala finale, jer sam prije dvije godine na prvenstvu u Baru pratio sve njihove utakmice, i Hrvatska je sigurno bolja od nje.

    Predstojeća klupska sezona u Šibeniku trebala bi biti vrlo zanimljiva s obzirom da ćemo imati dva prvoligaša. Čini se kako šibenska košarka doživljava svoju drugu mladost.

    – Drago mi je što je GKK Šibenik izborio A1 ligu, što ćemo imati dva prvoligaša. Ali, ovo je mali grad, nema se puno novaca i pitanje je koliko je realno da imamo dva prvoligaša na duže razdoblje. Osobno bih volio da KK Jolly dio utakmica odigra u Drnišu, ja bih prvi išao u Drniš gledati Jollyjeve utakmice. Ali, u svakom slučaju i gdje god igrali, neka bude jedan zdravi rivalitet između ta dva kluba. Međutim, ponavljam, mislim da je u današnje vrijeme kada vlada besparica, ne samo u sportu, teško održivo imati dva prvoligaša u Šibeniku.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...