" "
Više

    " "

    Šibenska sirena koja pliva prema svom snu – Olimpijadi

     

    Na dan kada smo se našli s Lucijom Jurković Periša, u Barceloni je trajalo Svjetsko prvenstvo u plivanju. Za sada šibenska sirena svjetsku seniorsku plivačku elitu još uvijek gleda na TV-u, ali uskoro bi i sama mogla ‘uskočiti u TV’, recimo, 2015. na Svjetskom prvenstvu u ruskom Kazanu, ili 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Jer 16-godišnja Šibenčanka na dobrom je putu da jednog dana postane jedna od hrvatskih plivačkih uzdanica na velikim natjecanjima, da pliva uz bok Missy Franklin i Ruti Meilutyte. Najbolja potvrda za to su dvije zlatne seniorske medalje, na 100 metara slobodno i 200 metara mješovito, osvojene na nedavnom državnom prvenstvu u Zagrebu. Za grad Šibenik i šibenski sport velika je stvar imati plivačkog šampiona u jednoj disciplini bazičnog sporta poput plivanja, a kamoli u dvije. A jedna od njih je ‘kraljevska’ disciplina – stotka kraul. Što znači da je Luca kraljica hrvatskog plivanja. Međutim, kada pričate s njom, ni po čemu se ne da zaključiti da je ‘poletjela’, da se razbahatila. Dapače, iz svake njezine rečenice izbija skromnost, pomalo je i sramežljiva.

    TRENERI SU VJEROVALI DA MOGU DO DVA ZLATA

    Ali, s druge strane, vidljiva je i njezina posvećenost plivanju, odlučnost da u sportu kojeg obožava ostvari svoje snove. Jedan od tih snova je i odlazak u Rio.

    – Kao i svakom sportašu san mi je nastupiti na Olimpijskim igrama, koje su vrh vrhova. Bilo bi super kad bi mi se taj san ostvario već u Riju, ali, realno, daleko je još Rio. Možda je realnija Olimpijada koja će se održati 2020. godine – govori nam Lucija, koja se dan prije vratila iz Kranja, gdje se održavao troboj između Slovenije, Srbije i Hrvatske.

    – Na troboju je plivala šira seniorska reprezentacija Hrvatske i zadovoljna sam kako sam otplivala. Iskreno, nisam očekivala rezultate koje sam postigla, pa, recimo, sve dok se nisam vratila u Šibenik nisam znala da sam izjednačila državni rekord na 100 mješovito, a kojeg je 2001. isplivala Mirna Jukić – smije se Lucija.

    U Kranju se plivalo u malom bazenu s obzirom da se u prosincu ove godine u Danskoj održava Europsko prvenstvo u malim bazenima, a koje je i na Lucijinom ‘nišanu’.

    – Cilj mi je otići u Dansku, sa isplivanim normama. Nadam se kako ću isplivati jednu, dvije norme – kaže Lucija koja za dvadesetak dana s kolegama iz reprezentacije kreće na pripreme u Francusku.

    Onda smo razgovor skrenuli na ono što se već dogodilo, na Prvenstvo Hrvatske na kojem je Lucija zablistala. Dvaput. Pitamo je koji si je cilj postavila uoči odlaska u Zagreb, je li očekivala dva seniorska zlata?

    – Pa, s obzirom da je samo nekoliko dana prije u Poljskoj održano juniorsko Europsko prvenstvo, a za koje sam se jako dobro pripremila, očekivala sam da bih mogla dobro otplivati i na državnom prvenstvu. Ali dva seniorska zlata baš i nisam očekivala. Iako su se moji treneri potajno nadali, u biti bili su uvjereni da ću uspjeti u tome. Oni su očito veći optimisti od mene. –

    ‘POKAZALA ZUBE’ STARIJIM CURAMA

    Kako je spomenula, Lucija je na državno prvenstvo ‘doletjela’ drito iz Poljske, gdje je plivala i u pojedinačnim disciplinama i u štafeti. Je li zbog toga osjećala umor, bi li možda ‘pala’ još koja medalja (recimo u disciplini 50 metara slobodno u kojoj je završila na četvrtom mjestu) da nije bila toliko ‘prebukirana’ natjecanjima?

    – Točno je da zadnjih mjesec, dva dana stalno putujem, da sam plivala na dosta natjecanja, ali nije me Europsko prvenstvo  toliko izmorilo. Treneru je važnije bilo državno prvenstvo, to smo natjecanje postavili kao prioritet i sumnjam da bi  bilo neke velike razlike u rezultatima da sam imala koji dan odmora više – objašnjava Lucija.

    Pitamo je gledaju li je starije cure, sada, kada je ‘pokazala zube’, drugačije, kao prijetnju?

    – Vjerojatno da, što je normalno, jer sada sam došla na njihov rang, postala sam im konkurencija – kaže Lucija.

    Zanimalo nas je kako se koncentrira prije same utrke, ima li neku posebnu rutinu?

    – Ništa posebno, osim što stavim slušalice i slušam glazbu, na taj se način malo ‘isključim’ od ostatka svijeta. Ne volim baš pričati s drugim curama prije utrke. Koja glazba je na repertoaru? Pa uglavnom neka življa, motivirajuća. Ali, ponekad mi pašu i neki laganiji, opuštajući ritmovi – otkriva plivačka šampionka.

    A ima li tremu prije utrka?

    – Oh, da! Protiv nje na startu ni muzika ne pomaže. Adrenalin puca sto na sat, ali nekako je uspijem pozitivno kanalizirati – ističe Lucija, najveća uzdanica Plivačkog kluba Šibenik. Međutim, kako sada stvari stoje, samo do završetka srednje škole. Naime, Lucija planira školovanje nastaviti preko ‘velike bare’.

     ODLAZI PREKO ‘VELIKE BARE’

    lucija-jurkovic-trener

    – Iskreno, nisam razmišljala ostati u Hrvatskoj. Već sam pričala s roditeljima da nakon završetka srednje škole odem u SAD, na koledž, i da tamo nastavim trenirati.

    – Dakle, ideš stopama Duje Draganje?

    – Da, nešto tako. Ta opcija mi se sviđa. Voljela bih vidjeti njihov sistem treniranja, koji je najbolji na svijetu, ali i općenito upoznati tamošnji način života. Mislim da mi to može samo pomoći u daljnjoj karijeri – rezimira Lucija koja je  izvan bazena poput većine svojih vršnjakinja, voli izlaziti i plesati, odlaziti s društvom na kupanje. Kako se ono kaže, voli sve što vole mladi. Lucija inače ide u drugi razred Turističko – ugostiteljske škole i puna je hvale za svoje profesore.

    – Profesori su puni razumijevanja po pitanju mojih sportskih obveza. Moja razrednica uspjela je srediti da me ostali profesori ispitivaju po dogovoru, tako da im se i ovom prilikom želim svima zahvaliti što mi izlaze u susret – poručila je Lucija.

    Za kraj smo je pitali ima li i tko su joj plivački uzori?

    – Nemam uzora u pravom smislu te riječi, ali, naravno da se najviše divim plivačima kao što su Ryan Lochte, Missy Franklin i najvećem od svih, Michaelu Phelpsu – nabrojala je Lucija.

    Uvjereni smo da će se jednog dana i ona sama naći na popisu uzora neke mlade plivačice u usponu.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    FOTO U Skradinu završena treća faza projekta uređenja...

    U Skradinu je završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina. Ovim projektom omogućit će se lakši pristup do utvrde Turina kao...

    Općina Tribunj prvog dana praznika učenicima četvrtog razreda...

    Četvrtu godinu zaredom, prvog dana uskršnjih praznika Općina Tribunj podijelila je bicikle učenicima četvrtih razreda škole u Tribunju. Ove godine uz bicikle, dobili su...

    NAJNOVIJE

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    FOTO U Skradinu završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina

    U Skradinu je završena treća faza projekta uređenja staze i vidikovca utvrde Turina. Ovim projektom omogućit će se lakši pristup do utvrde Turina kao...

    Općina Tribunj prvog dana praznika učenicima četvrtog razreda podijelila bicikle

    Četvrtu godinu zaredom, prvog dana uskršnjih praznika Općina Tribunj podijelila je bicikle učenicima četvrtih razreda škole u Tribunju. Ove godine uz bicikle, dobili su...