" "
Više

    " "

    Ivan Klarin: Kandidirat ću se za novog predsjednika županijskog SDP-a

     

    Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno i SDP-ov saborski zastupnik otvoreno o svom mandatu i stanju u stranc.

    Odabrani ste kao najmlađi načelnik općine u Hrvatskoj, u ovom ste mandatu najmlađi saborski zastupnik u Hrvatskoj. Otkud tako mladom čovjeku takav poziv za politiku?

    To zanima mnoge ljude, no uvijek govorim kako se politika jednostavno rodila samnom. Interesirala me od malih nogu. Dok je moja generacija u osnovnoj školi pratila nogomet, rukomet ili košarku, ja sam pratio sjednice Sabora. U politiku me potjerala i činjenica da volim društveni rad, težnja da u svojoj sredini nešto napravim zbog čega ćemo krenuti ka boljem. Spoj tih dviju stvari rezultirao je ulaskom u politiku u ranoj mladosti.

    Nije li malo neobično da umjesto gledanja filmova ili izlazaka, vaši afiniteti sežu u parlament?

    Je, potpuno je neobično. Kada sam sa 24 godine postao načelnikom Općine Tisno bilo je zanimljivo pratiti moju generaciju i njihove interese i uspoređivati ih s mojim interesima. I danas je neobično vidjeti koje su moje odgovornosti, a koje su odgovornosti ljudi iz generacije.

    MLADOST – POLITIČKA PREDNOST

    Tu vam malo tko može prigovoriti. S nepunih 30 godina sjedite u Saboru, vodite Općinu Tisno i imate milijunske probleme…

    Mladost u politici za mene je bila prednost isključivo iz razloga što su me moje kolege političari podcjenjivali. A, kad me se podcjenjuje onda sam najjači. Onda koristim činjenicu da me netko vidi kao balavca, nejače ili zelenog političara kojeg svatko može preveslati, i okrenem je u svoju korist.

    Kada bismo pričali o Tisnom, koji bi bili vaši apetiti?

    U drugom sam mandatu načelnik Općine. Postao sam načelnikom prvi put 2009. godine kada sam Josu Stegića, dotadašnjeg načelnika, pobijedio s dva posto glasova. Na prošlim izborima, pred HDZ-ovom kandidatkinjom imao sam skoro 40 posto prednosti. To znači da je skoro 30 posto birača koji su na izborima glas dali HDZ-ovoj listi za Općinsko vijeće, moje ime zaokružilo za načelnika općine. To nešto govori o mom radu protekle četiri godine. Moji apetiti su prije svega od Tisnog nastaviti stvarati brend. Općina Tisno nastala je 1811. godine i u njezinom sastavu bio je i grad Vodice. Dakle, riječ je o općini s povijesnom tradicijom koja je nakon osam godina mandata Jose Stegića upropaštena u komunalnom, turističkom i gospodarskom smislu. Tijekom naredne četiri godine planiram isključivo raditi na boljitku općine, i realizaciji projekata poput glazbene škole, marine,Garden festivala. Siguran sam, međutim, da je ovo moj posljednji mandat načelnika Općine Tisno. Za četiri godine neću se kandidirati.

    To je prilično hrabra i odrješita izjava!

    Ali je sto posto istina. Smatram da se i gradonačelnički i načelnički mandati, poput predsjedničkog, moraju zakonski ograničiti na osam godina. Bez obzira što ću na kraju drugog mandata imati tek 32 godine, bit ću djelomično istrošen što se tiče mog radnog mjesta. Smatram da se čovjek u osam godina rada – a ponekad je to toliko intenzivno da zahtijeva i 24 sata dnevno angažmana – toliko istroši i umori i da građanine zaslužuju da načelnik muči njih i svoju općinu. Zato mislim da je osam godina sasvim dovoljno za kvalitetan mandat.

    No, što ćete onda? Imate li nekakve ambicije koje ćete pratiti?

    Što se tiče stranke, nikad nisam bio pretjerano ambiciozan. U politici, osim žice koja je potrebna da stvari kužiš, treba imati i sreće. Dakle, da sam izgubio izbore za načelnika Općine Tisno, nikad ne bih bio u Saboru, to su činjenice. Ipak, moram priznati da imam ambiciju postati predsjednikom SDP-a Šibensko-kninske županije. Kandidirat ću se za to mjesto na predstojećim unutarstranačkim izborima i imam veliku potporu u vrhu stranke i Predsjedništvu SDP-a. Ponudit ću svoj program za tu funkciju i neću igrati prljavo, niti udarati ispod koljena. Smatram da SDP u Šibensko-kninskoj županiji ne stoji dobro. Nije dobro da, osim Općine Tisno mi nemamo nijedan grad ili općinu u županiji, nije normalno da smo na parlamentarnim izborima pobijedili u svim općinama i gradovima u primorskom dijelu županije, a da na lokalnim izborima nismo ostvarili niti izbliza taj rezultat. Bez obzira što su Anita Bara u županiji i Ante Županović u Šibeniku osvojili jako puno glasova na lokalnim izborima, oni su izborni gubitnici, to je činjenica, to treba jasno reći i prihvatiti. Otkako sam u SDP-u, od 2007. godine, promijenio sam pet županijskih predsjednika i oduvijek je prisutan najveći problem stranke na ovim područjima – vječni sukob gradske i županijske organizacije SDP-a. To se mora mijenjati.

    No, o tome dosad nitko nije želio razgovarati javno.

    Možda, ali to je činjenica i to treba reći. Taj sukob treba pod hitno zaustaviti i nastaviti graditi infrastrukturu stranke. Nije normalno, primjerice, da u nekim gradovima i općinama, gdje smo dobili na parlamentarnim izborima, stranka nije imala kandidate za gradonačelnike i načelnike. To govori i o županijskoj, ali i o lokalnim organizacijama. To je osnovni razlog iz kojeg ću se kandidirati. Smatram da moja stranka na ovim područjima može puno bolje.

    A profesionalno, što ćete na tom planu ako kažete da nećete više načelnikovati?

    To će odrediti moj politički rad. Želio bih biti angažiran u Županijskom odboru stranke, no nitko ne garantira da će tako i biti. Bilo kako bilo, moja supruga ima privatnu tvrtku koja dobro radi i zbog koje smo oboje situirani. Ako ne bude onako kako priželjkujem, posvetit ću se unaprjeđenju privatnog posla.

    Kada smo kod izbornih pobjeda i poraza, moram pitati koliki je potres u SDP-u stvorila činjenica da je stranka izgubila, primjerice, u Šibeniku i još nekim područjima u koja su se polagale velike nade?

    Definitivno nitko nije bio sretan, niti je to za stranku bilo dobro. Infrastruktura stranke danas je takva da svi mi stranački dužnosnici iz lokalnih sredina sjedimo na kavama, ručkovima ili u Saboru s ministrima, neki su nam i osobni prijatelji, te imamo strašno puno potencijala koji smo mogli i morali iskoristiti. Nije dobro za SDP da je izgubio Šibenik. Ne bih ulazio u razloge jer nisam pratio rad dr. Županovića kojeg iznimno cijenim. Ali podsjetio bih vas, na primjer Splitsko-dalmatinske županije, gdje je SDP na lokalnim izborima polučio izniman rezultat. Osvojen je grad Makarska, grad Hvar, gdje SDP nikad nije imao vlast. Očito je stvar u radu. Ponavljam da nisam zadovoljan rezultatom SDP-a u pojedinim gradovima i općinama u našoj županiji.

    Kazali ste dase više nećete kandidirati za načelnika Općine Tisno. No, koji su to projekti koje ćete gurati tijekom zadnjeg mandata?

    Moj je glavni cilj u Tisnom obogatiti kvalitetu života, i mladim i starijim stanovnicima. Više je projekata koje planiramo provesti no nabrojat ću samo neke. Prije svega hvale je vrijedan projekt otvorenja muzeja brodogradnje u Betini koji intenzivno pripremamo, potom otvorenje javne knjižnice i čitaonice, projekt odvodnje u suradnji s općinom Pirovac, a koji je uvršten među 16 projekata koje će financirati EU kroz svoje fondove, tu je i projekt marine i luke nautičkog turizma s kojim smo na trećem natječaju i za njega su zainteresirani ozbiljni investitori, s kojima intenzivno pregovaram… Dakle, želja mi je Tisnom nadomjestiti sve one sadržaje koji nedostaju, a koje je općina imala puno prije. Recimo, pučku knjižnicu i čitaonicu Tisno je imalo prije 130 godina, a danas je nemamo. Preko Ministarstva zaštite okoliša, a putem Svjetske banke dobili smo nepovratno gotovo dva milijuna kuna za uređenje tematske šetnice između Tisnog i Jezera. Osim svega ovoga, mislim da smo jedina općina u županiji koja po kućanstvu selektira otpad i mnogo općenito ulažemo u ekologiju. Sve to su projekti koji će stanovnicima Tisnog garantirati bolji život.

    Vratimo se malo na projekt marine koji se najavljuje već godinama, no još nije doveden do kraja. Kazali ste da je treći natječaj u tijeku. No, hoće li opet biti problema s njegovom provedbom?

    Moram kazati da nije ni čudo što su prva dva propala jer je uredba koja je bila na snazi, a nedavno je promijenjena, pogodovala špekulantima koji su se javljali na natječaj da bi prodavali koncesiju i to bez ikakvih sankcija, financijskih ili drugačijih. Nije normalno da ja i vi sutra osnujemo firmu, dobijemo koncesiju na natječaju, želimo je prodati skuplje, po nepovoljnijim uvjetima, što ne uspijemo, pa sve propadne. Sada to više nije moguće. U Ministarstvu pomorstva prometa i infrastrukture na primjeru Tisnog je rađena nova uredba koju sada primjenjujemo u novom, trećem natječaju za marinu. Novi natječaj obvezao je kandidate na dostavu bankovne garancije, 20 bodova dat će onima s prijašnjim iskustvom u nautičkom turizmu, a bonitet firme donosi dodatnih deset bodova. To su sve novi članci te uredbe. Informacije s kojima raspolažem govore kako su za našu marinu zainteresirane dvije ozbiljne velike tvrtke, Dogus grupa i ACI marina. To mi daje za pravo da vjerujem kako ćemo marinu završiti do kraja aktualnog mandata. Ovdje moram kazati da je strategija razvoja nautičkog turizma, donesena još 2007. godine, predvidjela povećanje broja vezova na Jadranu, no do danas nije napravljen niti jedan novi vez u novoj marini. Proširivane su stare, ali gradnje novih kapaciteta nije bilo. Ako ćemo graditi, onda strategiju moramo shvatiti veoma ozbiljno.

    Kada smo kod turizma, mora se kazati kako je već dvije godine Tisno puno ‘kao šipak’. Jedan od razloga je i Garden festival. Koliko je benefita to događanje donijelo Tisnom?

    Garden festival je Tisnom donio jako puno koristi. Imali smo sreću i uvijek kažem kako je Garden došao sasvim slučajno. Bio sam u Zagrebu i dobio poziv od Eve Živković iz festivala, no nisam shvatio o što traži odmah jer inače ne pratim glazbu, niti glazbena događanja. Nisam, da budem iskren, niti znao što je Garden festival, no kada su mi objasnili o čemu se radi, objeručke sam ga prihvatio. Moram priznati da u svom mandatu samo dvije noći nisam spavao, a inače jako dobro spavam. Prva noć bila je tri dana prije Garden festivala jer me bilo strah buke, da je festival bio glasan mještani bi me ispekli na ražnju. Drugi, pak, put besanu noć imao sam tri dana prije izbora, kada smo gradili jugobran koji je izazvao gro polemika, a najavljivalo se orkansko jugo. Da se more te noći prelilo preko jugobrana, bio bih izgubio lokalne izbore. No, da se vratim na pitanje, Garden festival doveo je oko 17 tisuća mladih ljudi iz svih krajeva svijeta u Tisno koji su se vratili i ove godine. Preko 40 svjetskih medija pisalo je o nama i da smo plaćali milijune eura ne bismo uspjeli proizvesti takve efekte. Korist koju smo dobili je nemjerljiva, i za općinu, i za TZ, za ugostitelje, hotelijere, iznajmljivače, za sve one koji od turizma žive. A, vjerujte, na području otoka Murtera takvih je 95 posto. Vjerujem da će Garden u Tisnom biti dugo, a mi ćemo učiniti sve da tu i ostane.

    Osjeća li se utjecaj Gardena u povećanju smještajnih kapaciteta?

    Samo ove godine dobili smo 84 nova iznajmljivača, a lani isto toliko. To govori da ljudi žive od turizma i da je Garden mnogo toga pokrenuo. Sedmi mjesec u Tisnom je bio tradicionalno loš, ali sada u mjestu ne možete pronaći slobodnu sobu. To sve govori. Na sreću, Gardenovci su potpisali ugovor na pet godina, iduća godina je već najavljena i karte su u prodaji. A sve govori u prilog našoj želji da će i kada tih pet godina prođe Garden ostati kod nas.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo...

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog...

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi...

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog...

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...

    NAJNOVIJE

    Crnica igra za povratak serije u Pulu: ‘Moramo pokazati zašto smo tu gdje jesmo’

    Malonogometaši Crnice igraju večeras za ostanak u igri, za prolongiranje kraja sezone. Za to će im trebati pobjeda protiv Pule u drugoj utakmici četvrtfinala...

    Fešta od košarke na Baldekinu, Šibenka protiv favoriziranog Zadra traži prekid crnog niza

    U subotu je na Baldekinu nova fešta od košarke. Šibenka dočekuje Zadar u klasiku hrvatske košarke, pred, vjerujemo, punim tribinama. Gosti su, jasno, favoriti,...

    Zekanoviću vrata Sabora mogu zalupiti samo preferencijalni glasovi nezadovoljnih u HDZ-u

    HDZ zna – zna jako dobro kako potpuno marginalnog političara uvesti u Sabor. Jednom su to već napravili pa će opet 'šlepati' fenjeraša hrvatske...

    Udruženje obrtnika Šibenik obilježava 20 godina organiziranja Uskrsnog doručka

    U Udruženje obrtnika Šibenik s ponosom se prisjećaju prvog Uskrsnog doručka kojeg je 2004. godine  Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika  pri Udruženju obrtnika Šibenik ...