Više

    Više od tri stoljeća visokog školstva u Šibeniku

     

    Davne 1699. u šibenskom samostanu Sv. Lovre počelo je s radom Franjevačko filozofsko učilište kao PRVA VISOKOŠKOLSKA USTANOVA U GRADU.

    Naime Kapitul (najviše upravno tijelo) franjevačke provincije Bosne Srebrene utemeljuje 1699. u Budimu i Šibeniku trogodišnji filozofski studij, Na čelu šibenskog studija nalazio se lektor filozofije fra Ante Marković.

    Godine 1714. u gradu se otvara i četverogodišnji Bogoslovni studij.

    Dana 19. siječnja 1725. utemeljeno je u gradu Generalno učilište drugog stupnja koje je 1735. podignuto je na rang Generalnog učilišta prvog stupnja (SVEUČILIŠTA) koje je imalo pod sobom dva fakulteta filozofiju i teologiju.

    Na sveučilištu se mogao postići akademski naslov LEKTORA filozofije i teologije tj. profesora koji su predavali na franjevačkim fakultetima.

    Preustrojem školstva 1828. prve dvije godine bogoslovnog studija obavljaju se u Šibeniku a zadnje dvije godine u Makarskoj.

    Reformom franjevačkog školstva 1905., učilište u Šibeniku djeluje kao privatno bogoslovno učilište.

    Od 1911. do 1917. iako se većina kolegija predaje u Makarskoj, neki kolegiji se još predaju u Šibeniku. Istekom akademske godine 1916./1917. svi kolegiji se predaju samo u Makarskoj i Šibenik ostaje bez visokog školstva.

    Nakon tog vremena tj. kontinuiteta od 218 godina stalnog visokog školstva u gradu, slijedi stoljeće diskontinuiteta u kojem se pale i gase visoko-školske ustanove u Šibeniku. Pođimo redom:

     

    UČITELJSKA ŠKOLA – PREPARANDIJA (1922. – 1965.)

    Koja je rješenjem Ministarstva prosvjete Svetozara Pribičevića otvorena 15. srpnja 1922. tj. prebačena je škola iz Dubrovnika, koja je prije toga samo godinu dana radila u Dubrovniku. Ova škola u vrijeme Prve Jugoslavije svakako bila najvažnija škola u Dalmaciji u kojoj u to vrijeme nema fakulteta osim Bogoslovija.

    Trajanje škole bilo je 5 godina pa je jedni uvršavaju u srednje a neki u

    više škole, iako u to vrime nije bilo pojma viša škola.

    Talijanski okupator školu zatvora krajem školske godine 1941/1942.

    Ponovo je otvorena 1945. Radila je slijedećih 20 godina i bila ukinuta 31. kolovoza 1965.

    Škola je imala svoju zgradu koja se nalazila pored crkve Gospe vanka Grada (tu se sada nalazi zgrada FINE)

    U toj školi od osnivanja do ukidanja diplomiralo oko 1500 učitelja.

     

    VISOKA BOGOSLOVNA ŠKOLA (1932. – 1939.)

    Od 1932. do 1939. u Šibeniku djeluje Visoka bogoslovna škola koja je bila smještena u zgradi Sjemeništa (sada zgrada biskupskog ordinarijata).

    U tom razdoblju diplomirao je samo jedan naraštaj svećenika.

     

    PEDAGOŠKA AKADEMIJA (1961. – 1967.)

    Od 1961. do 1967. u Šibeniku djeluje Pedagoška akademija (prestala s

    radom 30. rujna 1967, kada je ukinuta odlukom nadležnih Republičkih tijela). Istovremeno Pedagoške akademije u Splitu i Zadru nisu prestale s radom nego su studenti iz Šibenika nastavili studije tamo.

    Te god na Akademiji je studiralo 229 studenata.

    Akademija je bila smještena u novoj školskoj zgradi na Baldekinu i radila je u popodnevnoj smjeni dok je u jutarnjoj smjeni tu radila 5. Osnovna škola. (sada je tu smještena osnovna škola Tina Ujevića a dijelom i Veleučilište).

    VIŠA ELEKTROSTROJARSKA TEHNIČKA ŠKOLA (1971. – 1974.)

    Počinje s radom u siječnju 1971. god.  kao studij Više tehničke škole iz Zagreba. Pripreme za upis studenata počele su na jesen 1970.

    Škola je trajala 5 semestara, upisala su se ukupno dva naraštaja studenata, uglavnom uz rad.

    Predavanja su se vršila popodne u zgradi Metalurško-metalskog školskog centra.

    Škola je prestala s radom 1974, a u Šibeniku je diplomiralo oko 30 studenata koji su tako stekli zvanje pogonskih inžinjera tj. Inženjera elektrostrojarstva – smjer tehnološko proizvodni.

    EKONOMSKI FAKULTET (1976. – 1985.)

    Od 1976. do 1985. u Šibeniku djeluje studij Ekonomskog fakulteta iz

    Splita (prve dvije godine) Treću i četvrtu godinu studenti su nastavljali u Splitu. Upisano je bilo devet naraštaja studenata.

    Predavanja su bila održavana u zgradi Gimnazije.

    POMORSKI FAKULTET (1995. – 2009.)

    Od 1995. u Šibeniku počinje s radom studij Pomorskog fakulteta iz Splita ali nažalost nakon 14 godina studij je prestao s radom.

    Predavanja su bila na više lokacija u gradu (Krešimirov dom, Visoka turistička škola, Plavi neboder – prostorije bivše knjižnice)

    VISOKA ŠKOLA ZA TURISTIČKI MENADŽMENT (1997. – 2006.)

    Godine 1997. u Šibeniku počinje s radom Visoka turistička škola. Prvo na katu osnovne škole Tina Ujevića, bivše 5. Osnovne škole u kojij je bila smještena i Pedagoška akademija do svoga ukinuća 1967., a kasnije je izgrađen aneks. Sada je to zgrada šibenskog Veleučilišta, koje je sljednik Visoke škole za turistički menađment.

    ŠIBENSKO VELEUČILIŠTE (od 2006.)

    Dana 10. srpnja 2006. u Šibeniku je utemeljeno Veleučilište s tri odjela od kojih su dva u Šibeniku (Baldekin)  a jedan u Vodicama.

    U Šibeniku se studira na odjelu menadžmenta i prometnom odjelu dok se u Vodicama studira na upravnom odjelu.

     Dodajmo svemu ovome  da će sutra, 6. rujna 2013. u Šibeniku biti pokrenut i dislocirani sveučilišni preddiplomski studij energetike.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Nagrađujemo za predstavu ‘Dođi gola na večeru’ –...

    Predstava 'Dođi gola na večeru' bit će izvedena u petak, 26. i subotu, 27. travnja u 20 sati u produkciji HNK-a u Šibeniku. Autor...

    Karikaši jednom nogom u finalu ŠRKL-a, polufinale između...

    Ovosezonsko izdanje Šibenske rekreativne košarkaške lige ulazi u najzanimljiviji dio, onaj u kojem se odlučuje o medaljama. Nakon regularnog dijela prvo mjesto i direktan...

    Policija u Šibeniku uhvatila 34-godišnjeg Srbina koji je...

    U utorak, 23. travnja na području Šibenika, policijski službenici su zatekli više stranih državljana koji su nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske, dok je...

    NAJNOVIJE

    Nagrađujemo za predstavu ‘Dođi gola na večeru’ – odgovori na nagradno pitanje i osvoji 2 x dvije uzlaznice

    Predstava 'Dođi gola na večeru' bit će izvedena u petak, 26. i subotu, 27. travnja u 20 sati u produkciji HNK-a u Šibeniku. Autor...

    Karikaši jednom nogom u finalu ŠRKL-a, polufinale između 90ers i Šišijevaca i dalje otvoreno

    Ovosezonsko izdanje Šibenske rekreativne košarkaške lige ulazi u najzanimljiviji dio, onaj u kojem se odlučuje o medaljama. Nakon regularnog dijela prvo mjesto i direktan...

    Policija u Šibeniku uhvatila 34-godišnjeg Srbina koji je švercao migrante

    U utorak, 23. travnja na području Šibenika, policijski službenici su zatekli više stranih državljana koji su nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske, dok je...