Više

    FOTO: Šibenska ‘Red Crow’ hara svjetskom fotografijom

     

    Šibenčanka sa zagrebačkom adresom, Sanja Baljkas već dugi niz godina jedna je od naših najboljih fotografa. Njezini radovi izlagani su na prestižnim izložbama u Hrvatskoj kao i u inozemstvu. Umjetničko ime ‘Red Crow’ nadjenula si je nakon neobične priče, koju donosimo u razgovoru kao i druge zanimljive detalje.

    Još kao dijete, Sanja je bila fascinirana fotografijama, pogotovo onim nadrealističkim. Lijepila ih je po zidovima i one su je vodile u neki drugi svijet. Sanja veoma uspješno spaja grafičke vještine s fotografskim i tako stvara nešto što izlazi iz njezine podsvijesti.

    FOTO SANJA16+

    -Fotografijom se indirektno bavim dugi niz godina, još od završetka srednje škole, jer mi je posao cijelo vrijeme u interakciji između grafičkog dizajna i obrade. Profesionalnom fotografijom bavim se sada preko sedam godina. Prve fotografije su mi bile su mi priroda, bube i ‘dark’. Te prve faze mog fotografskog razvoja ovisile su o mom trenutnom raspoloženju, a sklona sam ekstremima – priča nam umjetnica.

    Uz ogromni talent koji posjeduje, Sanjaje završila školu fotografije u Zagrebu te je prošla brojne edukacije i seminare koje je pohađala u New Yorku.

    SANJA1+

    -Mislim da sirovi talent ne vrijedi ako ga ne razvijaš. Završila sam školu fotografije – Fotonaut (Fotoklub Zagreb), prošla razne edukacije kao što suPhotoManhattan (PhotographyClasses NYC), NYIM Training, LLC, u New Yorku sam učila nove vještine u Photoshopu i prošla niz seminara, a među njima bih istaknula MD AdamsMasterclass te Fotosofia – Damir Hoyka. To je posao koji se cijeli život uči, prate se novi trendovi i uče se nove vještine – pojašnjava Sanja.

    RAD SA CELEBRITYJIMA

    FOTO SANJA19+

    Sanja Baljkas danas je jedna od najboljih u svojem poslu, surađivala je s brojnim domaćim i stranim dizajnerima, celebritiyima i ljudima iz svakodnevnog života. Kako kaže, velika joj je želja izlagati u Šibeniku.

    -Izlagala sam u SohoDigitalGallery u NY i na preko 20 skupnih izložbi širom svijeta, a imala sam i dvije samostalne izložbe (2011. Zagreb, Vladimir Horvat Galerija, ‘BetweenDarknessand  Wonder’ i 2013. Fotoklub Zagreb, ‘Duality’). Mislim da će sljedeća izložba biti u Šibeniku – uvjerena je umjetnica. Odabir ‘Red Crow’ -za svoje umjetničko ime ima pomalo neobičnu pozadinu koju je Sanja s nama ovom prigodom rado podijelila.

    -Prije sedam godina nacrtala sam crnu vranu i dala je tetovirati na rame. Nakon par godina otišla sam na nehipnotičku regresiju i vidjela da sam u jednom od značajnih prošlih života bila Indijanka, u plemenu Crne Vrane i zvala sam se ‘Ona koja gleda u nebo’. To saznanje za mene je bilo impresivno i odlučila sam, pošto je to dio mene, da to postane i moj brand. Tako je crna vrana na kraju postala crvena jer na dnu svoje crne kose imam crvenu boju – prenijela nam je Sanja svoje nesvakidašnje impresije.

    FOTO SANJA9+

    FOTO SANJA2+

    Ova šibenska umjetnica izlaže na međunarodnoj online umjetničkoj zajednici ‘devinatARTU’.

    -Na deviantARTU izlažem šest godina. To iskustvo mi je pomoglo jer sam stekla prijateljstva širom svijeta i naučila nove stvari preko ‘tutorijalsa’ i savjeta od svojih prijatelja.Kad mi nedostaje inspiracije, odem tamo i odmah se prebacim u neki novi svijet – veli umjetnica.

    Najviše je, kaže, inspirira nadrealizam. Uzbudljivo joj je mijenjati i izobličavati realnost fizičkog svijeta i dodavati mu novu dimenziju.

    – Ti likovi izlaze iz moje podsvijesti. Većinom radim po intuiciji i puštam da me ona vodi. Nekako mi se sve posloži i pustim da to ‘nešto’ izađe! Možda su neke scene iz prošlih života! – navodi fotografkinja.

    SURADNJA SA ŠIBENSKIM FOTOGRAFIMA 

    FOTO SANJA7+

    Šibenik je Sanjin rodni grad, ali u ovom trenutku tamo ne vidi mogućnost za svoja daljnja usavršavanja.

    -Vrlo rado sam u kontaktima sa svojim kolegama fotografima iz Šibenika tako da sam na određen način stalno povezana.Neki se malo preplaše ali se većini na kraju sviđa. Moje kolegice fotografkinje, Sanja Kulušić i Dolores Bura prate moje radove i daju mi podršku, a često se nađu i iza mog fotoaparata – kaže mlada Šibenčanka.

    Na pitanje koliko je potrebno uložiti truda u ‘par dobrih fotki’ za klijenta, Sanja odgovara kako treba uložiti više sati rada. Treba razmišljati o lokaciji, šminki, stylingu i još mnogo čemu, slijede dogovori sa šminkericom i stilisticom, a naknadno se na lokaciji napravi od 200 do 250 fotki. Na kraju se selektiraju najbolje fotke i u Photoshopu obrade. Za sve to u svakom je slučaju potrebno imati profesionalnu foto oprema i nezaobilazni Mac.

    – Od programa najviše se koristim danas nezaobilaznim Photoshopom. Još imam i neke dodatne filtre koji se ugrade u PC i s kojima mogu manipulirati – kaže umjetnica koja, zbog naravi posla, najviše vremena u svom radnom danu provede na dogovorima s klijentima, te na pripremama.

    – Ne opterećujem se ako nešto krene krivo, nego se snalazim na licu mjesta. Pokušavam održavati opuštenu i veselu atmosferu jer mi je to jako bitno. Kad sve snimimo i kad se cijeli tim ide odmarati, ja tek tada krećem sa svojom drugom fazom, doma gdje dalje obrađujem fotografije – zaključuje simpatična Šibenčanka.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...