Više

    MAGAZIN IŠ DONOSI: Šibenčanin otvara beef shop u centru Zagreba

     

    Otvorenje prvog hrvatskog beef shopa iliti trgovine goveđeg mesa Šibenčanina Miše Pešića originalna je i atraktivna ideja koja će svakako obogatiti gastronomsku ponudu naše zemlje. Kada u obzir uzmemo podatak kako se na dnevnom meniju Hrvata svakodnevno nađe komad mesa, jedinstveni butik ove važne namirnice privući će mnogo znatiželjnika. Zagreb će dobiti prostor kakvog nema niti Amsterdam, poručuje Miše koji već 28 godina živi i radi u tom nizozemskom gradu. Iako ga znatiželjnici pitaju je li ‘beef shop’ zapravo drugi naziv za mesarnicu, ovaj zaljubljenik u kulinarstvo, no prvenstveno u meso, odgovara kako je to pravi ‘pravcati’ butik mesa. Kao što postoji butik cipela ili odjeće.

    MINI CARSTVO GOVEDINE

    Zagrebačka Petrinjska ulica dobit će izložbeni prostor svježeg i zamrznutog mesa, svi komadi bit će porcionirani i u vaakum pakiranju, a prezentirat će se i neobični proces sazrijevanja mesa tzv. ‘dry aging’, prirodan način mekšanja mesa i pojačanja njegova okusa što je za hrvatske pojmove prava rijetkost, premda je riječ o prvoklasnom mesnom zalogaju. Svima željenima novih znanja i okusa, savjetovat će se i koji prilozi najbolje ‘sjedaju’ uz govedinu.

    Meso će se za potrebe ovog mini goveđeg carstva nabavljati iz Austrije od simentalskog goveda, a životinje, napominje vlasnik, ne smiju biti starije od 16 mjeseci.

    -Educirat ćemo našu klijentelu, budući da za tim postoji potreba. Puno njih bi htjelo otvoriti steak house, ali naši mesari ne mogu opskrbljivati takve lokale jer i sami ne znaju pozicioniranje mesa kod goveda, oni sve to zovu ramsteak, a i nemaju stalnu dostavu. Mi nudimo kompletan program za takve projekte, znači u ponudi imamo biftek, ramsteak, ribeye, T-bone steak, steak, hamburger… – najavljuje Miše čiji će ‘beef shop’ snabdijevati pojedine restorane i ugostiteljske obrt.

    DRUGAČIJI NAČINI PRIPREME MESA

    -Meso je porcionirano od 200 ili 300 grama, a T-bone teži i do 500 grama. To znači kad klijent nešto naruči svi su komadi iste težine, a zasada je praksa u restoranima kad naručiš biftek ili T-bone da nisu svi iste težine. Moje je mišljenje da gost ima pravo u restoranu dobiti ono što naruči, a ne da težine variraju od-do – poručuje vlasnik. Za one koji pak ne mogu izdržati, educirano osoblje pripremit će steak ili ramsteak, ovisno što im je draže, koje će na licu mjesta posjetitelji moći kušati. Miši je u planu do konca godine otvoriti i moderan fast food u kojem će se primjenjivati zahtjevni i izazovni načini pripreme hrane. Izdvojit ćemo samo metodu sous-vide iza koje se krije francuski izraz za kuhanje ‘u vaakumu’.

    Za kraj smo ga pitali koji komad govedine on najviše voli spremati.

    -Dobar ribeye jako je izazovan za kuhanje jer ima masnoću što daje punoću okusa – otkriva nam Miše koji vjeruje da je vrlo važno koje i kakve namirnice jedemo. ‘Ferrarija ne možemo svi voziti, ali hraniti se svi moramo’,zaključuje.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Policija u Šibeniku uhvatila 34-godišnjeg Srbina koji je...

    U utorak, 23. travnja na području Šibenika, policijski službenici su zatekli više stranih državljana koji su nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske, dok je...

    Parakarataši Tomislav Grubelić i Dora Pilepić zlatni u...

    Nakon fantastičnog nastupa na Prvenstvu Hrvatske na kojem su osvojili tri zlata, srebro i broncu, članovi Parakarate kluba Šibenik nastavili su s uspjesima. U...

    Licenca će (valjda) stići, sada treba ‘riješiti’ Dugopolje....

    Šokovi oko Šibenikovog nedobivanja licence u prvom stupnju stavljeni su po stranu do daljnjega. Željeni papir, kazao je za Šibenski portal sportski direktor Hrvoje...

    U Puljanima 2. i 3. svibnja konferencija o...

    Ključne teme koje odlučuju o budućnosti naše civilizacije i našeg planeta kao što su klimatske promjene i regenerativni razvoj nisu baš bile zastupljene u...

    NAJNOVIJE

    Policija u Šibeniku uhvatila 34-godišnjeg Srbina koji je švercao migrante

    U utorak, 23. travnja na području Šibenika, policijski službenici su zatekli više stranih državljana koji su nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske, dok je...

    Parakarataši Tomislav Grubelić i Dora Pilepić zlatni u prvom kolu Dalmatinske lige

    Nakon fantastičnog nastupa na Prvenstvu Hrvatske na kojem su osvojili tri zlata, srebro i broncu, članovi Parakarate kluba Šibenik nastavili su s uspjesima. U...

    Licenca će (valjda) stići, sada treba ‘riješiti’ Dugopolje. Narančasti bi mogli imati značajnu podršku s tribina

    Šokovi oko Šibenikovog nedobivanja licence u prvom stupnju stavljeni su po stranu do daljnjega. Željeni papir, kazao je za Šibenski portal sportski direktor Hrvoje...

    U Puljanima 2. i 3. svibnja konferencija o regenerativnoj poljoprivredi

    Ključne teme koje odlučuju o budućnosti naše civilizacije i našeg planeta kao što su klimatske promjene i regenerativni razvoj nisu baš bile zastupljene u...