kolumna_radic_banner

Što je fiskalizacija, više manje svi znamo, ali u nastavku slijedi službena definicija zadanog pojma. Fiskalizacija je skup mjera koje provode obveznici fiskalizacije, a kojima se uvodi nadzor nad izdavanjem računa za promet u gotovini kako bi se Poreznoj upravi omogućio efikasniji nadzor nad ostvarenim prometom u gotovini. Što to znači u narodu? Svi zaposlenici državnih ustanova slažu se s uvođenjem fiskalizacije, što je i normalno, jer od toga oni žive. A što je s privatnim sektorom? Htjeli mi to priznati ili ne, našem narodu prevara je u krvi. Možda jer smo tako navikli, a možda nam je to urođena genetička pogreška. Doduše, dugo se moglo svašta raditi, pa ću i na bivši sistem prebaciti dio odgovornosti. Nije li malo čudno da neki disko klub ili bilo koji objekt koji radi turistički, a pod tim podrazumijevam najviše tri mjeseca, živi cijelu godinu? Je li normalno da se od neke ‘birtije’ na otocima može dobro živjeti? Bila sam mišljenja da može. Vidjela sam na svoje oči da se može. Dupli paragon blokovi, računi na blokiću od Vinoplod-vinarije Šibenik ili slično, ispisani rukom, ili ‘odokativno verbalna metoda naplaćivanja’, stvarali su kuće, vikendice, aute i ostali luksuz koji čovjek može sebi priuštiti. Živjelo se bahato! Prije nekoliko godina nije se sa školom dolazilo do kruha, već je najbogatiji bio onaj tko je bio ‘najsnalažljiviji’. Zbog zatvaranja mnogobrojnih ugostiteljskih lokala po Jadranu stvorio se dojam da su ugostitelji najveći ‘utajivači’ poreza. Međutim, Porezna uprava iznosi nove podatke koji govore da su ipak trgovci i automehaničari nadmašili iznose ugostiteljskih ‘makinacija’.

PRIČA SE O MILIJARDAMA

Nije zanemariv iznos koji se povećao za sedam milijardi kuna prijavljenog prometa više nego prošlu godinu u sektoru ugostiteljstva. Od toga iznosa jedna milijarda i petsto milijuna kuna ide u državnu blagajnu. Trgovci i automehaničari imali su povećanje prijavljenog poreza u iznosu od pet milijardi i devetsto milijuna kuna. Ukupni trenutni iznos od svih djelatnosti koje rade s gotovinom, povećao se za trinaest milijardi kuna. I dok pišem ne vjerujem u podatke koje pronalazim. Pričamo o milijardama??? Sad mi je jasno zašto se bune svi koji to čine. Druga politička opcija koristi trenutnu situaciju, pa pomažu, odnosno podržavaju sve one koji nas rade budalama, ali rade i njih, jer i oporba živi na državnim ‘jaslama’. Javno postavljaju pitanja zašto se kontrole vrše ljeti i zašto se zatvaraju turistički objekti usred turističke sezone? Pa, kad bi ih trebali zatvarati, u prvom mjesecu, kad su svi na skijanju? Linić i njegova ekipa ovaj put bili su dva koraka ispred. Svi turistički djelatnici koji su imali namjeru upravo zbog turističke sezone ‘iskoristiti gužvu’, nije im uspjelo. Bili su mišljenja da ih se neće dirati, jer da će tako država sama sebi naštetiti odnosno gostima koji posjećuju našu destinaciju, pa su ‘lovili u mutnom’. Svatko tko krade, mora znati nositi se s posljedicama koje su neminovne. ‘Lovci u mutnom’ mišljenja su da postoji krivac, a to je država i svi ostali koji nisu kažnjeni, a najmanje su krivi oni koji nisu poštivali zakon. Uvijek provodimo zamjenu teza. Koliko god htjeli pobjeći od istoka i ne poistovjećivati se njim, balkanski duh živi u nama. Tko god je započeo bilo koji posao, prvo je smislio kako će dodatno ‘zaraditi’, naravno uz regularnu zaradu koja se podrazumijeva. Nives Ivanković poznatija kao Seke izvrsno je utjelovila lik koji joj je dodijeljen. Kroz seriju su prikazali upravo način nelegalnog stvaranja bogataša i njihovih poslovnih pothvata koji su im donosili milijune. Polupismeni svijet određivao je korumpiranom društvu sudbinu. Ne kažem da toga još nema, ali pojavom fiskalizacije i sličnih mjera zaštite protiv svih nas koji plaćamo porez, broj im se prorjeđuje.

U IŠČEKIVANJU PRAVNE DRŽAVE

Koliko ćemo dugo živjeti u dugovima, između ostalog, ovisi i o inspektorima koji su na terenu. Jer nema logike, da jedan plaća svoje obveze prema državi, a drugi ne. I vjerujte prvi onaj koji se ‘opeče’ prijavit će susjeda, jer će osjetiti razliku u zaradi u slučaju da obnašaju isto zanimanje. Tako će se dogoditi i na tržnicama, jer će jedna prodavačica  prijavljivati drugu. Istina je da nikad neće biti svi uhvaćeni, ali malo po malo… Možda za dvjestotinjak godina budemo imali lijepo zakonski uređenu državu. Samo, što uvijek ima više lošeg nego dobroga, više lopova nego poštenih, pa će većina tih loših smijeniti nekolicinu koja pokušava uvesti reda. A i o njihovim glasovima ovisi trenutna ‘posada’ na vrhu. Žao bi mi bilo da se toliko odričemo svi skupa, a da sve bude uzalud. Urazumimo se i plaćajmo svoje dugove…..

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.