Više

    Video: S3ngs ‘Ne smeta nas pozicija nezavisnog banda’

     

    Nikola, reci nam nešto o novom članu u bandu. Koliko je utjecao na vaš zvuk?

    Realno gledajući mi nismo bili pretjerano zadovoljni sa zvukom na prvom albumu samim tim što se tu radilo o pjesmama koje nisu bile ni toliko ujednačene, a pošto se radilo o stvarima koje su nam se skupljale godinama, kad je došlo vrijeme za snimanje albuma onda smo ih snimili bez nekakvog reda. Sa novim gitaristom, Franjom, dogodile su nam se stvari koje smo ustvari i priželjkivali nas trojica ali nikada nismo uspjeli pronaći nekoga senzibiliteta sličnog našem. Ta njegova gitara nas je osvojila na prvu, a kako smo se ‘kliknuli’ i van svirke, prepreka više nije bilo. Postali smo kvartet i svi smo jako, jako zadovoljni. Uz to Franjo sudjeluje i u stvaranju pjesama, igra se sa zvukom, tako da smo njegovim dolaskom na velikom dobitku.

    Znači promjena je došla u pravom trenutku? Da li ste imali namjeru i bez njega mijenjati nešto na zvuku?

    Pa od samih naših početaka mi smo naginjali na britanski zvuk, a nikada nismo ni skrivali naše uzore počevši od U2, Oasis, pa do novih bandova poput Arctic Monkeys. U jednom trenutku željeli smo se odmaknuti od takvog zvuka i tu je Franjina gitara legla ko stvorena. Dala nam je širinu koju smo ustvari htjeli uvijek imati ali smo se mučili sa pronalaskom tog četvrtog čovjeka. Moram spomenuti kako smo na albumu imali i dosta gostovanja tako da je sve to utjecalo na zvuk , a ne smijem zaboraviti ni našeg producenta, Srđana Sekulovića Skansija, koji nam je svojim savjetima proširio pogled na glazbu koju radimo i ukazao nam na trikove koje iskusni lisci poput njega odmah vide. Definitivno čovjek kojega bi htjeli za producenta trećeg albuma. Odmah bi potpisali.

    Zašto ste se album odlučili nazvati ‘Costa S3ngia’? Nema nikakve poveznice sa nijednom pjesmom na albumu ako se ne varam?

    Priča ide sasvim slučajno i ima veze sa slavnom Costa Concordiom koju je frajer prevrnuo jer je ganjao neku žensku. E sad, nama je sve skupa bilo zanimljivo do onog dijela o prevrtanju i odlučili smo spojiti dvije stvari, putovanje, Costa Concordiu i nas. Željeli smo s ovim album pokazati da krećemo na novo  putovanje ali se iskreno nadamo kako nam se neće dogoditi da se prevrnemo pa makar to bilo zbog jedne ili više žena. I da, nema baš nikakve veze s nijednom pjesmom na albumu, iako mnogi povezuju naš drugi singl ‘Na more’ sa naslovom albuma ali ne, nema nikakvih poveznica.

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=spIpUyEqn7c[/youtube]

    Album ste odmah dali na besplatno skidanje sa vaših stranica. Zašto ste se odlučili na takvu vrstu promocije?

    Ma nije tu bilo puno razmišljanja oko toga. I naš prvi album se može besplatno skinuti pa je bilo logično da to napravimi i sa ovim. Nama je, kao malom i nezavisnom bandu, jako stalo do svakog slušatelja i nije nam namjera nikoga kočiti u namjeri da nas upozna pa zašto ne, i besplatno skine naš album. U današnjem vremenu stvarno je besmisleno postavljati barijere takve vrste jer svatko onaj tko je naumio skinuti vaš album to će i napraviti. Dosta je jedna kopija na internetu i padaju u vodu sve zaštite. Na kraju krajeva mi smo dosad na koncertima prodali i solidan broj CD-ova tako da u tom potezu ne vidimo ništa loše po nas. Baš suprotno. Neka ljudi slušaju i skidaju. Koga zanima uvijek može kupiti original CD i svi zadovoljni.

    Kažeš da ste još uvijek nezavisan band. Znači niste mijenjali izdavača?

    Ne, nismo i apsolutno nam nije krivo. Sa momcima iz Labina, iz  The Orange Stripsa, koji vode nezavisnu izdavačku kuću OSA Media smo u takvim odnosima da bi recimo, promjena izdavača trebala biti ‘nemoralna ponuda’.  Istina, imali smo neke kontakte nakon zadnjeg singla ali sve je ostalo samo na kontaktu, a s obzirom na uvjete koje inače nude bolje da je tako i ostalo. Sami ćemo se pokušati izboriti za svoj komadić prostora bez prihvaćanja uvjeta koje možemo i sami stvoriti, a da ne postanemo nečiji robovi.

    Kako ste zadovoljni reakcijama na prvi album? Jeste li se uspjeli ‘nasvirati’?

    Pa za divno čudo, jesmo. Nismo ni mi mislili da će sve ispasti tako dobro ali stvarno smo bili zadovoljni čak i iznad naših očekivanja. Osim dobrog dijela regije, bili smo predgrupa Manu Chao, pa smo svirali ispred Hladnog Piva na dva nastupa, pa Inmusic pa dosta naših samostalnih nastupa i kad se sve zbroji svirali smo preko 100 koncerata. Jedino nismo bili u Srbiji ali evo upravo smo dobili ponude da idemo i tamo svirati pa sad dogovaramo i taj dio.

    Kakva su očekivanja od ‘Costa S3ngsie’?

    Prema prvim reakcijama, a reakcije su dobre, očekivanja su takva da kad bi se ponovila situacija sa prvim albumom to bi bilo sasvim dovoljno. Kako sada stvari stoje moglo bi biti čak i bolje jer kako sam ti rekao, dobili smo pozive za Srbiju, a osim mjesta gdje smo već svirali u Hrvatskoj i Sloveniji,  pozvali su nas i u Poljsku, iako da ti budem iskren nemam pojma kako su tamo saznali za nas, ali mislim da će to pričekati neka bolja vremena. Možda proljeće. Svakako  je ugodno čuti da se i tamo slušamo i tko zna, možda nam ulazak u Europsku uniju donese nekakve dobre stvari.

    [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iXcj0udmALQ[/youtube]

    Možeš li nam otkriti tko su kreativne snage S3ngsa? Tko je zadužen za tekstove, a tko za glazbu?

    Situacija se dosta promijenila dolaskom Franje i sada smo trojac koji donosi pjesme, u principu svi osim bubnjara Čake, i ta sitacija nas prilično veseli jer mi se nekako čini da bi se ovakvim tempom vrlo skoro mogao početi raditi materijal za treći album. Tekstove pišemo isto nas tri, a glazbu radimo svi skupa.  Ako nam nešto valja onda to usviravamo, a ako ne, onda bacamo i idemo dalje.

    Kad si već kod izbacivanja, reci mi koliko ste pjesama izbacili sa ovog albuma?

    A došli smo u studio sa nekih dvadesetak pjesama i nakon vrlo kratkog vremena ostali smo na 13. Dvije su još u samom snimanju ispale iz kombinacije pa smo ostali na 11, koliko ih je i na prvom albumu.

    Dva video spota ste napravili za najavne singlove. Uskoro spremate i treći. Čini mi se kako ste nastavili dobru suradnju sa Lukom Hrgovićem?

    Definitivno. S tim da Luka više nije sam i sada skupa sa Antonom Svetićem čini ‘Skalpel kolektiv’ koji čuda čini sa našim video spotovima i to je sad već jedna duga i ozbiljna suradnja koja je ustvari više prijateljstvo ali nas sve skupa jako veseli i uspjeh i pohvale koje stižu sa svih strana.

    Vidimo li se uskoro u Šibeniku?

    Po svemu sudeći, da. Kontakti postoje i sve je dosta blizu realizacije ali da ne gatamo previše i ne palimo vatru dok je zec u šumi sačekati  ćemo još malo pa ćemo to i objaviti. U svakom slučaju želja nam je doći svirati u Šibenik i nadam se da će to biti vrlo brzo.

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja...

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...

    NAJNOVIJE

    U Katoličkoj školi Šibenik u subotu, 27. travnja Biskupijski susret mladih

    Biskupijski susret mladih bit će održan u subotu, 27. travnja u 9 sati u prostorima Katoličke škole u Šibeniku pod geslom 'Raduj se za...

    Gradu Drnišu odobren projekt SUSTOUR

    Projekt SUSTOUR – 'Sustainable tourism for local development', koji je Grad Drniš kao vodeći partner prijavio na 1. poziv u okviru programa Interreg VI-A...

    Gradu Šibeniku ponovno uručen certifikat ‘Grad za mlade’

    Grad Šibenik će i u narednom razdoblju, odnosno od 2024. do 2027., nositi prestižni certifikat 'Grad za mlade', a jučer je u Zagrebu održana...

    Delegacija iz Albanije posjetila zonu Podi, CGO Bikarac i Centar za nove tehnologije Trokut

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem, koje od srijedi boravi u službenom posjetu gradu Šibeniku, obišlo je danas Poduzetničku zonu...