" "
Više

    " "

    Kandidatima za vodeća mjesta u SDP-u postavili smo tri pitanja, evo što su odgovorili

     

    Ovog vikenda, u nedjelju 20. listopada šibenski socijaldemokrati održat će unutarstranačke izbore koji će iznjedriti novo vodstvo gradske organizacije. Kandidata su tri. Kao što je poznato u još uvijek pristojnim manirama i odmjerenom tonu stranci su se na raspolaganje stavili aktualni stranački predsjednik Franko Vidović, šef šibenske ispostave Porezne uprave Željko Vujin, te Ivan Rajić. Oni su dosad ratovali programima koje su, svatko u svom terminu, stranačkim simpatizerima dosad predstavili. Pod motom ‘sposobno, radno i pošteno’, svoj program predstavio je Rajić.

    STRANAČKI PROGRAMI

    – Naglasak mog programa je na većoj važnosti mjesnih odbora stranke, koji su dosad bili pomalo u drugom planu. A baš MO-e smatram nukleusom stranke- rekao je ovaj kandidat za predsjednika SDP-a, s tim da će naglasak staviti i na rad Foruma mladih stranke i Foruma žena. Željko Vujin najavio je jačanje stranke u slučaju svoje pobjede. Cilj mu je, kako je istaknuo, probuditi stranačko jedinstvo, te okupiti sve kvalitetne ideje koje će dovesti do pobjede na izborima. Vidović, s druge strane, drži kako šibenska organizacija ima kvalitetne demokratske temelje koje samo treba učvrstiti daljnjom stranačkom demokratizacijom. Kao svoj najjači izborni adut ističe model po kojem će stranački članovi birati kandidata za gradonačelnika i zamjenike, ali i kandidate za listu za gradsko vijeće.

    Kako će ovaj sraz završiti, teško je predvidjeti. Vidović na leđima nosi breme izgubljenih izbora, ali, ako je vjerovati izvorima, i podršku stranačkog vrha. No, Vujin ima povjerenje dijela članstva, nezadovoljnog zbog načina na koji se stranka vodila dosad, a u kratko vrijeme u stranci se profilirao i Rajić, tako da će biti zanimljivo pratiti rasplet ovog lokalnog socijaldemokratskog sraza.

    DEVET KANDIDATA

    Podsjetimo, na koncu, kako na čelno mjesto socijaldemokrata u županiji pretendira čak devet osoba. Namjeru za predsjedničkim mjestom dostavili su Ivan Klarin, Anita Bara – aktualna predsjednica ŽO SDP-a, Duško Živković, Joško Lambaša, Nikola Lovrić, Boško Poljak, Neven Krnić, Davor Petković i Goran Horvatović.

    Svi oni do 28. listopada moraju prikupiti i predati potpise potpore najmanje pet posto članova SDP-a na razini Šibensko-kninske županije. Dok čekamo na rasplet, provjerili smo koje su razlike u stavovima kandidata koji su nam bili dostupni do zaključenja broja.

    Svima smo postavili tri jednaka pitanja.

    1. Kako ocjenjujete prošle lokalne izbore, te možete li detektirati razloge poraza u Šibeniku i županiji?

    2.  U kratkim crtama, što treba promijeniti u radu stranke kako bi dobili slijedeće lokalne izbore.

    3.  Koji su vam potencijalni koalicijski partneri na sljedećim lokalnim izborima?

    Željko Vujin, kandidat za predsjednika GO SDP-a

    Notorna je činjenica da smo izbore izgubili, i svaki pokušaj predstavljanja brojke glasača koja je glasala za SDP kao naš najbolji rezultat ikad čista je demagogija. Sportskim rječnikom kazano, zabili smo pet golova, a primili šest. Razlozi gubitka izbora leže u lošoj unutarstranačkoj komunikaciji i lošem radu svih tijela stranke. Također, razlog poraza leži i u lošoj komunikaciji s koalicijskim partnerima

    Ponajprije treba popraviti unutarstranačku komunikaciju i rad svih tijela stranke. Također, i komunikaciju s našim koalicijskim partnerima. Treba intenzivirati rad mjesnih odbora, suradnju s vrhom stranke, kao i komunikaciju s medijima. Kad sve to zbrojimo i postavimo na mjesto, imat ćemo dobitnu formulu za slijedeće izbore.

    Idući izbori su tek za tri i pol godine, pa je još rano govoriti o bilo kakvim koalicijama, u tom dugom vremenskom razdoblju puno se toga još može izmijeniti na političkoj sceni. Ali sigurno je da ćemo biti otvoreni za koalicije i suradnje sa svima koji razmišljaju o gradu Šibeniku na sličan način poput nas, na socijalno demokratskim principima.

    Ivan Rajić, kandidat za predsjednika GO SDP-a

    Glavni razlog gubitka na prošlim izborima svakako je nedovoljno dobar rad u stranci, što su građani i prepoznali. Iako se radi o tijesnom porazu u Šibeniku, svaki poraz je poraz. O razlozima preciznije ni nema potrebe sada previše govoriti, ali ne smije se isključiti odgovornost čelnog čovjeka šibenskog SDP-a Franka Vidovića. O tome je, uostalom, i on sam sve rekao, čini mi se da ne bježi od odgovornosti, pa o tome više nemam što dodati.

    Naglasak mog programa je na većoj važnosti mjesnih odbora stranke, koji su dosad bili pomalo u drugom planu. A baš MO-e smatram nukleusom stranke. S tim da se mora dati naglasak i na rad Foruma mladih stranke i Foruma žena. Uglavnom, ako me izaberu za predsjednika GO- a stranke, pokušat ću raditi baš sa svakim članom stranke.

    Četiri godine i jesu i nisu toliko daleko, tako da i koalicijskim partnerima treba odmah početi razmišljati. Naravno, nama je najbliži HNS, i svjetonazorski, tako da tu ne vidim nekih problema. Tu u obzir dolaze i druge stranke koje gaje sličan način razmišljanja. HDZ zasad, a mislim da će tako biti i za četiri godine, ne dolazi u obzir, oni su još daleko od demokratske stranke, a sumnjam da će ubrzo takvom i postati.

    Ivan Klarin, kandidat za predsjednika ŽO SDP-a

    Rezultati za SDP na prošlim lokalnim izborima u županiji svakako nisu bili dobri. Dobili smo u samo jednoj jedinici lokalne samouprave, i to kod nas, u Tisnom. Siguran sam da bi dobili još u nekoliko mjesta, ali tamo nismo ni istakli kandidate za gradonačelnika i dogradonačelnika. Dakle, radi se o vrlo lošem radu stranke, u većini mjesta SDP postoji samo na papiru i te jedinice se vode stihijski. Tu leži osnovni problem i razlog gubitka na izborima.

    U radu stranke na lokalnoj razini treba promijeniti dosta toga. Kako sam već rekao, puno toga se radi stihijski, bez ikakve strategije, pogotovo u najmanjim ćelijama stranke. Dakle, treba drastično promijeniti rad na terenu. Primjerice, ja se ne sjećam da je županijska organizacija SDP- a u protekle četiri godine održala barem jednu konferenciju za medije. Nije se ni pokušalo predstaviti rad stranke i njen program. Tako da je župan Goran Pauk, nažalost, prošle četiri godine mogao mirno spavati. Ali, sad ćemo mu narušiti san.

    Koalirati i uspostaviti suradnju možemo sa svim strankama koje imaju kvalitetne ideje i kvalitetne ljude, koje se vode demokratskim načelima. U tome nikako ne vidim HDZ. Ni sada, a čisto sumnjam da će se i za četiri godine s HDZ-om nešto značajno promijeniti.

    Franko Vidović, kandidat za predsjednika GO SDP-a

    Što se tiče samog broja glasova koje je SDP dobio u Šibeniku, te broja vijećnika u Gradskom vijeću, mogu reći da su prošli lokalni izbori prošli nikad bolje za stranku. Međutim, činjenica je da smo te izbore ipak izgubili, a razloge je teško precizno detektirati. Vjerojatno je HDZ imao puno više volje i želje da se vrati na vlast u gradu, vjerojatno su u sve to, pa i kampanju uložili više energije od nas. Naravno, sve je to legitimno. Također, na poraz su utjecali i određeni loši međuljudski odnosi u samom SDP-u, i na gradskoj i županijskoj razini. To je i prije bila javna tajna, koja sad, s kandidaturama za predstojeće unutarstranačke izbore polako ali sigurno izlazi na vidjelo.

     Treba nam više komunikacije unutar same stranke. Dakle, više razgovora između svih članova pojedinačno. Ne mislim da pri tom moramo ići na ‘masovke’, da na svakom trgu vijore naše zastave, već da se promijeni uloga svih članova. Pri tom mislim na načelo ‘jedan član, jedan glas’, da se i kandidati za gradonačelnika i njegove zamjenike odabiru izborima unutar same stranke. To u svom programu za unutarstranačke izbore na razini Šibenika i nudim, i smatram da je to prava formula za povratak na vlast, te jačanje same stranke.

     Svi oni kao i dosad, sve stranke s demokratskim načelima i kvalitetnim ljudima, koji mogu doprinijeti razvoju grada Šibenika. Primjerice, u radu prošlog Gradskog vijeća usko smo surađivali i s HSP-om, što je prije toga bilo nepojmljivo. Ali ta suradnja se pokazala dobra za grad. Sve je to politika. Ali, isključujem HDZ, koji se na državnoj razini pod vodstvom Tomislava Karamarka pretvorio u stranku krajnje desnice, i s njima nikakva suradnja nije moguća, a sumnjam i da će se do slijedećih izbora nešto promijeniti.

    Duško Živković, kandidat za predsjednika ŽO SDP-a

    Volim uvijek reći kako prva ljubav zaborava nema. A to je u našoj županiji HDZ. Ovi prostori su bili zahvaćeni ratom, puno ljudi je još nostalgično za nekim starijim vremenima, vezanim uz HDZ, i trebat će još vremena da SDP može ravnopravno konkurirati HDZ-u na razini županije. To je osnovni razlog zašto smo izgubili u županiji, iako je rezultat SDP-a bio sasvim solidan.

    SDP-u treba homogena ekipa, sportskim rječnikom rečeno, treba se znati tko su nam napadači, a tko obrambeni igrači. Naravno, i selektor ekipe. Do sad takvu organizaciju nismo imali, i to bi odmah trebali promijeniti da bismo konkurirali za pobjedu na lokalnim izborima.

    Koalirati i surađivati možemo s cijelim nizom političkih stranaka koje se vode po demokratskim načelima. I za prošle izbore nastojali smo osoviti na noge takvu grupu stranaka i kandidata izvan te desničarske perspektive HDZ-a. Što se tiče samog HDZ-a, smatram da još dva do tri slijedeća izbora neće sazrjeti vrijeme da surađujemo ili koaliramo s njima.

    Anita Bara, aktualna predsjednica ŽO SDP-a

    Izbore u Gradu Šibeniku SDP je izgubio jer smo četiri godine obnašali vlast, a izbore u Šibensko-kninskoj županiji SDP nije dobio, jer nikada niti nismo obnašali županijsku vlast. Smatram da u konačnici razgovor o porazu više obvezuje GO SDP-a Šibenik koja mora i svojem članstvu i građanima objasniti razloge koji su doveli do toga da većina birača odluči u korist druge političke opcije. Snaga SDP-a mora se očitovati i u sposobnosti sučeljavanja s vlastitim pogreškama. Naime, u Šibeniku smo, tijekom protekle četiri godine, gubili istomišljenike među onima koji su, prije četiri godine, javno dali podršku dr. Anti Županoviću u drugom krugu lokalnih izbora, mada formalno nisu bili u koaliciji sa SDP-om i HNS-om. Zašto se ta podrška istopila? Zašto je kampanja za drugi mandat dr. Županovića osmišljena kao odmak od politike SDP-a koji, zajedno s koalicijskim partnerima, već gotovo dvije godine obnaša vlast na nivou države? Upravo glasovi koji su nedostajali za novi mandat dr. Županovića mogli su donijeti prevagu i na županijskoj razini. U Šibeniku, naime, moramo napraviti bolji rezultat za otprilike dvije tisuće glasova jer, bez uvjerljive pobjede u Šibeniku, Šibensko-kninska županija ostat će neosvojiva za lijevu koaliciju.

    Nastaviti jačati općinske i gradske organizacije, povezati članstvo intenziviranjem stranačkog rada jer moramo se poznavati da bismo djelovali zajedno. Svaki član je važan jer samo kao tim možemo raditi pomake u djelovanju za opći interes. Pozitivan primjer u tom smislu je Knin, u kojem smo ojačali GO i od tridesetak, narasli na organizaciju od stotinu članova. SDP će ostati otvoren svim ljudima koji dijele vrijednosti socijaldemokracije i spremni su opći i stranački interes staviti ispred osobnog.

    Naš koalicijski potencijal je respektabilan i mislim da on neće slabiti, dapače. Radit ćemo na okupljanju svih koji mogu surađivati na programima u korist građana i razvoju i boljitku Šibensko-kninske županije.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Tradicionalni uskrsni Emaus na Skradinskom buku

    Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, na Skradinskom buku i ove će godine biti proslavljen uskrsni Emaus, a do 13 sati ulaz u Nacionalni park...

    Noćnu vožnju pijanog 31-godišnjaka kroz Brodaricu prekinula patrola

    Noćas, 29.ožujka u jedan sat iza ponoći u Brodarici, prilikom kontrole prometa od strane policijskih službenika Prometne policije Šibenik, zaustavljen je osobni automobil šibenskih...

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...

    NAJNOVIJE

    Tradicionalni uskrsni Emaus na Skradinskom buku

    Na Uskrsni ponedjeljak, 1. travnja, na Skradinskom buku i ove će godine biti proslavljen uskrsni Emaus, a do 13 sati ulaz u Nacionalni park...

    Noćnu vožnju pijanog 31-godišnjaka kroz Brodaricu prekinula patrola

    Noćas, 29.ožujka u jedan sat iza ponoći u Brodarici, prilikom kontrole prometa od strane policijskih službenika Prometne policije Šibenik, zaustavljen je osobni automobil šibenskih...

    Deratizacija na području Općine Rogoznica počinje 3. travnja

    Iz tvrtke AS-EKO najavili su da će provesti preventivnu sistematsku deratizaciju javnih površina na području Općine Rogoznica u razdoblju od 3. do 5 travnja....

    Do nedjelje suho, barem djelomice sunčano i toplo

    Sljedećih dana vjetrovito, ali do Uskrsa većinom suho, uz dosta sunčanog vremena, na kopnu i osjetan porast temperature zraka, zatim opet promjenjivije. Do kraja...