Ukoliko Vlada RH provede svoju odluku o zatvaranju područnih osnovnih škola s manje od pet učenika, to će za sela  Pokrovnik, Radonić II, Čavoglave, Pakovo Selo, Kijevo, Piramatovci, Danilo, pa čak i za otok Krapanj značiti i končanu demografsku ‘smrt’, tvrde mještani tih područja. Ovom popisu mogu se dodati i još jedna područna škola u Radoniću I koja ima tek šest učenika (matična OŠ Antuna M. Petropoljskog iz Drniša) i područna škola Danilo (matična OŠ Vrpolje) s osam đaka, te otočka Prvić Šepurina (OŠ Meterize) koja ove godine ima devet učenika.

Istina jest da sve ove škole broje malo učenika, no u tim selima škole su još jedino obilježje urbanog života budući da su ona, što od posljedica rata, što novih tekovina u poraču, znatno devastirana. Osim daljnjeg propadanja sela, novi kroj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta donijet će i otpuštanja, odnosno smanjenje broja radnih mjesta, a ne treba govoriti koliko svako radno mjesto znači za svaku od spomenutih sredina. Najgore stanje je upravo u gradu Drnišu, jer Osnovnoj školi Antuna Mihanovića Petropoljskog Drniš prijeti ukidanje čak pet područnih škola (jedna administrativno pripada Općini Ružić).

PLAŠE NAS

– Nismo li svojedobno bili dovedeni pred svršen čin prilikom ukidanja Prekršajnog i Općinskog suda u Drnišu, potom Ureda za obranu, a ‘plaše’ nas danas i s gašenjem područnih škola po našim selima… Grozno. Kako se ne bi ugasile sve područne škole, naš prijedlog je da se škole u Radoniću I i Radoniću II spoje u jednu školu, a jednako tako bi se mogle fuzirati škole u Pokrovniku i Pakovu Selu. Na taj način dobili bi kombinirane razrede s više od pet učenika – rekao je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

Najava o zatvaranju područnih škola s manje od pet učenika, s velikim zanimanjem popraćena je u samim selima. Mještani tvrde da su djeca i njihovi roditelji sada osuđeni na bijeg u okolne gradove. U područnoj školi Pakovo Selo (matična OŠ A.M. Petropoljskog u Drnišu) u kombiniranom razredu trenutno nastavu pohađaju samo dva učenika, ali već slijedeće godine trebalo bi ih biti više.

– Ukoliko se to stvarno obistini, poruka je jasna – selo će umrijeti. Apsurdno je da u vremenu kada bi se selo trebalo razvijati, država radi sve da do toga ne dođe. Imamo dvadeset mladih obitelji koje bi ostale na selu, ali ne mogu. Mnogi bi i gradili nove kuće, ali država neće da proda zemljište, sad još najavljuje da se gase škole. To je jedna velika pogreška – kazao je Ante Pleadin, predsjednik Mjesnog odbora Pakovog sela. Ističe da bi baš njihovo područje iduće školske godine dobilo još dva učenika, a godinu nakon nastavu bi pohađalo šest pučkoškolaca. Gospodarska zapuštenost, loša politika napokon je došla na naplatu i u Pokrovniku, koji je opet ostao bez pitke vode, pa su vijest o gašenju škola dočekali s velikom nevjericom.

– Niti jedan roditelj neće dozvoliti svom djetetu da u sedam ujutro samo ide u školu u Drniš te da nakon nastave tumara gradom čekajući autobus. Ova odluka bi značila daljnje iseljavanje stanovništva s cijelog našeg područja – kazao je

Josip Lucić, predsjednik MO Pokrovnik, gdje u područnoj školi u kombiniranom razredu danas sjedi pet učenika. Vladajućima predlaže da baš njihova područna škola, izgrađena 1997., postane centralnom školom.

– Imamo centralno grijanje, dva zahoda, dvije učionice, reklo bi se da smo najmoderniji na ovom području. Naš prijedlog je da se naša područna škola proglasi centralnom školom za naše područje – zaključuje Josip Lucić.

Nakon što Vlada RH zatvori područne škole, učenicima bi trebalo organizirati prijevoz do najbliže veće škole. Međutim, tu nastaju problemi jer već sada prostoji cijela lista mjesta u Šibensko-kninskoj županiji kojima prijeti mogućnost da ostanu bez ikakvog organiziranog linijskog prijevoza, imali školu ili ne, jer su autoprijevoznicima te linije nerentabilne. Škola na otoku Zlarinu, pak, ove je godine nakon punih 170 godina zatvorila vrata četverogodišnjoj pučkoškolki, a slična situacija trenutno je i na otoku Krapanju (OŠ Brodarica). Tamo nastavu pohađa samo jedna djevojčica. Apsurdno je pak kako je baš u toj školi ove godine uveden E-Dnevnik, a jedni pučkoškolac dobio je i tablet. Škola ima projektor, pametnu ploču, web kameru kojom može komunicirati s učenicima s Brodarice. Zbog svega ovoga baš ta otočka škola spada u jednu od najmodernijih u županiji, ali i u Hrvatskoj.

Masovno otpuštanje

U Hrvatskoj trenutno postoji oko 70 škola koje imaju manje od pet učenika i kojima prijeti gašenje. Ukoliko Vlada RH provede ovu odluku, to bi značilo i masovno otpuštanje nastavnog kadra. Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu ‘Preporod’  nedavno je ponovo naglasio da nisu zadovoljni svojim statusom u društvu, a posebno ih brine najavljena promjena radnog statusa velikom broju nenastavnog osoblja (čistačice, domari, kuharice…) odnosno najavljenog outsorcinga (izdvajanja pomoćnog osoblja iz javnih službi u privatne tvrtke).

POPIS ŠKOLA S MALO UČENIKA

Osnovna škola A.M. Petropoljskog u Drnišu, ima područne odjele u:

Pokrovniku – 1 kombinacija – 5 učenika

Radonić I- 1 kombinacija – 6 učenika

Radonić II – 1 kombinacija – 2 učenika

Čavoglave 1 kombinacija – 3 učenika

Pakovo Selo 1 kombinacija 2 učenika

Osnovna škola Domovinske zahvalnosti Knin

PO Kijevo – 1 kombinacija, 2 učenika

 Osnovna škola Brodarica

PO Krapanj  – 1 učenik

Osnovna škola Vrpolje

PO Danilo 1 kombinacija – 8 učenika

Osnovna škola Meterize

PO Prvić Šepurina – 1 kombinacija – 9 učenika

Osnovna škola Skradin

PO Piramatovci – 1 kombinacija- 2 učenika

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.