Više

    Ukleta autocesta: Dječji plač i žena u crnini vjesnici su smrti

     

    Mirna je ljetna noć. Promet na autocesti je rijedak. Tu i tamo projuri neki automobil. Tročlana obitelj putuje iz Vinkovaca prema Banjoj Luci. Otac vozi, majka i kći pokušavaju spavati.

    – Sjećam se kao da je bilo danas. Oko 23 sata otac je naglo zakočio. Zaustavili smo se uz škripu guma. Ispred nas na autocesti je ležao jastuk. U njemu je bila beba. Čuo se dječji plač – govori Vinkovčanka koja je te 1978. imala osam godina.

    Otac je ugasio motor, no ostavio je upaljena svjetla farova. Izašao je iz automobila i polako je koračao prema jastuku. Sagnuo se da ga podigne…

    – Nestao je. Jastuk i beba u njemu jednostavno su nestali. Otac se vratio u automobil. U tišini smo nastavili putovanje. Tek nakon nekoliko kilometara otac je majci i meni rekao da o tome ne smijemo nikome pričati – prisjetila se Vinkovčanka, koja je još nekoliko puta na tom dijelu autoceste kraj Nove Gradiške čula dječji plač.

    Vozači se redovito žale kako baš na dionici autoceste kraj Nove Gradiške doživljavaju nevjerojatne stvari poput gašenja radija, osjećaja paralize, gubitka koncentracije i doživljaja kao da im neka nadnaravna sila vuče automobil na drugu stranu ceste.

    A osim što se čuje dječji plač, vozači govore o crnoj prikazi koja se pojavljuje na cesti i nestaje u retrovizoru.

    U zapisniku s jedne od mnogobrojnih nesreća na tom dijelu autoceste vozačica, koja je skrivila sudar, sudskom je vještaku rekla kako ne zna zašto je i kako izgubila kontrolu nad vozilom. Nakon pomnog pregleda automobila mehaničar je utvrdio kako je otpao vijak na uređaju za upravljanje. Da bi se taj vijak izbio, potrebno je po njemu udarati teškim čekićem.

    A vozač kamiona ispričao je kako je nasred ceste ugledao ljude. Zaustavio se, izašao je iz kamiona, ali cesta je bila prazna.

    – Nisam bio umoran. Vozio sam tek 100 kilometara. Ali to nije prvi put. Ponovilo mi se to još jednom – rekao je.

    Drugi vozač tvrdi da mu se već nekoliko puta noću stvara dojam da vozi u suprotnom smjeru te je jednom u panici zaustavio vozilo i umalo skrivio prometnu nesreću.

    Ispod su jaka magnetska polja i podzemne vode?

    Iako službeno nije potvrđeno, većina stručnjaka (policija, projektanti, geodeti, prometni stručnjaci) vjeruju da su tamo jaka magnetska polja. Većina koja je na toj dionici doživjela prometnu nesreću izjavila je kako ih je obuzela nekakva paraliza te da su bili vođeni nekom neobjašnjivom silom.

    Ima i onih koji vjeruju da se na tom dijelu ispod autoceste kreću podzemne vode, koje stvaraju magnetsko polje koje izlazi na površinu zemlje i jednostavno aute vuče dijagonalno preko ceste.

    Osvećuje se jer su je proglasili vješticom

    Zanimljiva je priča dvojice putnika koji su se vozili prema Zagrebu. Oni su rekli da su oko Nove Gradiške u gluho doba noći, na dionici uz koju nema nikakvih kuća niti drveća, pored ceste primijetili spodobu u crnom. Kad su joj se približili, spodoba je kročila na autocestu, naglo su zakočili, dva puta su se okrenuli i stali na zaustavnom traku. Izašli su iz auta i otišli do mjesta na kojem su vidjeli spodobu, ali nikog nije bilo ondje.

    Žena koja hoda autocestom je udovica koja je vječno bila u crnini. Prema legendi, raznim travama i pripravcima uspjela je nadživjeti nekoliko generacija svojih susjeda…

    Autocestu Zagreb – Beograd gradili preko groblja

    Nije samo autocesta kraj Nove Gradiške ukleta. Stariji mještani sela Divoševci pored Slavonskog Broda sjećaju se gradnje ondašnje “autoceste bratstva i jedinstva” između Beograda i Zagreba, koja je otvorena 1950. godine.

    Vidjeli su ono o čemu tad nisu smjeli pričati. Zaprepastilo ih je to što pojedincima nisu bila sveta ni posljednja počivališta njihovih predaka.

    Graditeljima je bilo svejedno nalazi li se na trasi autoceste groblje, jednostavno su prelazili preko njega. Upravo zbog toga velik broj prometnih nesreća vežu za “diranje u mrtve”.

    – Mnogi nadgrobni križevi i spomenici tijekom gradnje autoceste bacani su na trasu i asfaltirani u nju! Mladež koja ju je gradila izrugivala se s grobovima, križevima, ne poštujući ni mrtve! Zabilježene su mnoge nesreće na tom dijelu i pokopao sam u gotovo 30 godina služenja ovdje mnoge što su poginuli na dionici pored Divoševaca dugoj oko šest kilometara. Poginuo je i bračni par za kojim je ostalo troje djece – rekao je velečasni Marko Gaćarić.

    Mještani su potvrdili navode župnika. Premda nerado govore o tome, još se boje da im netko ne naudi.

    – Da, radilo se to s križevima i grobovima kad se gradila autocesta, a mi seljani dugo nismo ni smjeli na groblje. Onaj tko se bojao grijeha to nije radio! Radio je to samo onaj tko se nije bojao Boga. Na gradnji autoceste nije bio nikoga iz sela. Nije se o tome dugo ni pričalo! Iz naše familije bilo je 15 grobova, no njih nisu dirali, ali druge jesu – ispričala je prije godinu dana Kata Petričević (85). Posvjedočio je i njen sin Martin.

    – Kažu da je tu bilo staro groblje i da je autocesta prešla preko njega. Mnoge su tu čudnovate nesreće bile. Iz našeg sela i Kupine sigurno je deset ljudi poginulo. Oni koji su preživjeli kažu da prije nesreće nisu vidjeli auto, a udarili su u njega, da nisu vidjeli pješaka, a udarili su autom u njega – kaže Martin.

    Vidio bijeli dim iz kotača

    Jezivo je svjedočanstvo umirovljenog vozača cisterne Drage Perkovića iz Slavonskog Broda.

    – Često sam vozio iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu naftne derivate u Beograd, nerijetko noću. Upravo na tom dijelu jedne noći oko dva sata na pedesetak metara ispred mene pojavila se žena koja je gurala dječja kolica preko autoceste. Snažno sam stisnuo kočnicu, u retrovizoru sam vidio bijeli dim iz kotača. Stao sam i izašao iz kamiona. Na cesti nije bilo nikoga. Pošao sam natrag sve do početka tragova kočenja, pregledao sam kanale pored ceste, ali nigdje nikoga nije bilo. Vratio sam se i nastavio putovanje. Nakon toga noćima nisam mogao spavati – rekao je Perković.

    Uklet je i tunel Sv. Marko kod Karlovca?

    U javnosti ukletim slovi i tunel Sv. Marko iza Karlovca na autocesti Zagreb – Split. On, naime, prolazi ispod mjesnoga groblja i u njemu su česte prometne nesreće. Prometni stručnjaci kažu da je to obično praznovjerje, a brojnost nesreća u njemu tumače vlaženjem ceste zbog konfiguracije terena.

    IZVOR: 24 sata

    FOTO: ilustracija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...