Više

    Vrijeme je prijava za povrat poreza – na što imate pravo, a na što ne?

     

    Irena Đurica, savjetnica urednica u TEB poslovnom savjetovanju predstavila je za Danas.hr najveće nedoumice oko podnošenja prijava za povrat poreza i dala odgovore na najčešća pitanja.

    Prvo i osnovno, pravo na povrat poreza na dohodak možete ostvariti samo ako je tijekom godine uplaćen porez.

    ”Može se dogoditi da je osoba cijelu godinu primala naknadu ili plaću, međutim zbog osobnog odbitka ili nekih drugih parametara, primitak je bio neoporeziv i nije plaćen porez. Onda se nema ništa ni vratiti, pa nema potrebe predavati prijavu”, napomenula je Đurica.

    Bitno je uvrstiti sve dohotke u prijavu
    Dobro je prije podnošenja prijave posavjetovati se i utvrditi je li osoba obvezna predati je ili ne, a osobito što je obvezna uvrstiti u prijavu. Ako niste obvezni predati prijavu, ali iz nekog razloga je odlučite predati, onda u istu morate unijeti sve dohotke ostvarene u 2013. godini.

    ”Često se događa da osobe predaju prijavu jer žele iskoristiti neko pravo (npr. korištenje osobnog odbitka za uzdržavanog člana), ali zaborave da su tijekom godine primile dividendu, isplatu životnog osiguranja, neki honorar i sl. Na kraju, umjesto predviđenog povrata poreza, zaprime rješenje o plaćanju dodatnog poreza”, rekla je.

    Godišnja prijava je jedinstvena prilika za ostvarivanje uvećanja osobnog odbitka za uzdržavane članove koji možda nisu prijavljeni na PK kartici osobe te za (pre)raspodjelu osobnog odbitka uzdržavanih članova obitelji.

    ”Naime, iako npr. djeca nisu na PK kartici roditelja, roditelj može iste uvrstiti u godišnju prijavu uz koju će predati rodni list djeteta te potvrdu da dijete nema ostvarenih primitaka.

    Jednako tako, iako su djeca na PK kartici jednog roditelja, podnošenjem godišnje prijave moguće je izvršiti preraspodjelu. Npr. na početku godine oba roditelja su zaposlena i imaju dvoje djece prijavljene na PK kartici supruga. Suprug u lipnju dobije otkaz, što znači da je imao samo šest isplata plaća tijekom 2013. godine, a supruga 12. Iako su djeca na suprugu, evidentno je da bi bilo bolje da su djeca bila prijavljena na majku. Tijekom godine nije se napravio ispravak, ali postoji ta mogućnost upravo podnošenjem godišnje prijave. Suprug će predati prijavu i neće koristiti uzdržavanu djecu (ili će koristiti toliko koliko treba da bude na nuli), a majka će podnijeti svoju prijavu i iskoristiti uvećanje, te ostvariti povrat poreza”, objasnila je Đurica.

    Godišnju prijavu poreza na dohodak obavezno moraju podnijeti osobe koje su u 2013. godini:

    1. Primale plaću i/ili mirovinu kod dva ili više poslodavaca istodobno u tijeku istog mjeseca (npr. četiri sata radi kod jednog poslodavca, četiri kod drugog). Novo je da je porezna uprava pojasnila da se radi o primicima u tijeku istog mjeseca jer je tu bilo nedoumica prethodnih godina,

    2. Primile neki dohodak izravno iz inozemstva (npr. mirovinu, honorar, dividende, plaću) pod uvjetom da Hrvatska taj dohodak oporezuje (nije izuzeto) i pod uvjetom da nije uplaćen porez tijekom 2013 godine. Npr. mirovine iz Njemačke su izuzete od oporezivanja i ako netko prima mirovinu iz Njemačke i sličnih zemalja, nije obvezan predati prijavu s te osnove. Međutim, mirovine iz Slovenije ili Italije nisu izuzete i ako netko prima mirovinu iz tih i sličnih zemalja, a nije platio porez u roku od osam dana od primitka mirovine, mora predati prijavu.

    – Obrtnici i drugi koji su vodili knjige za dohodak ostvaren od samostalne djelatnosti.

    – Rezidenti članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi (popunjavaju prijavu ovisno o broju dana u međunarodnoj plovidbi).

    – Rezidenti izaslani na rad u inozemstvo ako u Hrvatskoj nije plaćen predujam poreza (npr. hrvatska firma šalje radnika na rad u Češku, plaću isplaćuje hrvatska firma, ali se porez plaća u Češkoj jer prema ugovoru je pravo oporezivanja dano Češkoj. U tom slučaju radnik mora obavezno predati godišnju poreznu prijavu u kojoj će prikazati i porez plaćen u Češkoj).

    – Ostali (naknadno plaćanje po zahtjevu porezne uprave ako poslodavac ili isplatitelj nije obračunao porez pri isplati).

    Osim toga, ako je roditelj tijekom 2013. godine koristio uvećanje osobnog odbitka za dijete, a na kraju dijete ostvari primitke veće od 11.000,00 kn, roditelj je obvezan predati prijavu u kojoj mora umanjiti odbitak i platiti razliku poreza.

     

    Tko se smatra uzdržavanim članom?
    Uzdržavanim članovima obitelji (i djecom) smatraju se osobe koje u 2013. godini nisu ostvarile primitke veće od 11.000,00 kn. U primitke ulazi sve na što se plaća porez (plaća, honorari itd.), ali ulaze i ostali neoporezivi primici, kao npr.:
    – 1.600,00 kn isplate Zavoda za zapošljavanje temeljem Ugovora o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa,
    – neoporezive stipendije,
    – isplate od strane student-servisa,
    – nagrade učenicima na praktičnoj nastavi i slično.

    Što ne ulazi u cenzus od 11.000,00 kn?
    U cenzus od 11.000,00 kn jedino ne ulaze socijalne potpore, doplatak za djecu, obiteljske mirovine koje djeca primaju nakon smrti roditelja, potpore za novorođenče i primici za opremu novorođenog djeteta.

    ”Ako uzdržavani član (i/ili dijete) ostvari manje od 11.000,00 kn, onda poreznu prijavu može podnijeti uzdržavani član i sam uzdržavatelj. Npr. student se zaposlio u listopadu i ima bruto plaću 5.000,00 kn. To znači da je u 2013. godini imao najvjerojatnije dvije isplate plaće, ukupno 10.000,00 kn. Iz bruto plaće poslodavac je obračunao i uplatio porez i prirez. S obzirom na to da je ostvareno manje od 11.000,00 kn, poreznu prijavu može podnijeti roditelj i koristiti uvećanje osobnog odbitka za dijete za cijelu godinu, ali i dijete može predati prijavu i koristiti pravo na svoj osobni odbitak i ostvariti povrat uplaćenog poreza iz plaće.

    S druge strane, često se događa da roditelji koriste djecu kao uzdržavane članove tijekom godine, dijete se javi na natječaj za stipendiju (npr. stipendije iz EU tipa Erasmus), te ostvari isplatu stipendije u iznosu 12.000,00 kn. U tom slučaju roditelj je obvezan predati prijavu jer je dijete ostvarilo primitak veći od propisanog cenzusa i morat će platiti razliku poreza”, rekla je Đurica, savjetnica urednica u TEB poslovnom savjetovanju, u kojem uz časopis Financije, pravo i porezi možete naći brojne informacije iz područja poreza i financija.

    Uzdržavani članovi koje možete navesti u poreznoj prijavi i koji nam uvećavaju povrat poreza su: supružnici, ali samo u bračnoj zajednici (ne i izvanbračnoj), roditelji i roditelji supružnika, preci i potomci u izravnoj liniji (roditelji, djeca, ali i unuci, odnosno prabake i pradjedovi (snahe i zetovi ne mogu biti uzdržavani članovi), maćehe, odnosno očusi koje punoljetno pastorče uzdržava, bivši bračni drugovi za koje porezni obveznik plaća alimentaciju, punoljetne osobe kojima je porezni obveznik imenovan skrbnikom prema posebnom zakonu.

    Djeca ne moraju biti na istoj adresi
    Djecom se smatraju djeca koju roditelji, skrbnici, usvojitelji, poočimi i pomajke uzdržavaju kao i usvojeno dijete i dijete povjereno na skrb ako živi sa skrbnikom (u tom slučaju biološki roditelji ne mogu koristiti osobni odbitak).

    Dijete ne mora živjeti niti biti prijavljeno na istoj adresi roditelja da bi bilo uzdržavani član i da bi roditelj ostvario uvećanje osobnog odbitka po toj osnovi (osim djeteta povjerenog na skrb). Dapače, može živjeti i u inozemstvu.

    Pripazite na ovo!
    Osobni odbitak se, osim za uzdržavane članove i invalidnost, može uvećati i za dane darovanja u humanitarne, kulturne, sportske, vjerske i druge namjene.

    ”Dakle, ako je osoba izvršila uplatu u neke od navedenih namjena, za taj iznos može umanjiti osnovicu za plaćanje poreza. Međutim, maksimalno se može priznati dva posto od iznosa primitaka ostvarenih u prethodnoj kalendarskoj godini (dakle 2012.). Porezna uprava ne može znati koliko je to dva posto ostvarenih primitaka iz 2012. godine ako osoba nije predala godišnju prijavu poreza na dohodak za tu 2012. godinu.

    Prema tome, ako je netko u 2013. godini izvršio donaciju i imao je namjeru tu donaciju uvrstiti u poreznu prijavu, mora voditi računa da će isto biti prihvaćeno samo ako je ista osoba predala godišnju prijavu i za 2012. godinu kako bi porezna uprava mogla utvrditi maksimalan iznos”, pojasnila je Irena Đurica.

    U kojim situacijama tražiti povrat poreza?

    ”Još jednom ističem da se svakoj prijavi mora pristupiti individualno jer je potrebno razmisliti tko je obvezan predati prijavu i koji se sve primici moraju u istu uvrstiti.

    Načelno, osobe koje nisu radile cijelu godinu jer su tijekom godine bile djelomično zaposlene, a djelomično nezaposlene, zatim osobe koje su koristile pravo na rodiljni (i/ili roditeljski) dopust, bile na dugotrajnom bolovanju i slično, imale neredovite isplate plaća, a poslodavac nije napravio godišnji obračun plaće, mogu ostvariti povrat poreza po godišnjoj prijavi.

    Zatim, osobe koje tijekom godine nisu koristile uvećani osobni odbitak za uzdržavane članove obitelji i djecu (a isti nisu ostvarili više od 11.000,00 kn primitaka), ili imaju prebivalište na području pod državnom skrbi, brdsko-planinskom području ili u Gradu Vukovaru, također svoja prava mogu iskoristiti kroz godišnju prijavu”, rekla je Đurica za Danas.hr.

    IZVOR: Danas.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi...

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka...

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su...

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...

    NAJNOVIJE

    FOTO Zabok odnio bodove u dosta komornoj atmosferi na Baldekinu, play off i dalje je dohvatljiv narančastima

    Pukla je pobjednička mini-serija Šibenke. Stala je na dvije pobjede, Zabok je, na polupunom (ili polupraznom) Baldekinu, u poprilično komornoj atmosferi, bez huka Funcuta,...

    Telegram doznaje: Milanoviću se obećalo 57 zastupnika, čeka se odluka Mosta, dobili smo komentar Nikole Grmoje

    Rijeke pravde su, kako doznajemo, dosad već okupili 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića. Osim SDP-a i koalicijskih partnera te stranke,...

    Neugodno iznenađenje jutro nakon izbora: Pogledajte kakvu su poruku dobili korisnici A1

    Jutro nakon što su održani parlamentarni izbori, a još se nisu slegnuli niti prvi dojmovi, stiže prva najava poskupljenja - piše Jutarnji. A1, naime, svoje...

    Večer s Arijanom Čulinom u Narodnoj knjižnici Knin

    U Narodnoj knjižnici Knin u utorak, 23. travnja u 19 sati Arijana Čulina, glumica, pjevačica, slikarica, stand up komičarka i autorica književnih hitova, među...