Više

    NAČELNIK BOŽIKOV: Ugrožen je gospodarski razvoj Murtera

     

    Nakon što ne nedavno s dnevnog reda skinut proračun, na sjednici Općinskog vijeća Općine Murter-Kornati održanoj u četvrtak 30. siječnja, većinska koalicija koju čine SDP i Nezavisna lista Mate Skračića odbila je prihvatiti izmjene i dopune prostornog plana općine, a koje je predložio načelnik Ivan Božikov (HSS).

    – Nije nam bilo ni na kraj pameti da će blokirati te izmjene prostornog plana, budući da u prijedlogu nije bilo nikakvih proširivanja građevinskih zona, već samo korekcija u okviru postojećih. Ukratko, izmjenama nismo nikome pogodovali, samo smo htjeli uspostaviti pozitivnu klimu za preko 500 murterskih iznajmljivača, te preko 400 obrtnika. Ovako, cijeli taj posao pada u vodu, a gospodarski razvoj općine u velikom dijelu je zaustavljen. I to samo zbog volje šačice ljudi, očito dirigiranih izvan granica naše općine, koji su zbog par dlanova više u Vijeću odlučili ugroziti cijelo mjesto i građane. Pitam se čije interese oni u stvari štite i koga zastupaju. Nadalje, na cijeloj sjednici nije se mogao čuti niti jedan konkretan razlog zašto su izmjene prostornog plana odbijene, osim da se prostor općine koristi stihijski. Što nema veze s vezom, budući da proširenja građevinskih zona nije ni bilo u prijedlogu, samim time ni pogodovanja – ogorčen je načelnik Ivan Božikov.

    ‘PALO U VODU’

    Pitamo koji su sve projekti odbacivanjem izmjena i dopuna prostornog plana ugroženi, a načelnik odgovara kako ih je većina ‘pala u vodu’.

    – Onemogućuju sve one čija je djelatnost vezana za more i obalu u Murteru, na Žutu i drugim otocima, sve one koji do svojih objekata ili posla nemaju kolni pristup, oni i njihovi gosti do tamo moraju brodovima, i nužno im je potreban privez u funkciji gospodarske djelatnosti – kaže Božikov.

    Ugrožen je i onemogućen projekt Fenix Harbour na brdu Raduč, kompleks bivših vojarni, gdje je planirana izgradnja centra održivog razvoja.

    – Država, točnije MORH, dala nam je obvezu da kroz prostorni plan točno definiramo namjenu tih objekata, kako ne bi došlo do zlouporaba. Planirali smo tamo urediti i otvoriti centar održivog razvoja. Dobili smo i pismene potvrde da je projekt visokokvalitetan, i od Ministarstva turizma, i od samog predsjednika države Ive Josipovića. Za taj projekt su jako zainteresirani i Norvežani iz naše bratske općine, imali su namjeru ulagati u Raduč. Međutim, ovako nam država najvjerojatnije neće predati sve te objekte, a novce iz Norveške, EU fondova i kredite HBOR-a neće biti moguće povući  – nastavlja Božikov.

    Nadalje, kaže načelnik, izmjenama plana namjeravalo se i omogućiti gradnju malih obiteljskih hotela u stambenim zonama, naročito zbog kroničnog nedostatka hotelskih kreveta u općini. I to je propalo, nastavlja, iako se mnogi Murterini žele ozbiljno baviti iznajmljivačkom djelatnošću, tim više što takve projekte potiče država, EU i HBOR s jeftinim kreditnim linijama. Onemogućena je, poentira načelnik, i gradnja staračkog doma u Murteru, a propali su, kaže, i planovi s marinom.

    O SVEMU ODLUČIVAT ĆE DRŽAVA

    – Što je s detaljnim planom uređenja marine. Općina je dala smjernice izrade tog prostornog plana u skladu sa zakonom, a nedonošenjem takvog plana Općina je onemogućena donositi bilo kakve odluke o aktivnostima na tom prostoru. Od 1. siječnja je na snazi Zakon o objektima od interesa i strateškim investicijama RH, u što spada i svaka marina veća od 230 vezova. Nastavit ćemo raditi i pokušati sve to implementirati kroz novi prostorni plan ali nemam pojma u kolikom dugu će nas proceduru sve to odvesti, s obzirom da je od 1. siječnja i novi Zakon o prostornom planiranju. Država je novi zakon i donijela baš zbog ovakvih samouprava, u kojima se zbog sitnih političkih probitaka koči razvoj gospodarstva – na kraju kaže načelnik Božikov.

    Mateja Bašić: Planovi su bez podloge!

    – Prostorni planovi rađeni su bez planske podloge, prema željama pojedinaca i interesnih skupina, zanemarujući interes javnosti. Sjetimo se samo javnih rasprava u toku ljetne sezone, te činjenice da su neki naši sumještani pisane odgovore na svoje primjedbe na plan dobili dan prije glasovanja o planovima. Novo Općinsko vijeće nije u proceduri donošenja plana konzultirano ni o čemu. Niti jedan radni sastanak između predstavnika vijeća i izvođača plana nije se održao. Načelnik Božikov je očito zaboravio na diobu lokalne vlasti, te je u svom stilu, uz mnoštvo improvizacija, podvalio ove planove na glasovanje. Sad kad je plan odbijen okreće se medijima i iznosi opravdanja za neispunjena obećanja i to sve pod krinkom tobože velikog gospodarskog prosperiteta koji se na krilima novog prostornog plana neće dogoditi – kazuje Mateja Bašić, predsjednica murterskog Općinskog vijeća, navodeći kako aktualni načelnik i danas, skoro godinu dana od izbora, legitimno izabrano Općinsko vijeće naziva ‘šačicom ljudi’, što je neprihvatljivo.

    – Gospodin Božikov mora obuzdati svoj ego i početi surađivati u novostvorenim političkim okolnostima. Mislim da o ovom planu ne treba dalje gubiti vrijeme. Novi zakon je na snazi, u proračunu su izdvojena sredstva za razvoj podloga za novi cjeloviti prostorni plan općine Murter. Općinsko vijeće će svojom odlukom uskoro pokrenuti ove procese – kaže Bašić.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca u službenom posjetu...

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem u trodnevnom je službenom posjetu gradu Šibeniku. Cilj posjeta je razvoj ekonomske, turističke i...

    Nagrađujemo za predstavu ‘Dođi gola na večeru’ –...

    Predstava 'Dođi gola na večeru' bit će izvedena u petak, 26. i subotu, 27. travnja u 20 sati u produkciji HNK-a u Šibeniku. Autor...

    Karikaši jednom nogom u finalu ŠRKL-a, polufinale između...

    Ovosezonsko izdanje Šibenske rekreativne košarkaške lige ulazi u najzanimljiviji dio, onaj u kojem se odlučuje o medaljama. Nakon regularnog dijela prvo mjesto i direktan...

    NAJNOVIJE

    FOTO Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca u službenom posjetu Šibeniku

    Izaslanstvo albanskog grada Pogradeca na čelu s gradonačelnikom Ilirijem Xhakollijem u trodnevnom je službenom posjetu gradu Šibeniku. Cilj posjeta je razvoj ekonomske, turističke i...

    Nagrađujemo za predstavu ‘Dođi gola na večeru’ – odgovori na nagradno pitanje i osvoji 2 x dvije uzlaznice

    Predstava 'Dođi gola na večeru' bit će izvedena u petak, 26. i subotu, 27. travnja u 20 sati u produkciji HNK-a u Šibeniku. Autor...

    Karikaši jednom nogom u finalu ŠRKL-a, polufinale između 90ers i Šišijevaca i dalje otvoreno

    Ovosezonsko izdanje Šibenske rekreativne košarkaške lige ulazi u najzanimljiviji dio, onaj u kojem se odlučuje o medaljama. Nakon regularnog dijela prvo mjesto i direktan...