Više

    Ovo su mlada lica šibenske politike

     

    Na šibenskom političkoj sceni uvijek su ista lica. Iznenađenja kakvo je bio, primjerice, Ivan Klarin koji je munjevito u samo nekoliko poteza od načelnika Općine Tisno pristigao do mjesta saborskog zastupnika i predsjednika ŽO SDP-a, u šibensko-kninskoj su politici, moglo bi se kazati, gotovo endemska. Iako se sve političke opcije, bez obzira na ideologiju koju prate, zaklinju u mlade i njihovo mjesto pod šibenskim suncem, u konačnici sve to završi samo na riječima, a fotelje griju stari stranački vukovi. Štoviše, unatoč svim proklamacijama o važnosti mladosti za svaku sredinu, javnosti su danas malo poznati članovi stranačkih mladeži, njihovo vodstvo, ali i njihov rad općenito. Malo je poznato, tako, da je predsjednik Foruma mladih SDP-a na šibenskom području Luka Nikpalj, inače iznimno aktivan u organizacijama društvenih događanja u Šibeniku.

    AKTIVNI PREDSJEDNICI

    Malo tko zna, osim njegovih bliskih suradnika u stranci i općenito, kako je Nikpalj svake godine aktivan na Terraneo festivalu, a ove godine ponudio je pomoć i prilikom organizacije Nove u Docu, manifestacije s kojom su Šibenčani ušli u novu 2014. godinu. Jednako kao i Nikpalj, javnosti je nepoznat i Ivan Malenica, čovjek na čelu mladeži HDZ-a Šibensko-kninske županije. Malenica je na to mjesto imenovan još u 2012. godine. Diplomirani je pravnik i zaposlen je na Veleučilištu u Šibenikute je najjača spona između stranke i stranačke mladeži. Koordinaciju između stranke i mladeži u HNS-u odnedavno vrši Sergej Vlajković, novi predsjednik Onteresnogodbora mladih HNS-a Šibenik. Vlajković je na to mjesto imenovan u prosincu 2013. Baš kako bismo predstavili mlade snage lokalne politike, ali i ilustrirali različitosti u mišljenjima, SDP-ovcu i HDZ-ovcu i HNS-ovcu poslali smo nekoliko istih pitanja. Odgovore pročitajte u nastavku.

     

    PITANJA:

    1. Koliko članova broji omladinska organizacija na području Šibensko-kninske županije?

    2. Koliko je stranačka mladež neovisna u svom radu u odnosu na županijsku organizaciju i središnjicu stranke?

    3.Koje ste kao mladež dosad projekte progurali?

    4. Kako zaustaviti odljev mladih iz Šibenika?

    5. Je li Šibenik studentski grad i ako nije kako to mijenjati?

    6. Slušate li Thompsona i narodnu glazbu ili radije upalite pop rock, punk i slične žanrove?

    Ivan Malenica (HDZ)

    ivan-malenica

    1. Mladež HDZ-a u županiji broji ukupno oko 3000 članova u preko 15 gradskih i općinskih organizacija.

    2. Mogu reći da je neovisna je u pogledu organizacije i svog rada s mladima, dok u pogledu političkih aktivnosti surađuje sa seniorskim organizacijama.

    3. Zalagali smo se za povećanje broja stipendija za studente, za osnivanje savjeta mladih i povećanje financiranja udruga mladih.

    4. Problem odlijeva mladih ljudi je problem prisutan u cijeloj Hrvatskoj koji se intenzivira u  trenutcima demokratskog deficita i gospodarskih problema. Mjere koje uključuju sprječavanje odlaska mladih nisu jednostavne, a okolnosti koje bi trebale motivirati mlade ljude za ostanak u Šibeniku  su sigurnost materijalne egzistencije i mogućnost rješavanja stambenog pitanja.

    5. Aktualna gradska vlast ide za tim da Šibenik postane grad ugodnog življenja za mlade i njihove obitelji.Na formiranje Šibenika kao studentskog grada svakako će imati utjecaj osnivanje Sveučilišta, jačanje Veleučilišta i studentski aktivizam.

    6. Nemam glazbeni žanr koji naročito preferiram.

     Sergej Vlajković (HNS)

    Sergej-Vlajkovic

    1. Interesni odbor mladi HNS-a Šibenik trenutno broji 76 članova s tendencijom rasta, a za nivo županije nemam uvid jer sam ipak predstavnik mladih HNS-a grada Šibenika.

    2. IO mladi HNS-a je u dobrom djelu neovisan i s vlastitim programom rada, ali također ovisan o programu rada IO mladi HNS-a na nivou države.

    3. IO mladi HNS-a je konstituiran prije dva mjeseca sa svojim programom djelovanja za 2014. godinu, u kojem se nalazi niz ozbiljnih i kvalitetnih programa. A dosadašnje akcije u ovom sazivu su imale humanitaran karakter.

    4.Iako su u Šibeniku otvorene škole i veleučilišta, što mu je nedostajalo, to nije riješilo problem odljeva mladih. S tim se samo stvorila obrazovana radna snaga, bez mogućnosti zaposlenja.Šibenik je prije Domovinskog rata bio po bruto nacionalnom dohotku prvi grad, jer smo imali tri izvozna poduzeća. Gašenjem tih poduzeća ugasila su se i radna mjesta na kojima se obrazovani mladi zapošljavaju, a ne otvaraju se nova. Ulaskom u EU otvorila su se vrata zapošljavanja. A samim time i mogućnost većeg odljeva.

    5. Moglo bi se zaključiti da je Šibenik studentski grad jer ima Veleučilište, studentski dom i studentsku menzu. Ali Šibenik je daleko od pravog studentskog grada. Studentima je sve na različitim lokacijama. A najbolje rješenje je osnivanje kampusa gdje bi studenti imali sve na jednom mjestu, za koji postoje adekvatne lokacije.

    6. U pravilu volim kvalitetnu glazbu što ne podrazumijeva određeni žanr

     Luka Nikpalj (SDP)

    luka-nikpalj

    1. Forum mladih SDP-a Šibensko-kninske županije broji preko 250 članova, s organizacijama u Šibeniku, Murteru, Tisnom, Vodicama i Pirovcu. Slijedi nam još dosta posla u županiji te vjerujem u drastično povećanje broja članova već ove godine.

    2. Član Foruma mladih ne mora biti član SDP-a, što dovoljno govori o neovisnosti. SDP uvijek podržava mlade, pogotovo u našoj županiji i gradu gdje vodstvo stranke čine mladi ljudi, a predsjednik ŽO SDP-a Ivan Klarin ujedno je i član Foruma mladih.

    3. Kao mladi aktivisti uvijek smo oni od kojih se očekuje veći entuzijazam i angažman. Pokrenuli smo razne projekte, od ekoloških do humanitarnih aktivnosti te obilježavanja svjetskih datuma. Vjerujem da je stav Foruma mladih imao i značajan utjecaj na odnos gradske vlasti predvođene SDP-om prema projektima koji su važni mladima – odnos prema organizatorima Terranea, podrška konceratima na TEF-u i Jadriji, pa i osmišljavanje sadržaja na Banju i stipendiranje studenata.

    4. Odljev mladih može se zaustaviti jedino razvojem grada. Nažalost, dugo godina je županija mladima bila pretijesna za ostvarivanje ambicija i potreba. Otvaranjem obrazovnih ustanova te privlačenjem investitora i otvaranjem radnih mjesta veći će broj mladih ostati. Vidljivo je da se zadnjih par godina u Šibenik vraća veći broj studenata.

    5. Šibenik nažalost nije studentski grad, a isto se može promijeniti podizanjem kvalitete visokoškolskih ustanova. Davanjem prostora u gradu mladima, studenti će lakše pronaći mjesta za aktivnosti. U visokom školstvu moramo postati konkurentniji, kako bi veći broj mladih ostao u Šibeniku.

    6. Ne slušam Thompsona, ne preferiram narodnu glazbu, iako se u društvu zna dogoditi da ponekad poslušam čak i to. Osobno preferiram rock i slične žanrove od jazza i bluesa do soula i funka.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo...

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    NAJNOVIJE

    Sedam europskih zemalja na ovogodišnjoj Noći tvrđava: Evo što su vam sve pripremili

    Noć tvrđava i treću godinu zaredom, 10. svibnja povezat će utvrde, bedeme i dvorce u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji, Češkoj...

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...