Više

    SVIJET ČAJA by EDITA: Znamo li doista što je prava kava?

     

    I najvrsniji poznavatelji kave ponekad teško mogu za neku kavu ustvrditi je li to zaista najbolja kava ili ipak postoji neka bolja. I mi smo odnedavno počeli posao s prodajom kave i sami se upitali što ponuditi šibenskom tržištu? Naravno, započeli smo sa dugim proučavanjem svih vrsta, trenutnih trendova i očekivanjima našeg tržišta u smislu okusa i navika. Uspjeli smo oformiti skupinu od četiri vrste kave (dvije miješane, espresso i bezkofeinsku), a uskoro ćemo u asortiman uvrstiti i aromatične, organsku i jednu čisti arabicu. Dio svojih istraživanja željeli smo prenijeti i vama.

    Vrste kave

    U proizvodnji, izvozu, industrijskoj preradi i masovnoj potrošnji najvažnije su Coffea arabica L. i Coffea canephora L., poznatija kao robusta. Arabica je prvotno rasla na Etiopskom masivu, a kasnije se njen uzgoj proširio na Južnu Ameriku, dio Afrike, te bivše tropske kolonije od Jave do Jamajke. Raste na visini od 600 metara. Danas se plantažno uzgaja najvećim dijelom u Latinskoj Americi i sudjeluje sa 65% u svjetskoj trgovini kavom. Samo 10% zrna arabice zadovoljava stroge standarde za svrstavanje u najbolji razred ekstra kvalitete. Druga komercijalno važna vrsta je Coffea canephora, poznatija kao robusta. Otkrio ju je francuski trgovac Emil Laurent 1898. godine u Ugandi, na obali jezera Viktorija. Ima okrugle plodove s manje ovalnim zrnima lošije kvalitete i oštrije izraženom aromom. Koristi se kada se traži niža cijena ili veći postotak kofeina, kojeg u zrnima robuste ima od 1,5 posto do 4,0 posto. Najviše se uzgaja u Africi i na Madagaskaru, ali je prisutna i u Aziji.

    Kvaliteta

    Kvaliteta kave u najvećoj mjeri ovisi o procesu prženja. Proces prženja traje od 10-15 minuta, ovisno od toga kakva se kava želi dobiti. Može varirati od lagano ili blijedo prženih zrna koja daju blag i nježan napitak, do srednje, jako, potpuno, dubinski ili dvostruko prženih zrna, koja daju vrlo jaku kavu, idealnu za espresso. Od stupnja prženosti ovisi i količina kofeina u kavi. Kava visokog stupnja prženosti sadrži manje kofeina od kave pržene do srednjeg i svijetlog stupnja.

    Na tržištu postoji i kava bez kofeina koja je još uvijek prava kava a ne GMO modificirana. Postoje tri metode uklanjanja prirodnog kofeina iz zrna a najpopularnija je treća tkz. Zosel metoda. U zrna se pod vrlo velikim tlakom, ubrizgava ugljični dioksid (CO2) ili propan, plinovi koji uklanjaju kofein, ali ne i okus.

    Naravno, u ovako maloj kolumni nemoguće je napisati sve o kavi. O njoj se pišu knjige, od nje neke države doslovno žive a neki je uzdižu do statusa božanstva. Jedno je sigurno, kava možda trenutno gubi bitku sa čajevima i toplim napicima, ali sigurno ne gubi cijeli rat. Uzgajivači kave se prilagođavaju visokim očekivanjima kupaca i proizvode sve bolja i kvalitetnija zrna. Konzumenti kave sigurno mogu očekivati da je vrijeme ‘kisele i zemljaste’ kave prošlo, a da dolazi vrijeme okusom pune,bogate i raznovrsne kave.

    PIŠE: Edita Radman,

    Svijet čaja Čajoteka

    Fra Jerolima Milete 7
    22 000 Šibenik

    info@cajoteka.com.hr
    svijet.caja@hotmail.com

    www.cajoteka.com.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na...

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema...

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se...

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...

    NAJNOVIJE

    Jala Brat, Buba Corelli, Voyage i Nucci na festivalu Šubićevac live

    Nakon što je najavljen prvi koncert premijernog izdanja festivala Šubićevac live u Šibeniku, uz Ninu i Tonyja, organizatori otkrivaju da za preostala dva termina...

    Tražite novi posao? Donosimo vam deset zanimljivih oglasa

    Pronađite svoju sljedeću priliku na posao.hr. Ovdje vas čeka deset izabranih pozicija za ovaj tjedan! Aluflexpack Novi d.o.o. traži Radnikeu proizvodnji (m/ž) za lokacije u...

    Danas moguća kiša, a na obali će prema večeri jačati bura

    Subota će biti umjereno do pretežno oblačna, mjestimice s kišom. Pljuskovi i grmljavina najvjerojatniji su na sjevernom Jadranu, a u višem gorju očekuje se...

    Sabrina Buljubašić, nova direktorica HNK Šibenika: ‘Osjeti se pozitivna atmosfera od ureda do travnjaka, sportski cilj je jasan’

    Nakon što je dan ranije sa Šubićevca stigla vijest kako je Sabrina Buljubašić postala direktorica kluba, u petak je ta 35-godišnja sportska pravnica i...