Ekološka bomba već godinama otkucava na lokaciji pored Knina. Samo 500 metara od centra grada, nekoliko metara od željezničkog kolodvora i tek dva kilometra od granice NP Krka, na zemljištu u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Orlovača, kninske komunalne službe bez ikakve zaštite ispuštaju fekalije i otpadne vode iz 1.100 domaćinstava, te čitavog studentskog centra i osnovne škole. Bez sustava koji bi pročistio sadržaj, fekalije i sav otpad istječu na parcelu na kojoj se konačno, nakon godina gomilanja, stvorila močvara površine preko 3,5 tisuća metara četvornih, prepuna otrovnih teških kovina i policikličnih aromatskih ugljikovodika i fekalija, iznimno neugodnog mirisa, izvorište zaraze stanovnicima Knina koje je u posljednje vrijeme zaprijetilo i NP Krki.

ZATROVANA TEŠKIM KOVINAMA

oneciscenje knin (2)

Kemijskom analizom uzoraka koju je proveo Institut za medicinska istraživanja u suradnji s Agronomskim fakultetom, dokazano je da je voda koja se izlijeva iz kninske gradske kanalizacije zatrovana teškim kovinama, opasnima za čovjeka i prirodu, koja mogu prouzročiti čak i mutagene poremećaje, te kancerogena oboljenja – kadmijem, živom, olovom, niklom, cinkom, molbidenom i bakrom. Najopasniji među tim spojevima je kadmij, a njega u kninskoj otvorenoj ‘crnoj jami’ ima u najvećim mogućim količinama. Utjecanje čitave te bare otrova u rječicu Orašicu, pritok Krke, priječi tek jedna brana koja je u posljednje vrijeme počela popuštati.

PRAVOMOĆNA PRESUDA

Otkrio je ovo na konferenciji za medije, koja je danas održana na lokalitetu pored ‘crne jame’, saborski zastupnik SDP-a Ivan Klarin, pokazujući po prvi put javnosti pravomoćnu presudu koja je na snagu stupila još prije dvije godine, a koja je jasno prokazala krivce za taj ekološki incident.

oneciscenje knin (4)

oneciscenje knin (3)

Presudom kninskog Općinskog suda iz 2010. naloženo je kninskom Komunalnom poduzeću i Gradu Kninu da u roku od 60 dana saniraju močvaru od fekalija i opasnih otpadnih voda. Umjesto da to učine, razumijevajući kolika je to opasnost za okoliš i zdravlje ljudi, kninska vlast i komunalac na sve su odgovorili žalbom. No, i to je 2012. godine dokinuo Županijski sud u Šibeniku, donesavši pravomoćnu presudu kojom je potvrđena odluka prvostupanjskog suda. Dvije godine nakon pravomoćnosti presude, stanje još uvijek nije sanirano.

– Nevjerojatno je, bez obzira na bilo kakve političke podjele da itko četiri godine svjesno šuti i truje građane i okoliš. Ovdje je riječ o prvoklasnom skandalu, koji bi još mogao prerasti u ekološku katastrofu. Gradonačelnica Josipa Rimac trebala je odmah reagirati na sudsku presudu i otkloniti opasnost, a o čitavom slučaju obavijestiti javnost – kazao je Klarin, pozivajući se na još jednu analizu koju je, za potrebe sudskog postupka, izradio Hrvatski zavod za javno zdravstvo iz Zagreba.

oneciscenje knin (7)

– Od svega ovoga, ma koliko dramatično bilo, još je alarmantniji podatak koji su dobili djelatnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji su uzorkovali vodu iz Orašnice i Krke. Utvrđeno je zagađenje Orašnice, pritoka Krke, teškim metalima, a taj se utjecaj, također je utvrđeno istraživanjem, širi na sav prostor NP Krka i ugrožava korištenje voda rijeke Krke u sustavima opskrbe vodom južnije od Knina. Drugim riječima, ukoliko se opasne tvari prošire, a već je dokazano njihovo prisustvo u Krki, moglo bi se dogoditi da bez pitke vode ostane čitava županija! Zbog ozbiljnosti ovog problema pozivam gradonačelnicu Rimac da postupi u skladu s onim što su joj naložili sudovi u Kninu i Šibeniku, dakle, riješi problem i sanira kanalizaciju kako se ovo više nikada ne bi dogodilo – kazao je Ivan Klarin. Na pitanje kako su se u otpadnim vodama iz kućanstava našli teški metali, Klarin odgovara kako je analizom utvrđeno da su spojevi pronađeni u kninskoj ‘crnoj jami’ na otvorenom ali i u rijeci Krki proizašli iz industrijskog postrojenja. Budući da se jedino DIV nalazi u blizini, kazao je Klarin, ne treba biti previše mudar za povezati činjenice.

Hoće li gradonačelnica Knina Josipa Rimac konačno reagirati na ovu situaciju i sanirati štetu koju su pričinile njezine komunalne službe ostaje tek za vidjeti. No, ne učini li to skoro, sadržaj iz kninske ‘crne jame’ mogao bi se preliti i dospjeti u Krku. A dogodi li se to, čitava županija ostat će bez pitke vode.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.