" "
Više

    " "

    Nedjeljom u dva: Holy: Društvo je licemjerno jer dozvoljava alkohol i cigarete, a marihuanu ne

     

    GOŠĆA današnje emisije Nedjeljom u dva bila je predsjednica stranke ORaH te nekadašnja SDP-ovka Mirela Holy koja posljednjih mjeseci doživljava značajan rast popularnosti.

    Rekla je da bi bila sretnija da je rast bio postepeniji “zato što bi to bio rezultat prezentacije politike stranke”. “Ovo je još uvijek stvar dojma i možda na neki način ‘kontra’ jer se ljudima ne sviđa kamo politika danas ide”, rekla je te dodala kako su mlada stranka koja postoji tek pet mjeseci.

    Nagli uspon doveo ju je i, kako kaže, “u fokus političkih ajkula i piranja”. “Svašta se piše, svašta nam se predbacuje, javljaju se razne dezinformacije. Ja se ne bih zadržavala na tome”, istaknula je na početku emisije.

    “Ako ćemo se osvojiti jedan mandat, skakat ćemo od sreće”

    Trenutno se financiraju iz članarina i malih donacija i ističe kako je to jako teško. Napominje da ORaH ne dobiva nikakva sredstva za njezino zastupničko mjesto. Sada rade na otvaranju podružnica u svim županijama. Ističe da je stranka dosad potrošila pedesetak tisuća kuna na svoju djelatnost. “U potpunosti se oslanjamo na volonterski rad. Imamo putne troškove te plaćamo prostore za formiranje ogranaka”, istaknula je.

    Na upit o činjenici da je prva na listi svoje stranke za izbore u Europski parlament iako, ako stranka osvoji mandat, ne namjerava postati europskom zastupnicom, Holy je rekla se stranka odlučila za takvu opciju jer se članovi stranke još nisu pozicionirali u javnosti, a ona je.

    “Ako ćemo se osvojiti jedan mandat, skakat ćemo od sreće”, rekla je Holy.

    “Nećemo ni s kim koalirati, DP se ne drži svog programa i provodi program koji se gospodarski ne razlikuje od HDZ-ova”

    Na pitanje o mogućnosti postizborne koalicije s SDP-om, zbog zajedničkog lijevog ideološkog uvjerenja, rekla je da neće koalirati ni s kim ni na europskim ni na parlamentarnim izborima, jer na hrvatskoj političkoj sceni ne postoji stranka s kojom dijele uvjerenja.

    “SDP se ne drži svog programa i provodi program koji se gospodarski ne razlikuje od HDZ-ova”, istaknula je.

    Na pitanje jesu li SDP u HDZ isti, Holy je odgovorila: “SDP i HDZ nisu isti, ali je njihov gospodarski koncept u praksi istovjetan, neoliberalni kapitalizam. Ideološki se te stranke ipak razlikuju.”

    Reforma javne uprave: Tko ne može izvršavati svoje zadatke, treba otići

    “Hrvatska neće imati nikakvu šansu ako kvalitativno ne reformira javnu upravu, to znači vrednovanje javne uprave, da se točno zna tko što radi. Oni koji nisu u stanju izvršavati svoje zadatke, trebaju otići”, rekla je te dodala da država na svojim leđima luči neradnike. Kao pozitivan primjer istaknula je Dansku koja je provela sličnu vrlo učinkovitu reformu.

    “ORaH nije udruga i nije “u dealu” sa zelenim strankama. Naša platforma je održivi razvoj i to je mnogo šire od zelene politike i zaštite okoliša. To stoji na tri stupa: gospodarskom razvoju, zaštiti okoliša iz kojega crpimo resurse i ljudskim pravima. Jako veliki broj zemalja koje su nedavno zabilježile gospodarski rast temelje ga na održivom razvoju”, rekla je, objašnjavajući smjer u kojem ide njezina mlada stranka.

    Odgovorno društvo bi u tjedan dana omogućilo uzgoj industrijske konoplje

    Govoreći o mogućnosti izlaska iz krize koji se ne bi temeljio na rezovima, Holy je rekla kako su građani svjesni da i oni moraju podnijeti teret krize. “Građani su na početku mandata ove vlade imali razumijevanja da će biti teško. Ali moraju imati perspektivu da će biti pozitivnih iskoraka”, komentirala je.

    Jedan od takvih iskoraka vidi u uzgajanju industrijske konoplje koja se prerađena koristi u brojnim proizvodima. Vjeruje da bi to moglo značajno doprinijeti hrvatskoj poljoprivredi. “Hrvatska ima milijun i pol hektara neobrađene zemlje te odlične klimatske preduvjete. Da to omogućimo, trebamo promijeniti dva članka zakona i jedan pravilnik. Odgovorno društvo to bi napravilo u tjedan dana”, rekla je.

    Prišli su nam stariji i članovi obitelji teško oboljelih, zahvalni što smo pokrenuli temu legalizacije marihuane

    Govoreći o legalizaciji indijske konoplje, tj. marihuane, rekla je da se ORaH zalaže i za to, i to najviše zbog činjenice da postoji čak 700 istraživanja koja pokazuju da ulje indijske konoplje pomaže, čak i u preživljavanju, osobama koje boluju od teških bolesti, primjerice karcinoma. “Društvo je licemjerno jer dozvoljava alkohol i cigarete, a marihuanu ne”, rekla je te dodala da nije probala marihuanu. Ističe da je dokazano kako je alkohol štetniji za zdravlje od marihuane.

    Rekla je da se broj članova naglo povećao nakon iznošenja stavova o toj temi. “Prišli su nam uglavnom stariji ljudi te članovi obitelji teško oboljelih, zahvalni što smo pokrenuli tu temu”, rekla je.

    Voditelj ju je pitao hoće li probati marihuanu kada postane legalna, a Holy je rekla da nije baš sigurna. “Ja sam dovoljno opuštena i kreativna, da ne kažem neku malo težu riječ, i bez toga”, rekla je.

    Izvor: index.hr

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana...

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na...

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati...

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera...

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...

    NAJNOVIJE

    FOTO Na Veliki četvrtak u šibenskoj katedrali održana misa posvete ulja

    Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 28. ožujka u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz...

    Provedite dan u Azimutu! Popodne obavite ‘šoping’ na buvljaku a navečer plešite uz Ministrante

    U klubu Azimut program u petak, 29. ožujka počinje već u popodnevnim satima tradicionalnim buvljakom u 16.30 sati a potom kreće koncert riječkih Ministranata...

    Ne propustite posjetiti Prvić Luku i naučiti šivati ‘šudar’ ili izraditi svoj ‘škanjel’

    Kreativke s Prvića ovaj put osmislile su novi projekt, 'ŠUŠKA – šudari & škanjeli', podržan od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koji ima...

    Župan Marko Jelić nositelj liste koalicije ‘Odgovor sjevera i juga’ u devetoj izbornoj jedinici

    Stranka Akcija za promjene predstavila je u četvrtak programske točke koalicije s Agrarnom strankom te potpisala deklaraciju o predizbornoj i postizbornoj suradnji s Nezavisnom...