" "
Više

    " "

    Pogledajte oglase: Zahuktava se potraga za sezonskim radnicima

     

    Prvi oglasi za sezonce na portalu MojPosao zabilježeni su još sredinom siječnja, a vrhunac zapošljavanja očekuje se u travnju i svibnju. Opće je poznata činjenica da mnogim poslodavcima, zbog rada vikendom i praznicima, odgovara zaposliti radnike iz drugih županija, čak i ako im trebaju osigurati smještaj i hranu.

    Kada je u pitanju kontinentalni dio Hrvatske najviše sezonaca, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dolazi iz Slavonije. Lokalno stanovništvo iz Istre i Dalmacije, zbog prosječno višeg stupnja obrazovanja, oklijeva prihvatiti (niže) plaćene poslove u mjestu prebivališta za koje se traže kvalificirani radnici. To otvara prostor za tražitelje posla iz ostalih dijelova Hrvatske.

    infografika-plaće2

    Vjerojatno najbitniji razlog zbog kojeg su Slavonci spremni preseliti zbog posla, uz onaj očiti da posla u Slavoniji nema dovoljno, je visina prosječne neto plaće.

    Podaci servisa MojaPlaća.hr pokazuju da su, unatrag godinu dana, konobari na Jadranu bili 30 posto više plaćeni od konobara u Slavoniji. Kuhari su imali 35 posto višu plaću, a pomoćni radnici u kuhinji 28 posto višu prosječnu neto plaću. Ako se uzme u obzir da dobar dio sezonskih radnika ima osigurane smještaj i prehranu, a napojnice su za većinu zanimanja česta praksa, računica je više nego očita.

    Među natječajima za posao na Jadranu koji su oglašeni u slavonskim županijama izdvajamo sljedeće: Tvrtka Nautika iz Dubrovnika za restoran Dubravka traži barmena, konobara, samostalnog kuhara, pomoćnog kuhara i pizza majstora (m/ž). Svi poslovi su na određeno vrijeme. Poslodavac traži prethodno radno iskustvo, a idealni kandidati su brze, ljubazne, odgovorne, organizirane i komunikativne osobe spremne na timski rad.

    Marina Hramina za restoran Butina traži kuhara, pomoćnog kuhara/ slastičara, čistačicu i konobara (m/ž). Poslodavac osigurava smještaj i prehranu te pruža mogućnost zasnivanja stalnog radnog odnosa. Za sve poslove poželjno je prethodno radno iskustvo. Kandidati koji zadovoljavaju uvjete, i opravdati će ih kroz rad, imaju mogućnost dodatnog školovanja za daljnje kulinarsko usavršavanje.

    Ukoliko upravo tražite sezonski posao i ne isključujete mogućnost privremenog preseljenja, trenutno je više od 200 otvorenih natječaja za rad u turizmu i ugostiteljstvu na portalu MojPosao.

    Izvor: Tportal.hr

     

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...