Šibenski pazar od prošlog tjedna bogatiji je za još jednu zanimljivu ponudu. Mirise i okuse ‘trbuha grada’ nadopunio je jedan mađarski specijalitet – kürtöskalács iliti, po naški, mađarski kolač. Ovu neobičnu, ali vjerujte nam na riječ, izuzetno ukusnu slasticu, u Šibenik su doveli supružnici Đeri Tibor i Andrea Kelleyan. Bračni par prošlog je tjedna otvorio svoju prodavaonicu te, još uvijek sramežljivim, Šibenčanima nudi ovaj autohtoni proizvod, a nije im teško svakom kupci pojasniti o čemu je točno riječ. Bili su strpljivi i s nama.
BAKIN SPECIJALITET
-Riječ je o starom mađarskom specijalitetu koji su radile stare bake na ugljanu. Dizano tijesto se mota na drveni valjkasti kalup i peče na žaru. Budući da je žar kompliciran za jedan ovako malen objekt, radi se ili na plin ili na struju. Dizano tijesto se namota na kalup, namaže uljem i onda se namoči u šećer – priča nam Tibor dok tijesto pažljivo ‘rola’ na valjak. Kada se tijesto namota, nastavlja, ostavlja se nešto manje od minute da se digne i potom se peče.
-Kada se ispeče, uvalja se u orase, bajame, cimet, kokos ili mak, po želji. I tako se jede – govori nam savjetujući kako ova delicija idealna uz šalicu kave ili za marendu. Pitamo ga zašto se na engleskom zove ‘chimney cake’?
CHIMNEY CAKE
-Chimney u prijevodu s engleskog znači dimnjak, a kada je kolač pečen te kada ga obložimo u foliju iz njega se puši, kao iz dimnjaka – smije se Tibor, inače kuhar po zanimanju.
Zanimljive drvene kalupe kupili su u Mađarskoj, a u Šibenik su stigli po želji njegove supruge.
-Ona je htjela doći baš u Dalmaciju, u Šibeniku smo već ranije kratko bili i odlučili smo se ovdje kupiti kuću. Otvorili smo obrt i sada ćemo vidjeti kako će ići. Kolač prodajemo po skromnoj cijeni od deset kuna za jedan kalup – kaže za kraj Tibor. Ukoliko ste željeni kušati nešto novo, ova mađarska delikatesa pravi je izbor.